ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Πλήρης υιοθέτηση των αποφάσεων της ΕΕ για τον «τρομονόμο»

Πολικοί ακροβατισμοί των ΠΑΣΟΚων, για να αιτιολογήσουν την καταψήφιση του νομοσχεδίου

Για ...παραλογισμό κατηγόρησε τους επικριτές του «τρομονόμου», χτες στη Βουλή, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας, επιχειρώντας να υποβαθμίσει τους κινδύνους, που απορρέουν από τις διατάξεις του, τόσο για τον ορισμό της τρομοκρατίας, όσο και για το ευρωένταλμα. Επιχειρώντας να στηρίξει την επιχειρηματολογία του στη λογική της «χρυσής τομής» ασφάλειας και δημοκρατίας, ο Αναστάσης Παπαληγούρας επισήμανε για το νομοθέτημα ότι «οι διατάξεις του αποκλείουν οποιαδήποτε παρανόηση για το τι μπορεί να συνιστά τρομοκρατική πράξη και χαράσσει ξεκάθαρα όρια μεταξύ της τρομοκρατικής παράνοιας και της δημοκρατικής πάλης». Υποστήριξε, επίσης, ότι «εξ ορισμού τιμωρείται μόνον η τέλεση τρομοκρατικής πράξης και η απειλή για τέλεση συγκεκριμένης πράξης, που μπορεί να τρομοκρατήσει τους πολίτες και να διαταράξει την ομαλή ζωή της κοινωνίας». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «είναι παράλογο να κινδυνολογούν ορισμένοι ότι η κυβέρνηση αυτή θα αντιμετωπίζει τον απεργό, τον διαδηλωτή ή τον καταληψία ως τρομοκράτη».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης άσκησε, πάντως, έντονη κριτική στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως «η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσυπέγραψε χωρίς την παραμικρή αντίρρηση ή διαφοροποίηση και τις δυο Αποφάσεις - Πλαίσιο. Ολιγώρησε, ωστόσο, αδικαιολόγητα να τις ενσωματώσει στην ελληνική νομοθεσία», σημειώνοντας ότι αυτό έπρεπε να είχε γίνει μέχρι το τέλος του 2003. Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τσιπλάκης μετέθεσε ...στους δικαστές το θέμα της ερμηνείας του «τρομονόμου», λέγοντας ότι «οι προβληματισμοί δεν μπορούν να αποτρέψουν ότι ο εφαρμοστής του Δικαίου θα κάνει προσέγγιση της κάθε πιθανής περίπτωσης χωρίς να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα»!

Υποκριτικοί πολιτικοί ακροβατισμοί χαρακτήρισαν τις τοποθετήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ χθες στη Βουλή, αφού τάχθηκαν υπέρ της υιοθέτησης των αποφάσεων της ΕΕ - ιδίως για το ευρωένταλμα - που συνιστούν τον «τρομονόμο», εστιάζοντας την κριτική τους στην «προχειρότητα» ή τον τρόπο που η κυβέρνηση προχωρά σ' αυτήν την προσαρμογή. Στη λογική αυτή, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπαγεωργίου δήλωσε ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να καταψηφίσουμε επί της αρχής».

«Πάντως στις τοποθετήσεις τους, τόσο ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης υπερασπίστηκαν την απόφαση - πλαίσιο που ενέκρινε η ΕΕ. Ο πρώτος δήλωσε ότι «χρειάστηκε πολλή προσπάθεια, ώστε να αναδειχτεί η ευρωπαϊκή νομική σκέψη», ενώ ο δεύτερος επισήμανε ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση ζητά την προσέγγιση των νομοθετικών και κανονιστικών διατάξεων των κρατών - μελών της και όχι την ταύτιση»! «Πρόχειρος ο τρόπος που εναρμονίζουμε τη νομοθεσία», σημείωσε στη δική του παρέμβαση ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι «μπορούμε να σεβαστούμε την απόφαση - πλαίσιο και το Σύνταγμά μας».

Από την πλευρά του Συνασπισμού, ο εκπρόσωπος του κόμματος Φώτης Κουβέλης σημείωσε αναφορικά με τις διατάξεις του νομοσχεδίου ότι «πρόκειται για μια ποινική ένταση που δε δικαιολογείται από τα πράγματα» και ειδικά για το θέμα της «ρήτρας», που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, προστατεύει τα ατομικά δικαιώματα από τις κατηγορίες της τρομοκρατίας ότι «είναι τόσο ρευστό, ώστε το δικαστήριο μπορεί να κρίνει ότι η ένταση του δόλου σου είναι αυτή που αντιστοιχεί σε τρομοκρατική πράξη και όχι σε άσκηση δημοκρατικού δικαιώματος», μιλώντας για «ρήτρα εφησυχασμού».

Ενστάσεις και από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής

Ενστάσεις για τη συνταγματικότητα μιας σειράς διατάξεων του «τρομονόμου» εκφράζει και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής στην έκθεσή της η οποία συνοδεύει το νομοσχέδιο.

Στην έκθεση και σχετικά με το ευρωπαϊκό ένταλμα έκδοσης, αναφέρεται ότι κατά το Σύνταγμα όταν μια «πράξη υπάγεται στην αρμοδιότητα των ελληνικών δικαστηρίων η τυχόν παράδοση συνιστά απεμπόληση εθνικού κυριαρχικού δικαιώματος».

Η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής εκτιμά ότι υπάρχει υποχρέωση εκτέλεσης του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης «αν η Ελλάδα δεν μπορεί να εκτελέσει την ως άνω ποινή ή το μέτρο ασφαλείας, επειδή π.χ. η πράξη δεν είναι αξιόποινη στη χώρα ή επειδή δεν προβλέπεται τέτοιου είδους μέτρο ασφαλείας. Αυτό όμως σημαίνει ότι θα παρέχεται η δυνατότητα να εκτελείται ένταλμα σε βάρος ημεδαπού ακόμα και για πράξεις τις οποίες μπορεί να τελεί στη χώρα μας ατιμωρητί».

Στην έκθεση αναφέρεται ότι επιφυλάξεις προκαλεί η σχετική διάταξη του νομοσχεδίου σύμφωνα με την οποία το Ευρωπαϊκό Ενταλμα Σύλληψης εκτελείται όταν στο κράτος που το εξέδωσε δεν έχει ασκηθεί ακόμη ποινική δίωξη αλλά εκδόθηκε «προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη».

Επίσης τονίζεται ότι δε δικαιολογείται η εγκατάλειψη του «διπλού αξιόποινου», δηλαδή η πράξη για την οποία ζητείται η έκδοση να διώκεται και στο κράτος από το οποίο ζητείται η έκδοση και σε αυτό στο οποίο εκδίδεται κάποιος.

Συμπερασματικά για το Ευρωπαϊκό Ενταλμα Σύλληψης η επιτροπή αναφέρει: «Αν το πρόσωπο εναντίον του οποίου έχει εκδοθεί το ένταλμα διώκεται στην Ελλάδα για την ίδια αξιόποινη πράξη, η άρνηση εκτέλεσης είναι δυνητική ενώ θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική, καθόσον διαφορετικά απεμπολείται ημεδαπό κυριαρχικό δικαίωμα αλλά και υποχρέωση πραγμάτωσης του κράτους δικαίου εκ μέρους της πολιτείας.

Για τον τρομονόμο η Επιστημονική Υπηρεσία αναφέρει ότι επιστημονικά κάθε προσπάθεια διατύπωσης ενός πλήρους ορισμού της τρομοκρατίας είναι εκ προοιμίου επιστημολογικά ατυχής αφού δεν μπορεί να περιέχει με σαφήνεια όλα τα στοιχεία της έννοιας. Τονίζει ότι στο σχέδιο νόμου υπάρχει «αφόρητη χρήση αορίστων εννοιών» και αναφέρει: «Πότε βλάπτεται "σοβαρά" μια χώρα και πότε όχι; Πότε εκφοβίζεται "σοβαρά" ένας πληθυσμός και πότε όχι;». Σε όλα τα παραπάνω, αναφέρει, «εμφιλοχωρεί το ενδεχόμενο υπερβολικής διεύρυνσης του αξιόποινου».

«Αξιολογική αντινομία» κατά την Επιτροπή συνιστά η τιμωρία σε βαθμό κακουργήματος όποιου εντάσσεται σε «εγκληματική οργάνωση με σκοπό να τελέσει πλημμέλημα».

Motion Team

Ευκαιρία για κουβέντα...

Ευκαιρία για κουβέντα μ' ένα ποτήρι κρασί στο χέρι, είχε να παρουσιαστεί από τις 18 Μάη, όταν πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη. Από τότε, κύλησε πολύ νερό στ' αυλάκι. Δεκάδες συγκεντρώσεις, εκατοντάδες εξορμήσεις, συσκέψεις και προεκλογικές περιοδείες μεσολάβησαν, μέχρι τις 13 του Ιούνη. Το βράδυ της Κυριακής ήρθε να δικαιώσει όλους όσοι τις προηγούμενες μέρες είχαν δώσει με αυταπάρνηση τη μάχη των εκλογών, τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, παρέα με τους φίλους και τους συνεργαζόμενους με το ΚΚΕ αγωνιστές. Η συνολική άνοδος του Κόμματος σε ποσοστά και σε ψήφους, σε συνδυασμό με την ενίσχυση του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη, ήταν λόγος επαρκής να παραμεριστεί η κούραση και ν' ανθίσουν τα χαμόγελα. Χτες ήταν ξανά όλοι εκεί, στους Κήπους του Πασά στα Κάστρα, στην εκδήλωση της ΚΟΘ για την αποτίμηση του αποτελέσματος. Ανάμεσα στα τραγούδια της Ανθής Τατσιούλη, του συγκροτήματος της ΚΝΕ και της μπάντας με τα δημοτικά, επιβεβαίωσαν το κοινό συμπέρασμα: το καλό εκλογικό αποτέλεσμα να αποτελέσει εφαλτήριο για τους αγώνες που έρχονται, για την παραπέρα ανάπτυξη των συσπειρώσεων, με σταθερό τον προσανατολισμό στην οικοδόμηση του Μετώπου, στο δρόμο της αντίστασης, της απειθαρχίας, της ανυπακοής!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ