ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Οριστική ταφόπλακα στις συμβάσεις

Αποκαλύπτονται το αποπροσανατολιστικό παιχνίδι της κυβέρνησης και οι βρώμικοι στόχοι σε βάρος των εργαζομένων

Την καθολική εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων αντί των κλαδικών, που θα επιφέρει δραστική μείωση των μισθών, ετοιμάζεται να προωθήσει η κυβέρνηση με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το αργότερο μέχρι το Μάρτη και θα τεθεί σε ισχύ τον Ιούνη.

Μετά το αποπροσανατολιστικό παιχνίδι που έστησαν οι κυβερνώντες τις προηγούμενες μέρες περί δήθεν «σκληρών διαπραγματεύσεων» με την τρόικα, ετοιμάζονται να νομοθετήσουν τη δραστική μείωση των μισθών, όπως ακριβώς είχαν συμφωνήσει βάσει του επικαιροποιημένου μνημονίου, μέσω της υπερίσχυσης των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, αλλά και των ομοιοεπαγγελματικών.

Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το θέμα συζητήθηκε και στη συνάντηση που είχε χτες ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, με την υπουργό Εργασίας, Λ. Κατσέλη. Μόλις δύο μέρες μετά τη ...«δυσφορία» του πρωθυπουργού για το άρθρο της υπουργού στο «Βήμα», με το οποίο δήθεν «διαφωνούσε» με τις «υποδείξεις» της τρόικας, η κυβέρνηση κατέληξε στην άμεση προώθηση του αντιδραστικού νομοσχεδίου.

Ωστόσο και χτες, επιχειρώντας να θολώσει τα νερά η Λ. Κατσέλη, πριν τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό ισχυριζόταν ότι «στο αρχικό κείμενο (σ.σ. του επικαιροποιημένου μνημονίου ή μνημονίου 3) αναφερόταν ότι η εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων θα γίνεται χωρίς περιορισμούς, ενώ τώρα λέει χωρίς αναίτιους περιορισμούς»! Αυτό, υποστήριξε η υπουργός, «μας δίνει τη δυνατότητα σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους να φέρουμε νομοσχέδιο που θα προσδιορίζει τους όρους». Ενα νομοσχέδιο που θα είναι κομμένο και ραμμένο στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, ενώ κυβερνητικές πηγές δεν απέκλειαν να έρθει νωρίτερα στη Βουλή, μέχρι το Μάρτη.

Την ίδια στιγμή παραμένει στο ακέραιο η πρόβλεψη του επικαιροποιημένου μνημονίου να καταργηθεί η δυνατότητα του εκάστοτε υπουργού Εργασίας για επέκταση των κλαδικών συμβάσεων σε όλα τα μέλη των οργανώσεων που δε συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση και στη σύναψη κάποιας συλλογικής σύμβασης. Αυτή η παράμετρος είναι ένας ακόμα τρόπος υπονόμευσης των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων, αφού όσοι εργοδότες δεν εκπροσωπούνται στη διαπραγμάτευση δε θα είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν οποιαδήποτε σύμβαση.

Η υπουργός, εντείνοντας τον εμπαιγμό των εργαζομένων και σε μια προσπάθεια να κρύψει τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, παρουσίασε το αντεργατικό έκτρωμα σαν «επιτυχία» των διαπραγματεύσεων. «Αποδεικνύεται ότι στη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση δεν έχει διακοσμητικό ρόλο αλλά διαπραγματεύεται προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος. Το νέο κείμενο δίνει τη δυνατότητα στη Βουλή να θεσπίσει τους όρους βάσει των οποίων θα γίνει απόκλιση των επιχειρησιακών από τις κλαδικές συμβάσεις. Στη διαπραγμάτευση η μάχη γίνεται και για τις λέξεις», ισχυρίστηκε προκλητικά η Λ. Κατσέλη προκαλώντας τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού.

Κάλπικο το «όχι» της ΓΣΕΕ

Κάλπικο «όχι» στην κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, για τις εντυπώσεις, λέει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που συνεχίζει να ζεσταίνει την πλάτη της κυβέρνησης. Με χτεσινή της ανακοίνωση ρίχνει όλη την πολιτική ευθύνη στην τρόικα, αθωώνοντας την κυβέρνηση, και επικαλείται και τη διαφωνία εργοδοτικών οργανώσεων - πλην του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών - για την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων! Ωστόσο, τόσο η ΓΣΕΕ όσο και μερίδα των μεγαλοεργοδοτών αυτό που ζητούν είναι να μη γίνει γενικευμένη χρήση των επιχειρησιακών συμβάσεων. «Το ορθό είναι να δοθεί η δυνατότητα - σε επιχειρήσεις που έχουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα - να αποκλίνουν οι όροι της επιχειρησιακής ΣΣ των όρων της κλαδικής ΣΣΕ», λέει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, με το πρόσχημα να διατηρηθούν η λειτουργία της επιχείρησης και οι θέσεις εργασίας.

Καταρχήν είναι προφανές ότι η κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων δεν πρόκειται να γίνει «κατά περίπτωση» και όλες οι επιχειρήσεις θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν αυτό το προνόμιο για να μειώσουν την τιμή της εργατικής δύναμης. Επιπλέον, το επιχείρημα ότι αν οι εργαζόμενοι δεχτούν να εργάζονται με εξευτελιστικούς όρους δε θα απολυθούν, ούτε θα κλείσει η επιχείρηση, έχει διαψευστεί επανειλημμένα στην πράξη. Ωστόσο, οι δυνάμεις που πλειοψηφούν στη ΓΣΕΕ διαρκώς το χρησιμοποιούν για να υπογράφονται συλλογικές συμβάσεις - «αδειανό πουκάμισο» για τους εργαζόμενους. Σε βάρος των εργαζομένων αξιοποιούν ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ και τον κίνδυνο κατάργησης των κλαδικών ΣΣ. Σε μια σειρά κλάδους - όπως π.χ. στο φάρμακο - αυτό που προτάσσουν αυτές οι δυνάμεις είναι η υπογραφή μηδενικών αυξήσεων, προκειμένου να διαφυλαχτεί η κλαδική ΣΣ!..

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Προπομπός για μαζικές απολύσεις

Προπομπό χιλιάδων απολύσεων στο δημόσιο τομέα χαρακτήρισε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο για την κατάργηση και συγχώνευση φορέων του Δημοσίου η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, το οποίο ψηφίστηκε επί της αρχής από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.

Το νομοσχέδιο «καλλιεργεί το έδαφος και ανοίγει την Κερκόπορτα για χιλιάδες απολύσεις», τόνισε χαρακτηριστικά η Δ. Μανωλάκου, σημειώνοντας ότι επίκειται «μείωση των αποδοχών σε όσους παραμείνουν ή μεταταγούν», οι οποίοι θα βρεθούν στον «προθάλαμο εργασιακής ανασφάλειας». Για τους καταργούμενους οργανισμούς, σημείωσε ότι με το νομοθέτημα γίνεται προσπάθεια «παραπέρα απαξίωσης και ιδιωτικοποίησης του αντικειμένου που είχαν μέχρι τώρα».

Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε η βουλευτής του ΚΚΕ, «κοροϊδεύετε όταν λέτε πως δε θα υπάρξουν απολύσεις εργαζομένων», αφού «χιλιάδες συμβασιούχοι μένουν στο δρόμο», ενώ με την «κατάργηση χιλιάδων δημοτικών επιχειρήσεων ετοιμάζεστε να στείλετε στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους». Επιπρόσθετα είπε ότι «όσους μετατάσσετε δεν είναι ασφαλείς. Ακόμη και στο επόμενο νομοσχέδιο μπορεί να καταργήσετε αυτούς τους οργανισμούς», διαβλέποντας ότι «έχετε έτοιμο νομοσχέδιο σκούπα. Το εγγυάται το επικαιροποιημένο μνημόνιο» όπου περιέχονται «συγκεκριμένα μέτρα για μειώσεις δαπανών» και μια «πολιτική που έρχεται να τσακίσει όλη την γκάμα της ζωής των λαϊκών στρωμάτων».

Η Δ. Μανωλάκου αναφέρθηκε στους καταργούμενους οργανισμούς, λέγοντας πως είναι «οργανισμοί που ήταν απαξιωμένοι, που φτιάχτηκαν για να βολέψουν ρουσφέτια ή τους απαξιώσατε, αφού απολύσατε τους συμβασιούχους», τονίζοντας πως «μπορούσαν να συγχωνευθούν με κριτήριο την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, όμως κάτι τέτοιο δεν είναι στην πολιτική σας». Αντίθετα - δήλωσε - «διαμορφώνετε τη διοίκηση όπως την απαιτούν οι ανάγκες καπιταλιστικής ανάπτυξης στη σημερινή φάση» και υποστήριξε ότι «εμείς δεν υποστηρίζουμε τη δομή των οργανισμών όπως είναι σήμερα», όμως «είμαστε υπέρ του δικαιώματος να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά οι εργαζόμενοι», ιδίως όταν «κενά υπάρχουν πάμπολλα στη δημόσια διοίκηση που να εξυπηρετούν τις ανάγκες του λαού».

Τις δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας παρουσίασε ως βασικό κυβερνητικό επιχείρημα ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γ. Αρβανιτίδης, λέγοντας ότι με το νομοσχέδιο «15 φορείς καταργούνται» και άλλοι συγχωνεύονται, με αποτέλεσμα «η ετήσια εξοικονόμηση δαπάνης προσδιορίζεται στα 10 εκατομμύρια ευρώ». Επίσης κατηγόρησε τη ΝΔ για δημιουργία δεκάδων νέων φορέων κατά τη διακυβέρνησή της. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η Νέα Δημοκρατία, με τον εισηγητή της Π. Παυλόπουλο να δηλώνει πως «ψηφίζουμε επί της αρχής», κατηγορώντας όμως την κυβέρνηση για «ελλιπέστατο πλαίσιο» και «αποσπασματικές διατάξεις» και υποστηρίζοντας ότι υφίσταται θέμα αντισυνταγματικότητας σε διατάξεις του νομοσχεδίου. Ανοιχτό το ενδεχόμενο υπερψήφισης του νομοθετήματος άφησε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Α. Κολοκοτρώνης.

ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Λεηλατούν το μόχθο των εργαζομένων

Καταγγέλλουν τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό και την επίθεση της κυβέρνησης στα λαϊκά στρώματα

Τη νέα άγρια ληστεία των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων που επιβάλλει η κυβέρνηση με τον νέο κρατικό προϋπολογισμό που κατέθεσε στη Βουλή για το 2011, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αγρινίου.

«Τη στιγμή - σημειώνει - που τα υπερκέρδη των κεφαλαιοκρατών αυξάνονται, η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου σε πλήρη συμφωνία με την "τρόικα", ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ, και τα κόμματα της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. προχωράει σε νέο πιο άγριο χτύπημα σε ό,τι έμεινε από τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Στην πραγματικότητα μας έχει κηρύξει τον πόλεμο και με τη στήριξη της πλειοψηφίας της υποταγμένης ηγεσίας της ΓΣΕΕ, που ακολουθεί κατά γράμμα την πολιτική της κυβέρνησης και τις κατευθύνσεις του ΣΕΒ. Η μόνη απάντηση σ' αυτή την πολιτική είναι ο λαός στους δρόμους σε κοινό μέτωπο αγώνα για την ανατροπή της».

Ανάλογη ανακοίνωση - καταγγελία εξέδωσε και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής. Μεταξύ άλλων, το συνδικάτο υπογραμμίζει ότι απέναντι σε αυτή την ανελέητη επίθεση η απάντηση των εργαζομένων μπορεί να είναι μόνο μία και καλή: «Να γυρίσουμε την πλάτη μας στα δεκανίκια κυβέρνησης - τρόικας στο συνδικαλιστικό κίνημα, ΓΣΕΕ, Ομοσπονδία, αλλάζοντας τους συσχετισμούς παντού και ιδιαίτερα στα πρωτοβάθμια σωματεία. Σε κάθε ξενοδοχείο, εστιατόριο, σε κάθε γειτονιά να ενώσουμε τις δυνάμεις σε ενιαίο και συντονισμένο αγώνα απέναντι στα μονοπώλια, την ΕΕ και τα κόμματά τους. Να στηριχτούμε με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, στο συνδικάτο, στο ΠΑΜΕ. Να γυρίσουμε την πλάτη στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ, συνολικά στους υποστηρικτές της ΕΕ. Να δυναμώσουμε το συντονισμό και την κοινή δράση των εργατών, των αυτοαπασχολούμενων μικρών και μεσαίων ΕΒΕ, των φτωχών αγροτών, της νεολαίας και των γυναικών. Να χτίσουμε τη λαϊκή συμμαχία ενάντια στο κεφάλαιο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ