Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - 17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ
17ο Συνέδριο ΚΚΕ - Φλεβάρης 2005 - Θέσεις και απόψεις

Κάθε συνέδριο και ειδικά του ΚΚΕ έχει τα δικά του χαρακτηριστικά γνωρίσματα. Εκεί θα πρέπει να συζητηθούν όλες οι παράμετροι της κοινωνίας και της πολιτικής, να ακουστούν όλες οι απόψεις των συνέδρων και να παρθούν αποφάσεις τέτοιες, ώστε να προάγουν τις βασικές θέσεις και δομές του Κόμματος και μέσα από αυτό τις απαιτήσεις της κοινωνίας.

Ισοπολιτεία, κοινωνική δικαιοσύνη, αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, όπως, π.χ., την καθημερινότητα του πολίτη αυτού του τόπου. Θα εστιάσω τη σκέψη μου μόνο σε μερικά που απασχολούν άμεσα το λαό. Δημόσια Υγεία, Παιδεία, ανεργία, ανασφάλεια, περιβάλλον. Αυτό το μεγάλο κεφάλαιο της καθημερινότητας που εντάσσεται στην ποιότητα ζωής, δυστυχώς οι κυβερνώντες οι προηγούμενοι και οι τωρινοί το έχουν γραμμένο στα παλιά τους παπούτσια. Εξάλλου η πεμπτουσία ενός πραγματικού συνεδρίου σ' αυτές τις αρχές παραπέμπει.

Το ΚΚΕ από ιδρύσεως του, 1918, υπήρξε ένα κόμμα αρχών αποστασιοποιημένο ιδεολογικά από τα άλλα αστικά κόμματα και ποτέ συμπορευόμενο με την πλουτοκρατία.

Ηταν πάντα παρόν στους αγώνες της εργατιάς και του λαού, συμπαραστάτης των αντίξοων κοινωνικών και πολιτικών συνθηκών αυτού του τόπου. Πρωτοπόρο στους αγώνες κατά των φασιστικών καθεστώτων που άλωσαν την πατρίδα. Πάντα πολέμιο της διαφθοράς και της κοινωνικής αδικίας.

Γι' αυτό ήταν και παραμένει στο στόχαστρο της αστικής κοινωνίας, ποτέ δε συμβιβάστηκε με το κατεστημένο, έστειλε πάντα μηνύματα ταξικής συνείδησης στο λαό για μια πορεία πατριωτική, αξιοπρεπή και διεκδικητική των δικαιωμάτων του.

Είναι γνωστά τα όσα υπέστησαν τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ διαχρονικά, διώξεις, κατατρεγμοί, φυλακίσεις, κοινωνικοί αποκλεισμοί.

Κατηγορήθηκε από κακόπιστους και αμφισβητίες για λάθη και παραλείψεις, όμως αυτοί δε διείσδυσαν σε βάθος στα γεγονότα, ώστε να ανακαλύψουν τις πραγματικές αιτίες, απλά τους βόλευε να είναι διασπορείς κακών μαντάτων.

Το Κόμμα ταλαιπωρήθηκε κατά καιρούς από τις φράξιες.

Μπορούμε να αναλογιστούμε πόσο κακό έκαναν οι φραξιονιστές τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.

Το επικείμενο συνέδριο είναι επιτακτική ανάγκη να πάρει τα μηνύματα των καιρών, να θέσει τέλος σε οποιεσδήποτε παρασπονδίες μέσα στο Κόμμα και να προβάλει τον αγωνιστικό χαρακτήρα του Κόμματος. Η ηγεσία, οι σύνεδροι, τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε ηθική υποχρέωση, στη μνήμη των χιλιάδων αγωνιστών που θυσιάστηκαν για ένα καλύτερο αύριο, να ορθώσουμε αρραγές μέτωπο κατά «της νέας τάξης πραγμάτων», που έχει στόχο τον κατακερματισμό των λαών της οικουμένης.

Οι εργασίες του συνεδρίου, θέλω να πιστεύω ότι είναι ευχή όλων μας, να καταγράψουν παρακαταθήκες για μας και τις νέες γενιές, για τη συνέχιση του αγώνα υπέρ του λαού.

Γιώργος Νεοκοσμίδης


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ