ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Κάποιοι ελπίζουν μόνο σε... «θαύμα»

Στο «ναυάγιο» της συγχώνευσης Εθνικής και Αλφα Μπανκ, που προκάλεσε ενδοκυβερνητικούς ψιθύρους για «ευθύνες» κυβερνητικών στελεχών, όπως ο Ν. Χριστοδουλάκης, και «ενοχοποίηση» άλλων, όπως ο Γ. Παπαντωνίου, ήρθε να προστεθεί η χτεσινή ανακοίνωση της παραίτησης του Γ. Ζαφειρόπουλου από το υφυπουργείο Εξωτερικών, γεγονός που έφερε στην επιφάνεια τα σημάδια κρίσης που σοβεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Η παραίτηση Ζαφειρόπουλου, δε, ερμηνεύεται από ορισμένες πλευρές και ως εκδήλωση των αψιμαχιών μεταξύ Μαξίμου και υπουργείου Εξωτερικών στο φόντο της διαδοχολογίας, που κάνει πολλούς από το περιβάλλον Σημίτη να μη βλέπουν «φιλικά» το Γ. Παπανδρέου. Και όλα αυτά αμέσως μετά την υποτονική συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος και μόλις 24 ώρες μετά το άρθρο του Θ. Πάγκαλου (στο «Βήμα της Κυριακής»), που έγινε αντικείμενο πολλών σχολίων και όπου ο πρώην υπουργός υποστηρίζει ότι μόνο ένα «θαύμα» σώζει το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές...

«Το ΠΑΣΟΚ αν δε συμβεί θαύμα θα χάσει τις εκλογές», λέει στο άρθρο του ο Θ. Πάγκαλος, συμπληρώνοντας ότι «αυτό θα συμβεί επειδή έχασε την επαφή του με ένα τμήμα των λαϊκότερων στρωμάτων», που, όπως υποστηρίζει, «κατέληξε και άραξε στους κόλπους της "λαϊκής" Δεξιάς». Καταλήγει, δε, καλώντας τον Κ. Σημίτη να συγκαλέσει άμεσα την ΚΕ του ΠΑΣΟΚ με θέμα τις «κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες» του ΠΑΣΟΚ, ενώ αφήνει αιχμές κατά του Κ. Λαλιώτη, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει θέμα γύρω από «το πνεύμα και το ήθος της πολιτικής αντιπαράθεσης».

Η αντίδραση της κυβέρνησης στα παραπάνω επιχειρήθηκε να έχει το χαρακτήρα... «μη αντίδρασης», αφού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιορίστηκε να σχολιάσει εκ μέρους του πρωθυπουργού ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε άλλες προτεραιότητες και νομίζω ότι δεν πρέπει να κρίνουμε δηλώσεις των στελεχών μας».

Στο μεταξύ, χτες, ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία με το γραμματέα της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, Θ. Μωραΐτη, με αντικείμενο το επικείμενο συνέδριό της, που θα γίνει στις αρχές Φλεβάρη και κάθε άλλο παρά θα ήθελε η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος να πάρει χαρακτήρα «αντιπαράθεσης».

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Καθημερινές εξετάσεις «συγκυβέρνησης»

Τα «λάθη» και τις «αδυναμίες» της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης σε μια σειρά τομείς εκμεταλλεύεται στο έπακρο η ηγεσία της ΝΔ, προκειμένου να μην αφήσει την κυβέρνηση να ανακάμψει και ανατρέψει το αρνητικό γι' αυτήν κλίμα. Ταυτόχρονα, επιχειρεί με κάθε τρόπο να «τονώσει» την εμπιστοσύνη των μεγάλων αφεντικών και να τους πείσει για την «ετοιμότητά» της να κυβερνήσει. Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκε η χτεσινοβραδινή ομιλία του Κ. Καραμανλή σε στελέχη επιχειρήσεων, την οποία διαπερνούσαν δύο μηνύματα: Πρώτον, ότι «δεν μπορούμε να πάμε με το ΠΑΣΟΚ στη νέα εποχή» και δεύτερον ότι η ΝΔ ήδη συμπεριφέρεται ως αυριανή κυβέρνηση.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του στο ναυάγιο της συγχώνευσης Εθνικής - Alpha Bank. Αφού το χαρακτήρισε «κραυγαλέα περίπτωση κυβερνητικής ανευθυνότητας, απόδειξη άγνοιας της ελεύθερης αγοράς και αδιαμφισβήτητη μαρτυρία κομματικού καιροσκοπισμού», ανέδειξε την υπεύθυνη στάση του κόμματός του λέγοντας ότι «την ώρα αυτή, προέχει η συμβολή όλων, ώστε να αμβλύνουμε το κόστος της κρίσης και να μετριάσουμε τις παράπλευρες ζημιές»(!). Προχωρώντας ένα ακόμα βήμα συνέστησε σε όλους, στους μετόχους των δύο τραπεζών, τους επενδυτές γενικότερα, τη χρηματαγορά και το κοινό, να επιδείξουν ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση και σοβαρότητα». Το μήνυμα που θέλησε να περάσει ήταν ότι «ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη, η ΝΔ συνιστά εμπιστοσύνη στην ανοιχτή και ελεύθερη αγορά. Λύσεις υπάρχουν και μπορεί να βρεθούν»! Ζήτησε, ωστόσο, την παραίτηση του Θ. Καρατζά από τη διοίκηση της Εθνικής, ενώ για τις κυβερνητικές ευθύνες γενίκευσε λέγοντας ότι «με μεθόδους και ρυθμούς ΠΑΣΟΚ δεν κερδίζεται η νέα εποχή». Η κυβέρνηση, είπε σε άλλο σημείο, εμφανίζει στα λόγια(!) νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις αλλά στην πράξη αποδεικνύεται ότι δε θέλει και δεν μπορεί να τις ακολουθήσει. Ανέφερε ως παραδείγματα την εισαγωγή της ΔΕΗ στο ΧΑΑ, την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής, του ΟΤΕ, των ΕΛΤΑ και Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, της Σόφτεξ κ.ά.. Ως αυριανή κυβέρνηση, όπως είπε, «θα προχωρήσουμε σε βαθιές τομές και ρήξεις», επικεντρώνοντας στο μεγαλύτερο πρόβλημα των προβλημάτων του τόπου, το κράτος.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στόχος η νομή της εξουσίας

Καθαρά αστικές οι απόψεις που εκφράστηκαν στη σύσκεψη της συνιστώσας του ΣΥΝ «Ανανεωτική Συσπείρωση», που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή

Συμφώνησαν ότι τους χωρίζει άβυσσος από την πολιτική και τα οράματα της Αριστεράς και της κοινωνικής αλλαγής. Ο λόγος για τη σύσκεψη της «Ανανεωτικής Συσπείρωσης», της εκσυγχρονιστικής συνιστώσας του ΣΥΝ, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το πρωί στο Θέατρο ΟΛΥΜΠΙΟ της Θεσσαλονίκης.

Από τη σύσκεψη παρέλασαν όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη της συνιστώσας και παρουσίασαν εισηγήσεις, έξι συνολικά, που όλες τους έδειξαν ότι η ηγεσία τουλάχιστον αυτής της συνιστώσας δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με την Αριστερά, ότι οι απόψεις που εκφράζουν είναι απόψεις ενός αστικού κόμματος που το μόνο πράγμα για το οποίο ενδιαφέρεται είναι η συμμετοχή στην εξουσία της αστικής τάξης και η νομή της.

Τη συζήτηση άνοιξε ο Νίκος Μπάντζαρης από τη Θεσσαλονίκη και εισηγήσεις έγιναν από τους Μ. Παπαγιαννάκη (ευρωβουλευτή), Πέτρο Κουναλάκη, Θεόδωρο Μαργαρίτη, Κώστα Πουλάκη, Πάνο Σκοτεινιώτη και Δ. Χατζησωκράτη. Θα ήταν και η Μαρία Δαμανάκη αν δεν απουσίαζε με κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία στο Στρασβούργο. Βασικό γνώρισμα όλων των εισηγήσεων ήταν ο αντικομμουνισμός. Από εκεί και πέρα υπήρχαν τοποθετήσεις πολύ αποκαλυπτικές για το πώς αντιλαμβάνονται την Αριστερά και το ρόλο της οι αστέρες αυτοί του εκσυγχρονισμού.

Κατά τον Μ. Παπαγιαννάκη κακώς έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα να θεωρούμε Αριστερά το ΚΚΕ και ίσως το ΣΥΝ. Στην Ευρώπη τα πράγματα είναι αλλιώς. Στη Γαλλία Αριστερά θεωρείται το Σοσιαλιστικό κόμμα, μαζί με τους κομμουνιστές, στη Γερμανία οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι και στη Μεγάλη Βρετανία το Εργατικό Κόμμα του Τόνι Μπλερ! Ακόμα ότι ο βασικός στόχος της «Αριστεράς»... των ευρωπαϊκών προδιαγραφών πρέπει να είναι η πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης.

Ο Πέτρος Κουναλάκης διακήρυξε ότι η ευρύτατη Αριστερά στην Ευρώπη σπεύδει στη δημιουργία ευρύτατων συμμαχιών με τη σοσιαλδημοκρατία για να σταματήσει την επίθεση των σκληρών συντηρητικών δυνάμεων. Για να μη μείνουμε εμείς εδώ πίσω πρέπει να πάμε σε άμεσο διάλογο χωρίς όρους με το ΠΑΣΟΚ για συνεργασία με το κυβερνών κόμμα για να αποτραπεί η επάνοδος της Δεξιάς στην εξουσία. Χαρακτήρισε επίσης τη συνεργασία με το ΔΗΚΚΙ και ΚΚΕ «λανθασμένη και αδιέξοδη».

Ο ΣΥΝ είναι κόμμα αμφισβήτησης αλλά και εξουσίας και ότι η αλλαγή του τίτλου σε «ΣΥΝ της Αριστεράς και της Οικολογίας» είναι απαραίτητη στις σημερινές συνθήκες, υποστήριξε ο Θ. Μαργαρίτης. Η διαπίστωση του Π. Σκοτεινιώτη ήταν ότι «ο ΣΥΝ βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας». Για να βγει από την κατάσταση φθοράς ο μόνος δρόμος είναι ο διάλογος και η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και τη σοσιαλδημοκρατία. «Ο φυσιολογικός μας χώρος είναι ο χώρος της ευρύτερης μεταρρυθμιστικής Αριστεράς», κατέληξε ο Π. Σκοτεινιώτης.

Ο Δ. Χατζησωκράτης από την πλευρά του διακήρυξε ότι «η Ευρώπη είναι η ευρύτερη χώρα μας» και υποστήριξε το θεσμό για τα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία στα δημόσια νοσοκομεία και το νόμο για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Επίσης τάχθηκε υπέρ της κατάργησης των επιδοτήσεων της ΕΕ προς τους Ελληνες αγρότες και τη μείωση της καλλιεργήσιμης έκτασης στη χώρα μας, με το ευφυέστατο επιχείρημα αν οι δικοί μας αγρότες έχουν συνέχεια επιδοτήσεις και αύξηση της παραγωγής, τι θα πουλάνε οι χώρες του τρίτου κόσμου στις προηγμένες χώρες;

Στη συζήτηση που ακολούθησε ακούστηκαν πολλές «μεγαλοφυείς αριστερές» διακηρύξεις -από τη μείωση του αγροτικού πληθυσμού της χώρας μας στο 3% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, γιατί αλλιώς δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, μέχρι τη με κάθε τρόπο συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ για το «δημοκρατικό εκσυγχρονισμό της κοινωνίας». Ακούστηκαν και σοβαρές ενστάσεις από τη βάση για τις προωθούμενες θεωρίες περί... Αριστεράς και για τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Το μόνο πράγμα που συμφώνησαν ήταν η δημιουργία της δημοτικής κίνησης με επικεφαλής τον καθηγητή Κουράκη.

Καραμανλής και Λαλιώτης μαζί στην... ΕΔΑ

Μετά την «κεντροαριστερά», την «κεντροδεξιά» και το «μεσαίο χώρο», τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΝΔ, μαζί και ο ΣΥΝ ανακάλυψαν, από κοινού τη φορά αυτή, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, την... ΕΔΑ. Ετσι οι ηγεσίες των κομμάτων αυτών «τίμησαν» από κοινού, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε χτες στο θέατρο «Ακροπόλ», τα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΕΔΑ. Τίμησαν λοιπόν μαζί την ΕΔΑ, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κ. Λαλιώτης, που τελευταία επιδίδεται σε έναν αγώνα «διαλόγου» με την... Αριστερά και ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής, ο οποίος, όπως αναφέρεται, εγκαινίασε «άνοιγμα στους ψηφοφόρους της Αριστεράς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ