Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κατατέθηκε ο «βασικός μέτοχος»

Αργά το βράδυ κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το «βασικό μέτοχο», το οποίο αφορά τις σχέσεις ιδιοκτητών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης με εταιρίες που προμηθεύουν το Δημόσιο.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, όποιος κατέχει τουλάχιστον 1% των μετοχών μιας εταιρίας δεν μπορεί να είναι μέτοχος σε εταιρία που δραστηριοποιείται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και να είναι προμηθευτής του Δημοσίου. Το ποσοστό που ίσχυε μέχρι σήμερα ήταν το 5%.

Στην απαγόρευση αυτή υπάγονται και τα λεγόμενα «παρένθετα πρόσωπα», δηλαδή οι σύζυγοι, οι συγγενείς σε ευθεία γραμμή «απεριορίστως» και «εκ πλαγίου μέχρι και τρίτου βαθμού εξ αίματος και εξ αγχιστείας».

Από την απαγόρευση εξαιρούνται οι δημόσιες συμβάσεις που συνάπτονται με επιχειρήσεις των οποίων βασικός μέτοχος είναι πολιτικό κόμμα που εκπροσωπείται στη Βουλή ή εκπρόσωποι αυτού.

Προβλέπεται επίσης ότι οι μετοχές των ανωνύμων εταιριών που υποβάλουν αίτηση για χορήγηση άδειας ίδρυσης τηλεοπτικού ή ραδιοφωνικού σταθμού πρέπει να είναι ονομαστικές στο σύνολό τους μέχρι φυσικού προσώπου. Το ίδιο (ονομαστικοποίηση μέχρι φυσικού προσώπου) καθιερώνεται για τις μετοχές ανωνύμων εταιριών που είναι ιδιοκτήτες εφημερίδων ή περιοδικών, όσο και για τις μετοχές ανωνύμων εταιριών που δραστηριοποιούνται στην εκτύπωση ή τη διανομή εφημερίδων ή περιοδικών.

Στο νομοσχέδιο υπάρχει πρόβλεψη για την απαγόρευση σύναψης δημόσιας σύμβασης με off sore εταιρίες, ενώ η ίδια απαγόρευση ισχύει και για συμμετοχή ίδιων εταιριών σε ποσοστό μεγαλύτερο του 1% στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρίας Μέσου Μαζικής Ενημέρωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ