Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΓΙΑ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ
Αδικαιολόγητη και ψεύτικη «ικανοποίηση»
  • Σύγχυση για τα αρνητικά αποτελέσματα σε Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά επιχειρεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση
  • Εκθετος ο πρωθυπουργός, που δεν τόλμησε να θέσει τα «ελληνικά αιτήματα» στη Σύνοδο Κορυφής

Με τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις αυτοϊκανοποίησης και την επίδειξη του ρεαλισμού της ευρωυποταγής, επιχειρεί ο Κ. Καραμανλής να δημιουργήσει σύγχυση για τα αρνητικά αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ιδιαίτερα για το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά.

Παρά τις πλάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ που στηρίζει την κυβερνητική πορεία πλεύσης, αφού αυτή κινείται στη «γραμμή του Ελσίνκι», ο πρωθυπουργός είναι έκθετος, αδυνατώντας να απαντήσει πειστικά στο αμείλικτο ερώτημα, γιατί δεν έθεσε στη Σύνοδο Κορυφής τα θέματα που προκύπτουν από την αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο από την Τουρκία, της διατήρησης της «απειλής του πολέμου» από το κατεστημένο της Αγκυρας, αλλά και τη ρητή αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής.

Αντί πειστικών απαντήσεων, ο Κ. Καραμανλής πασχίζει να οχυρωθεί πίσω από το «ευρωπαϊκό πλαίσιο κανόνων συμπεριφοράς» που τάχα τέθηκε στην Τουρκία, ξεχνώντας ότι η Τουρκία βρίσκεται «υπό ευρωπαϊκή παρακολούθηση» εδώ και αρκετά χρόνια, χωρίς αυτό να την εμποδίσει είτε να μην αναγνωρίζει ρητά την Κυπριακή Δημοκρατία είτε να συνεχίζει τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, κ.ο.κ.

«Πετύχαμε ένα ξεκάθαρο, ευρωπαϊκό πλαίσιο κανόνων συμπεριφοράς της Τουρκίας, που, από τη μια ανοίγει το δρόμο στην ευρωπαϊκή της πορεία και, από την άλλη, οδηγεί στην περαιτέρω εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με σημαντική βελτίωση των όρων που υπήρχαν στη συμφωνία του Ελσίνκι». Σε αυτή τη φράση που επανέλαβε ο Κ. Καραμανλής μετά τη συνάντηση που είχε την Κυριακή το μεσημέρι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συνοψίζεται η θέση της κυβέρνησης για τη Σύνοδο Κορυφής. Ικανοποίηση εξέφρασε, επίσης, και γιατί «πετύχαμε μια κατηγορηματική, σαφή διασύνδεση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας με τη στάση της απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία», ισχυρισμός που όμως δεν αποδεικνύεται ούτε από τα επίσημα κείμενα της Συνόδου ούτε και από τις εξελίξεις. Παρ' όλα αυτά, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου, «εκπληρώνουν όλους τους στόχους που είχαμε θέσει», επιβεβαιώνοντας έτσι ότι ήταν συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να μη δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα στις σχέσεις με τους ισχυρούς συμμάχους, εντός και εκτός της ΕΕ, όσον αφορά στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

Μάλιστα, σε συνομιλία που είχε χτες με τους πολιτικούς συντάκτες, ο Κ. Καραμανλής χαρακτήρισε «μαξιμαλιστικούς στόχους» την προβολή των «ελληνικών αιτημάτων» στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, συμπληρώνοντας ότι «δε θέλαμε να φτάσουμε στο σημείο να τα σπάσουμε» (σ.σ. με τους «εταίρους» στην ΕΕ), αφού αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης η υποστήριξη του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας. Αντιφάσκοντας, είπε σε άλλο σημείο, ότι δεν μπορεί να κάνει τον προφήτη για τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο μέλλον.

Μάλιστα, φάνηκε να μη σηκώνει αμφισβήτηση και κριτική στην πολιτική που εφαρμόζει, αφού σε ερώτηση, γιατί δεν έθεσε το «κάζους μπέλι» και το θέμα της αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, απάντησε αλαζονικά «την επόμενη φορά στείλτε άλλον να διαπραγματευτεί»(!).

Παράλληλα, ζήτησε από τους δημοσιογράφους να μη συνδέουν την επίλυση του Κυπριακού με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στις 3 Οκτώβρη 2005, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ - Βρετανία - Τουρκία έσπευσαν από την επομένη της Συνόδου Κορυφής να προαναγγείλουν «νέα πρωτοβουλία» για το Κυπριακό. Ωστόσο, και ο ίδιος είπε ότι είναι θετικό «αν δημιουργηθεί ένα διεθνές κλίμα για την επίλυση του Κυπριακού», προσθέτοντας ότι βάση της επίλυσης είναι το «σχέδιο Ανάν», αλλά όχι με την προηγούμενη μορφή. Χαρακτήρισε υπεύθυνη και σθεναρή τη στάση του Κύπριου Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου και τόνισε πως «το κλίμα για την Κύπρο στην ΕΕ έχει βελτιωθεί σημαντικά».

Αναφερόμενος στις θέσεις που εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής κινήθηκε σε χαμηλούς και συναινετικούς τόνους, λέγοντας ότι «δεν είναι δική μου δουλιά να τις σχολιάσω. Αντιπολίτευση είναι, κάνει τη δουλιά της»(!).

Δυσφορία για Πρόεδρο

Ερωτηθείς δε για τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας σχετικά με τις αποφάσεις των Βρυξελλών απάντησε ότι «δε σχολιάζω τις δηλώσεις του Κ. Στεφανόπουλου. Εκτιμώ, σέβομαι και στηρίζω τον Πρόεδρο που έθεσε ψηλά το πήχη για το διάδοχό του. Εγώ θα κάνω κριτική;».

Ο Κ. Στεφανόπουλος άσκησε κριτική στη διαπραγματευτική τακτική που ακολούθησε η ΕΕ έναντι της Τουρκίας, αλλά και έναντι των ΗΠΑ. «Εάν η Ευρώπη θέλει να παίξει το ρόλο που της αρμόζει, θέλει να γίνει ένας ισχυρός παράγοντας στο παγκόσμιο πολιτικό παιχνίδι, θα πρέπει να αλλάξει τακτική και πολιτική», δήλωσε από τη Δράκια του Δήμου Αγριάς Μαγνησίας, όπου παραβρέθηκε σε μνημόσυνο στη μνήμη των 118 εκτελεσθέντων πατριωτών από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. «Να συσπειρωθεί και να υιοθετήσει πολιτικές τις οποίες σήμερα αρνείται. Θα πρέπει να σταθεί στο ίδιο επίπεδο με άλλες μεγάλες δυνάμεις και κυρίως με τις ΗΠΑ», συμπλήρωσε και συνέχισε: «Μου έκανε εντύπωση ότι ξαγρύπνησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, προκειμένου να διαπραγματευτούν με κάθε λεπτομέρεια με τον Τούρκο πρωθυπουργό αντί να πουν στην Τουρκία: Κύριοι αυτοί είναι οι όροι μας, τους αποδέχεστε ή δεν τους αποδέχεστε αυτό είναι δικός σας λογαριασμός. Η Ευρώπη δε διαπραγματεύεται, έχει τις αρχές της τις οποίες επιβάλλει παντού».

Τη δυσφορία, πάντως, του Μεγάρου Μαξίμου την είχε εκφράσει μια μέρα νωρίτερα ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, ο οποίος δήλωσε επί λέξει: «Δε σχολιάζω τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, πολύ περισσότερο τώρα που βρίσκεται στο τέλος της θητείας του».

  • Ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής εμφανίστηκε ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος τα χαρακτήρισε «θετικά», διατυπώνοντας την πρόβλεψη ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις «τώρα θα πάνε καλύτερα». Παράλληλα, εξέφρασε τη χαρά του «γιατί ο κ. Παπαδόπουλος, αυτή τη φορά, έδειξε υπευθυνότητα και ρεαλισμό», θεωρώντας «πολύ πιθανό» να υπάρξουν σύντομα εξελίξεις στο Κυπριακό.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Προληπτικές» συνομιλίες με σουηδική προεδρία(2009-05-12 00:00:00.0)
«Αδειάζει» η κυβέρνηση τη Λευκωσία!(2006-12-02 00:00:00.0)
«Οχι» στο βέτο από Αναστασιάδη(2004-12-14 00:00:00.0)
Μήνυμα παραίτησης και «συμβιβασμού»(2004-11-13 00:00:00.0)
Υποστηρικτής του «φρούριου»(2002-06-21 00:00:00.0)
Σε ρόλο υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης Σημίτη!(1998-02-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ