Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Συναίνεση και ... αντιπολίτευση

Ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, το προηγούμενο Σάββατο με αφορμή την έναρξη της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, επιχείρησε να ...πείσει για τις «φιλολαϊκές» προθέσεις του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι το κόμμα του δε θα προσφέρει συναίνεση στην κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή που δήλωνε «θα είμαστε παρόντες για την επίλυση των λαϊκών προβλημάτων», χαρακτήριζε την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ «τη μεγαλύτερη κατάκτηση της χώρας μας στην οικονομική πολιτική τα τελευταία 20 χρόνια». Μια ...κατάκτηση για την οποία «ο ελληνικός λαός έκανε σκληρές θυσίες»!

Συγχρόνως ο Γ. Παπανδρέου θυμήθηκε τα προβλήματα της ακρίβειας, της ανεργίας, των χαμηλών μισθών και συντάξεων και υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή «θα αναδείξει τα προβλήματα του Ελληνα πολίτη» και «όχι τα προβλήματα της εικονικής, κομματικής πραγματικότητας που χτίζει η Νέα Δημοκρατία».

Αναφερόμενος στο νέο προϋπολογισμό, σημείωσε ότι «για πρώτη φορά ο προϋπολογισμός μιας νέας κυβέρνησης διαψεύδει με τον τόσο ξεδιάντροπο τρόπο όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις». Μάλιστα, ο ίδιος έκανε λόγο για «αντιλαϊκή πολιτική» από την πλευρά της κυβέρνησης και έναν προϋπολογισμό «που διαχωρίζει και διχάζει τους Ελληνες με τόσο σαφή τρόπο». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «πρόκειται για έναν κρατικό προϋπολογισμό που δύσκολα θα εκτελεστεί».

Υπερασπίστηκε το «Ελσίνκι»...

Εξάλλου και ενώ ο Γ. Παπανδρέου πανηγύρισε σαν «Ευρωπαίος πολίτης» για την «ευρωπαϊκή πορεία» της Τουρκίας, με τους όρους που επέβαλλαν τα συμφέροντα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, στην ομιλία του στην ΚΟ ανέφερε ότι «οπισθοχωρούμε εθνικά».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπερασπιζόμενος τη συμφωνία του Ελσίνκι υποστήριξε: «Ο,τι εξασφαλίσαμε στη Σύνοδο Κορυφής στο Ελσίνκι το '99 καταστρατηγήθηκε. Υποχωρούμε από τα εθνικά μας δικαιώματα, ακυρώνουμε μόνοι μας τις υποχρεώσεις της Τουρκίας, πριν καν τελειώσουνε οι διαπραγματεύσεις».

Μάλιστα, υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ στο Ελσίνκι είχε πετύχει «το Δικαστήριο της Χάγης να μην είναι υποχρεωτικό». Βέβαια, ο ίδιος δεν ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ καθώς και η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζουν να μιλούν για «ελληνοτουρκικές διαφορές» δίνοντας το δικαίωμα στην Τουρκία να θέτει ζήτημα συνόρων, όταν η μοναδική ελληνοτουρκική διαφορά είναι η διευθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Επίσης, ο Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν κατάφερε «ούτε την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας», ούτε «το μίνιμουμ της τελωνειακής ένωσης να διασφαλίσει», αλλά πρόσθεσε ότι είναι «θετικό ότι ο κ. Ερντογάν μας διαβεβαίωσε ότι θα το υπογράψει».

Αυτή είναι η πρώτη φορά, κατέληξε ο Γ. Παπανδρέου, «που η Ελλάδα συναινεί στην προσέγγιση της Τουρκίας με την Ευρώπη χωρίς να διεκδικήσει, χωρίς να κερδίσει κάποιο πολιτικό αντάλλαγμα».

  • Στην ομιλία του ο Γ. Παπανδρέου έστειλε νέα πρόσκληση στο ΣΥΝ «για τη δημιουργία ενός φόρουμ διαλόγου, στο οποίο θα συμμετέχουν ευρύτερες δυνάμεις», που χαρακτήρισε «μια ειλικρινή πρόταση».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ