ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Χρειάζεται ισχυρή πλειοψηφία για Ομόσπονδη Διζωνική, Δικοινοτική Δημοκρατία
  • Το «σχέδιο Ανάν» δεν τη διασφαλίζει
  • Συνέντευξη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας

Eurokinissi

ΛEYKΩΣIA (του απεσταλμένου μας Θανάση ΛEKATH).--

O κεντρικός στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένει η Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία.

Τη διακήρυξη αυτή έκανε αρκετές φορές χτες ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, στη διάρκεια διακαναλικής συνέντευξης που έδωσε και με την οποία έκλεισε ουσιαστικά η πολιτική συζήτηση, ενόψει του δημοψηφίσματος του Σαββάτου.

O Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ζήτησε η όποια λαϊκή απόφαση να έχει μεγάλη πλειοψηφία, γιατί, όπως είπε και το «ναι» απαιτεί μεγάλη πλειοψηφία για να αντιμετωπιστούν τα πολλά προβλήματα που προκύπτουν από τη μη λειτουργικότητα του σχεδίου, αλλά και το «όχι» χρειάζεται μεγάλη πλειοψηφία για να πειστούν όλοι εκείνοι που σήμερα αμφισβητούν το δικαίωμα του λαού να αποφασίσει ο ίδιος για την τύχη του.

«Με το "OXI", τόνισε, δε γυρίζουμε την πλάτη στη λύση. Εμείς τη θέλουμε, εμείς την επιδιώκουμε. Αλλά θέλουμε λύση βιώσιμη και λειτουργική μέσα στα πλαίσια του σχεδίου. Κι αυτό σημαίνει μια σειρά αλλαγές».

O Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ξεκαθάρισε με τεκμηριωμένες θέσεις ότι:

- Δεν υπάρχει θέμα απομόνωσης της Κύπρου σε περίπτωση επικράτησης του «OXI» στο δημοψήφισμα.

- Δεν έχουν διαταραχτεί οι σχέσεις του Προέδρου με το AKEΛ, αντίθετα, μαζί με στελέχη του AKEΛ εργάζονται για τα μέτρα που πρέπει να παρθούν την επόμενη μέρα.

- Οι Τουρκοκύπριοι δεν πρέπει να έχουν καμία ανησυχία, θα πάρουν όσα τους αναλογούν ως πολίτες ενός κράτους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό που δεν μπορεί να συμβεί, είπε, είναι τα μέτρα στήριξής τους να οδηγούν σε αναγνώριση του παράνομου τουρκοκυπριακού κράτους.

- Το σχέδιο Ανάν, επανέλαβε, δεν παρέχει τις διασφαλίσεις που απαιτούνται.

- Το σχέδιο προωθεί το διαχωρισμό και όχι την ενότητα.

- Το νέο κράτος που προβλέπει το σχέδιο δε θα είναι λειτουργικό ως Ομοσπονδία.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποιες αλλαγές προτείνει στο σχέδιο ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα, ότι αυτό πρέπει να ενσωματώνει αλλαγές που να αναγνωρίζουν τις δύο οντότητες και ταυτόχρονα μια κρατική οντότητα με ευρύτατο πεδίο αυτονομίας και διαχείρισης, αλλά και εγγυητικές διευθετήσεις τέτοιες ώστε να συγκλίνουν, να ωθούν σε επανένωση της χώρας και όχι να χτίζουν θεσμούς που οδηγούν στο διαχωρισμό και κάνουν αδύνατη την επανένωση.

Στο υπάρχον σχέδιο, είπε, υπάρχουν διάφοροι θεσμοί με αυστηρούς κανόνες και πρόνοιες που ενώ τηρούν την πολιτική ισότητα, την ανάγουν και σε αριθμητική ισότητα ως και τη λήψη των αποφάσεων.

Ως προς τη λειτουργικότητα, ανέφερε ότι αυτά που έγιναν δεκτά είναι ασήμαντα και περιθωριακά. Ενώ, συνέχισε, η δική μας απαίτηση διαπερνά όλες - και τις επτά - πτυχές του σχεδίου. Επέμενε ειδικά για τα ζητήματα της νομοθεσίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «κάποιος τελικά πρέπει να παίρνει αποφάσεις. Δε νοείται ισότητα σ' αυτό».

Απαντώντας σε ερώτηση για την αντίρρηση του AKEΛ ως προς την εκτίμηση που είχε διατυπώσει για το βάθεμα της διχοτόμησης, διευκρίνισε: «Δεν είπα ότι το σχέδιο εμβαθύνει τη διχοτόμηση και τελεία. Νομιμοποιεί πτυχές όπως η παραμονή των εποίκων και των στρατευμάτων που τα μετονομάζουν σε άγημα, αλλά είναι στρατός εισβολής».

Για τη φράση «δε θα παραδώσω κοινότητα» εξήγησε ότι «αυτό είναι η κατάληξη των συλλογισμών μου, λέγοντας ότι δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι το σχέδιο θα λειτουργήσει, οπότε αν καταλυθεί, θα είμαστε μόνο συνιστών κράτος».

Με αφορμή μια φράση του Δ. Χριστόφια που από τους δημοσιογράφους ερμηνεύτηκε ότι ο Γραμματέας του AKEΛ δε γνωρίζει τι θέλει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Τάσσος Παπαδόπουλος απάντησε ότι «εδώ και μέρες εργάζομαι και με συνεργάτες από το AKEΛ για τον εντοπισμό των σημείων που σε μια νέα προσπάθεια θα προτείνουμε».

Για το αν υπάρχει πρόβλημα στη συγκυβέρνηση με το AKEΛ απάντησε: «Δεν ετέθη θέμα. Δεν εγείρω θέμα κυβέρνησης. Αν καταλήξουν στη μια ή την άλλη λύση θα ξανασυναντηθούμε. Εχω διαβεβαιώσεις ότι θέλουν τη συνέχιση της συνεργασίας. Δεν είναι τόσο διιστάμενες οι απόψεις μας. Είναι πολύ κοντά».

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ
«Οχι» δηλώνουν οι φοιτητές

«Και βέβαια όχι. Βρείτε μου ένα λόγο για να πούμε ναι». Αυτή είναι η απάντηση της πλειοψηφίας των φοιτητών, του Πανεπιστημίου Κύπρου, όταν τοποθετούνται στο σχέδιο Ανάν.

«Αυτό το σχέδιο είναι κατάπτυστο, δεν μπορούν να μας ζητούν να το υποστηρίξουμε, είναι θέμα διατήρησης της αξιοπρέπειάς μας, να πούμε όχι», λέει η Ελένη, φοιτήτρια, 20 ετών.

«Αν είναι να πούμε ναι και να γίνουμε προτεκτοράτο των μεγάλων δυνάμεων και υποχείριο των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, καλύτερα όχι. Με το ναι θα κλείσει το θέμα εδώ, χωρίς προοπτική θετικής εξέλιξης, το όχι είναι η βάση για διαπραγμάτευση», υποστηρίζει ο Γιώργος.

Οπου και να γυρίσεις το κεφάλι σου, όπου και να περπατήσεις στους χώρους του Πανεπιστημίου Κύπρου, βρίσκεσαι μπροστά σε συζητήσεις για το δημοψήφισμα και σε συνεχή παράθεση επιχειρημάτων, γιατί ο κυπριακός λαός πρέπει να πει ένα βροντερό «όχι», στο σχέδιο Ανάν «που υιοθετεί - μεταξύ άλλων - τις συμβάσεις του ψευδοκράτους με την Τουρκία και οδηγεί σε νέες περιπέτειες, χειρότερες από το '74», όπως λένε.

Στο κυλικείο του Πανεπιστημίου, στα αυτοκίνητα των φοιτητών, στους διαδρόμους των σχολών και κυρίως στα χείλη των φοιτητών, το «όχι» κυριαρχεί.

Στο τραπεζάκι της ΠPOOΔEYTIKHΣ, της παράταξης του AKEΛ, στο χώρο των φοιτητών, συναντήσαμε το Νίκο, φοιτητή τουρκικών σπουδών. «Από τη στιγμή που δε δίνονται επαρκείς εγγυήσεις, για τη διασφάλιση ειρηνικής και βιώσιμης λύσης, ώστε να μπορέσει ο κόσμος να εμπιστευτεί το σχέδιο, σύμφωνα και με την απόφαση του Κόμματος, θα πούμε όχι, στο δημοψήφισμα, χωρίς φανατισμό και εθνικιστικές τάσεις». H επόμενη μέρα, όπως μας είπε «θα μας βρει να συνεχίζουμε τις προσπάθειες, για την εξεύρεση, βιώσιμης λύσης, με ασφαλείς εγγυήσεις και για τις δύο πλευρές. Οι κινδυνολογίες που θέλουν την Κύπρο απομονωμένη, με ένα αρνητικό δημοψήφισμα, είναι ανυπόστατες και οχυρώνουν τον κόσμο στο όχι».

Από τα πηγαδάκια των φοιτητών δε λείπουν και οι συζητήσεις για τις εθνικιστικές τάσεις, που υποκινούνται και στις δύο πλευρές, προκειμένου να δημιουργηθούν λάθος εντυπώσεις.

H λύση Ανάν χαρακτηρίζεται από τη Βασιλεία, σαν «το διαβατήριο της Τουρκίας για την EE. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να ψηφίσω ναι το Σάββατο. Αυτό το σχέδιο δεν εγγυάται ούτε την ασφάλειά μας, ούτε την επιστροφή των προσφύγων, ούτε τη βιωσιμότητα του νέου κράτους, που τελικά δεν είναι κράτος, αλλά κοινότητα, χωρίς καν δικαιώματα στην EE».


Α.Φ.

Εξοργιστική «τηλε-εξαφάνιση»

Κορυφαία απόδειξη ότι τα εγχώρια κανάλια είναι ενσωματωμένα στο «μέτωπο του ναι» αποτελεί η εξοργιστική φίμωση που επιφύλαξαν στη χτεσινοβραδινή συνέντευξη του Τάσσου Παπαδόπουλου. Κανένα κανάλι, ούτε καν η κρατική ΕΡΤ, δε συνδέθηκε απευθείας με τη διακαναλική συνέντευξη που έδωσε ο Κύπριος Πρόεδρος, απαντώντας σε κρίσιμα ζητήματα μπροστά στο δημοψήφισμα. Η εντύπωση, διόλου αβάσιμα, που δημιουργήθηκε, είναι ότι ο Κύπριος Πρόεδρος και το βροντερό όχι είναι ανεπιθύμητα για τα αφεντικά των καναλιών.

ΥΓ: Μια άλλη εξήγηση είναι ότι πίστεψαν τις καταγγελίες του Φερχόιγκεν για αποκλεισμό του από τα κυπριακά ΜΜΕ και έσπευσαν να ανταποδώσουν για λογαριασμό του...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ