ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επικίνδυνη ταλάντευση στο κενό;

Η ήδη κουρασμένη έκφραση με το άνοιγμα κιόλας της Γουόλ Στριτ ίσως τα λέει όλα...

Associated Press

Η ήδη κουρασμένη έκφραση με το άνοιγμα κιόλας της Γουόλ Στριτ ίσως τα λέει όλα...
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Είμαστε έξω από το εσκαμμένα» θα δηλώσει μάλλον έντρομος ο Πολ Τσέρνι, αναλυτής αγοράς της «S&P Marketscope» και θα συμπληρώσει ακόμη πιο δυσοίωνα... «κανείς δεν ξέρει πότε θα χτυπήσουμε πάτο».

Ο φόβος οδηγεί τις αγορές, τονίζουν ομοφώνως όλοι, και τα διεθνή χρηματιστήρια, το ένα μετά το άλλο, «χτυπούν κόκκινο».

Τα μαντάτα από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι τα πιο απαισιόδοξα, καθώς δείκτες εμπιστοσύνης και μετοχές, πρώτιστα των ασφαλειών, αεροπορικών εταιριών και τραπεζών, εξακολουθούν να βυθίζονται. Ο βιομηχανικός δείκτης «Dow Jones» εξακολούθησε την ελεύθερη πτώση αμέσως μετά το άνοιγμα της Παρασκευής. Αναλόγως και ο δείκτης του τομέα των τεχνολογιών ο «Nasdaq», που πια φλερτάρει με τις 1.000 μονάδες, έχοντας χάσει από την αρχή του χρόνου σχεδόν 5.000 μονάδες. Συνολικά οι απώλειες στη Γουόλ Στριτ από τη Δευτέρα που έγινε η επανέναρξη του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, είναι της τάξης του 12%, ενώ σε διάστημα μικρότερο των έξι μηνών το χρηματιστήριο έχει χάσει περί τις 3.000 μονάδες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η «Morgan Stanley» ανακοίνωσε μείωση των κερδών της για τέταρτο συνεχές τρίμηνο, καθώς η πτώση των μετοχών της και ο ανταγωνισμός με τις εμπορικές τράπεζες ψαλίδισαν τα έσοδα από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές και την επενδυτική τραπεζική. Η δεύτερη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή στον κόσμο ανακοίνωσε ότι τα καθαρά έσοδα το οικονομικό τρίτο τρίμηνο, που τέλειωσε στις 31 Αυγούστου, έπεσαν 43%, σε 705 εκατομμύρια δολάρια από 1,25 δισ. Το χειρότερο είναι ότι η «Morgan Stanley» πιθανότατα θα συνεχίσει να παρουσιάζει αρνητικά αποτελέσματα και το τρέχον τρίμηνο, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη.

Μέχρι στιγμής η τάση είναι εγκατάλειψη προς τις μετοχές, με τους επενδυτές να προσφεύγουν στα κρατικά και ομοσπονδιακά ομόλογα και το χρυσό. Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, δεδομένου του κακού οικονομικού περιβάλλοντος τον τελευταίο χρόνο και της καθοδικής τάσης που είχε το χρηματιστήριο, η πορεία του αυτές τις ημέρες μπορεί μόνο να συγκριθεί με αυτή που παρουσιάστηκε 70 χρόνια πριν και οδήγησε σε παγκόσμιο κραχ.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατάφεραν τις τελευταίες ώρες να περιορίσουν τις απώλειές τους, εξαιτίας των καλών ειδήσεων που ανακοίνωσε η «General Electric», η πρώτη εταιρία σε χρηματιστηριακή αξία στον κόσμο. Η GE κατάφερε να «σηκώσει» την αγορά στις ΗΠΑ και στη συνέχεια στην Ευρώπη, μετά την αναγγελία ότι προσβλέπει σε διψήφια αύξηση των κερδών της. Οσο για το Λονδίνο, που παρουσιάζει από τις 11 του Σεπτέμβρη συνεχή πτώση, το αρνητικό ρεκόρ αποφεύχθηκε καθώς το Χρηματιστήριο έκλεισε «υπό την απειλή βόμβας».

Πάντως, ο γερμανικός δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης «Ifo» σημείωσε απρόσμενη πτώση τον Αύγουστο, αποτυπώνοντας το κλίμα απαισιοδοξίας μεταξύ των επιχειρηματιών. Πρόκειται για την έκτη πτώση του δείκτη σε επτά μήνες. Στην αεροπορική βιομηχανία, μεγάλες πτώσεις κατέγραψαν η «British Airways» και η γερμανική «lufthansa», μετά τη δήλωσή της ότι θα καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για να αποφύγει τις λειτουργικές ζημιές αυτή τη χρονιά.

Ο «σπαραγμός» των αεροπορικών αγορών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Το μέσο των «υπαίτιων» του χτυπήματος της 11ης Σεπτέμβρη, ήταν αρκετό από μόνο του για να φέρει στα πρόθυρα νευρικής κρίσης τις αεροπορικές εταιρίες. Εκτός από την καθήλωση που υπέστησαν εντός αμερικανικού εδάφους σχεδόν όλη τη βδομάδα που ακολούθησε, τις οικονομικές δυσκολίες που έχουν λόγω μειωμένης ζήτησης και αυξημένων μέτρων ασφαλείας, επιπροσθέτως αντιμετωπίζουν την άμεση προοπτική να καθηλωθούν στο έδαφος από την επόμενη βδομάδα, αν δεν καταβάλουν τα ασφάλιστρα πολεμικού κινδύνου, τα οποία έχουν ανέβει στα ύψη.

Η κρίση έγινε δίνη και άρχισαν οι απολύσεις. Η πανάκεια όπως πάντα για την αντιμετώπιση των οικονομικών δυσχερειών. Πάντως, η κατάσταση ενδείκνυται για πάσης φύσης συναλλαγές... Ορισμένες εταιρίες «ζητιανεύουν» δημόσια βοήθεια με πρόσχημα τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ενώ είναι γνωστό ότι αντιμετώπιζαν προβλήματα πριν απ' αυτές, καταγγέλλει η ιρλανδική εταιρία «Ryanair», αναφερόμενη σε ανταγωνιστές της.

Παράλληλα, η δημιουργηθείσα κατάσταση δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα για κεϋνσιανές παρεμβάσεις με πρόσχημα πάντα την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ετσι, αμέσως μετά τη «φορτισμένη» εθνικά και συναισθηματικά ομιλία του Μπους στο Κογκρέσο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το Κογκρέσο συμφώνησαν, να δοθεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση βοήθεια συνολικά 18 δισ. δολαρίων υπό τύπον πιστώσεων αλλά και άμεσων καταβολών, στις αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ, όπως ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Αρι Φλέισερ. Ας σημειωθεί ότι μόλις ένα 24ωρο πριν, ο ίδιος εκπρόσωπος είχε αναφερθεί σε βοήθεια οκτώ δισ. δολαρίων, προκειμένου οι αεροπορικές εταιρίες να αντεπεξέλθουν στη συγκυρία που προέκυψε, όμως το Κογκρέσο άσκησε στο μεταξύ πιέσεις και ο Λευκός Οίκος επανήλθε τροποποιώντας την προγενέστερη απόφασή του. Ωστόσο, η ζημία συνολικώς για την αμερικανική αεροπορική αγορά για όλο το 2001, εκτιμάται σε 7 δισ. σύμφωνα με αναλυτές.

Στο Λονδίνο, ασφαλιστές και βρετανικές αεροπορικές εταιρίες συμφώνησαν χτες για τους όρους ασφαλούς διενέργειας των πτήσεων από τη Δευτέρα, ανέφερε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Μεταφορών και πρόσθεσε ότι διευκρινίστηκε στα νέα ασφαλιστήρια, που υπογράφονται από ώρα σε ώρα, να περιλαμβάνεται ρήτρα για αποζημιώσεις εν καιρώ «πολεμικής περιόδου», όμως με ιδιαίτερα υψηλά για την περίπτωση αυτή ασφάλιστρα.

Στο Βερολίνο κυβερνητική πηγή αποκάλυψε ότι στα νέα ασφαλιστήρια συμβόλαια, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να δέχεται τμήμα της ζημιάς, στην περίπτωση αεροπορικών καταστροφών στην παρούσα διεθνή συγκυρία.

Τέλος, η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα βοηθήσει τις αεροπορικές εταιρίες της να πληρώσουν τα αυξημένα ασφάλιστρα πολεμικού κινδύνου.

Αυξάνουν οι φωνές για «αντιτρομοκρατική συνεργασία σε επίπεδο ΟΗΕ»

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-

«Ο ΟΗΕ είναι αυτός που παρέχει το αναγκαίο φόρουμ για την οικοδόμηση παγκόσμιας συμμαχίας και μπορεί να εξασφαλίσει τη διεθνή νομιμότητα για τη μακροπρόθεσμη απάντηση στην τρομοκρατία. Οι συμβάσεις του ΟΗΕ ήδη παρέχουν το νομικό πλαίσιο για πολλά από τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να ξεριζωθεί η τρομοκρατία», υποστήριξε μεταξύ άλλων, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν.

Νωρίτερα, ηγέτες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι από Γερμανία, Ρωσία και Γαλλία επαναλάμβαναν το ίδιο, «δείχνοντας» τον ΟΗΕ ως τον πλέον κατάλληλο φορέα για την «πάταξη της τρομοκρατίας σε διεθνές επίπεδο». Μάλιστα, οι Πρόεδροι Γαλλίας - Ρωσίας ανακοίνωσαν πως «είναι ζωτικής σημασίας να χρησιμοποιηθούν όλοι οι διεθνείς μηχανισμοί στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, πρώτα απ' όλα ο ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας του».

Τη σημασία του ρόλου του ΟΗΕ σ' αυτή την κρίση επισήμανε και χτες ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Τανγκ Ζιαχουάν, ο οποίος, μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Ντι Τσένεϊ, εξέφρασε εκ νέου τα συναισθήματα αλληλεγγύης του κινεζικού λαού προς τον αμερικανικό και επανέλαβε την προθυμία του Πεκίνου «για περαιτέρω και πιο βαθιά συνεργασία με τις ΗΠΑ ακόμη και σε θέματα αντιτρομοκρατίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ