ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ
Προσβλέπουν σε συνεργασία σε νομικά ζητήματα

Προβληματισμούς και ανησυχία για τα μέτρα καταπολέμησης της τρομοκρατίας εξέφρασε η Αγ. Παπαπαναγιώτου, γενική γραμματέας της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών

Η ενίσχυση της επικοινωνίας και της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Βαλκανικής σε νομικά ζητήματα, η πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, ιδίως της διαφθοράς, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της εμπορίας ανθρώπων, καθώς και η καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης κυριάρχησαν στην 1η Συνάντηση των υπουργών Δικαιοσύνης της Βαλκανικής και στο 2ο Διαβαλκανικό Συνέδριο των νομικών, που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο στην Καστοριά.

Οι εργασίες της συνάντησης των υπουργών Δικαιοσύνης και των νομικών της Βαλκανικής πραγματοποιήθηκαν με την παρουσία της ηγεσίας της ελληνικής Δικαιοσύνης. Παραβρίσκονταν οι πρόεδρος και εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Κάππος και Ε. Κρουσταλάκης, αντίστοιχα, ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ, Φ. Στεργιόπουλος, εκπρόσωποι των δικαστικών ενώσεων κ.ά.

Στα αποτελέσματα των εργασιών στην Καστοριά καταγράφεται η καθιέρωση σε ετήσια βάση της συνάντησης των υπουργών Δικαιοσύνης της Βαλκανικής, καθώς και η ίδρυση Βαλκανικής Ομοσπονδίας Νομικών. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Φ. Πετσάλνικος, δεσμεύτηκε στους Βαλκάνιους συναδέλφους του ότι θα αναζητήσει τρόπους κοινοτικής ενίσχυσης για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση των νομικών συστημάτων τους.

Ο ρόλος του δικαστή

Αίσθηση προκάλεσε η εισήγηση της γενικής γραμματέα της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών, Αγ. Παπαπαναγιώτου, η οποία, αναφερόμενη εμμέσως στις εξελίξεις για την τρομοκρατία, εξέφρασε τους φόβους μερίδας των δικαστικών λειτουργών για συρρίκνωση των ατομικών δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Η Αγ. Παπαπαναγιώτου μιλώντας για το ρόλο του δικαστή είπε: «Αναμφισβήτητα είναι ρόλος προστασίας των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών, κατοχύρωσης και διασφάλισής τους, διεύρυνσης του περιεχομένου τους και εμβάθυνσης της δημοκρατίας. Σ' αυτόν το ρόλο καλείται ο δικαστής να ανταποκριθεί και να λάβει θέση».

Σχετικά με την έκπτωση των ατομικών δικαιωμάτων στο όνομα της ασφάλειας, η γενική γραμματέας της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών έδωσε τη δική της απάντηση, ενώ μίλησε και για υπερβάσεις εκ μέρους των αστυνομικών οργάνων: «Παρατηρείται, είπε, ένας προβληματισμός αναφορικά με το εάν θα πρέπει να παραμείνει η απόλυτη προστασία των δικαιωμάτων, έτσι όπως διαμορφώθηκε ή επιβάλλεται η συρρίκνωσή τους στο όνομα ενός νέου δικαιώματος, που δε φαντάζει τόσο νέο, του αισθήματος ασφάλειας που πρέπει να αισθάνεται ο κάτοικος κάθε χώρας. Ετσι, γράφεται και δε διαψεύδεται, ότι εμφανίζεται το φαινόμενο να συλλαμβάνονται και να ανακρίνονται άνθρωποι λόγω των εξωτερικών γνωρισμάτων τους, να υποκλέπτονται προφορικές συνομιλίες μεταξύ υπόπτων χωρίς θεσμοθετημένες, σαφείς διατάξεις στο εσωτερικό δίκαιο, που ρυθμίζουν λεπτομερώς την αστυνομική αυτή δραστηριότητα, να στερείται ο κατηγορούμενος του δικαιώματος επικοινωνίας με τον δικηγόρο του από τη συνεχή παρουσία αστυνομικού κατά τη διάρκεια της συζήτησης μαζί του».

Επίσης, έκανε λόγο και για υποκριτική πρακτική εκ μέρους των μεγάλων χωρών, φωτογραφίζοντας τις ΗΠΑ, σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή του ποινικού δικαίου διεθνώς. Ειδικότερα για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο η Αγ. Παπαπαναγιώτου εκθείασε την αρχική πρωτοβουλία για τη σύστασή του, ενώ εξέφρασε προβληματισμό για τη σημερινή πορεία του. «Η προσπάθεια βέβαια ξεκίνησε, είπε, αλλά όλοι βλέπουμε τα εμπόδια που συναντά στην υλοποίησή της, εμπόδια που έρχονται να δικαιώσουν, εκ πρώτης όψεως, όσους αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την αξία των διεθνών συνθηκών και διακηρύσσουν ότι δεν αποτελούν παρά μία υποκριτική πρακτική των μεγάλων ιδία χωρών».

Πρόσθεσε ότι αυτή η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί, ωστόσο εξέφρασε επιφυλάξεις: «Εδώ, όμως, γεννάται ένα άλλο ερώτημα, είπε. Κατά πόσον μπορούν να συστήνονται δικαστήρια ad hoc (δηλαδή δικαστήρια για να δικάσουν μια συγκεκριμένη υπόθεση); Η απάντηση στο ερώτημα αυτό πρέπει να είναι κάθετα αρνητική».

ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΞΑΡΘΡΩΣΗΣ «17 Ν»
Κατέθεσαν Παλαιοκρασσάς και Βαρδινογιάννης

Στον ειδικό ανακριτή, πρόεδρο Εφετών Αθηνών Λεων. Ζερβομπεάκο, κατέθεσαν χτες ως μάρτυρες ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ι. Παλαιοκρασσάς και ο επιχειρηματίας Β. Βαρδινογιάννης, που υπήρξαν στόχοι της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Ν». Οι ίδιοι έχουν δηλώσει και παράσταση πολιτικής αγωγής στην επικείμενη δίκη, μέσω των συνηγόρων τους Αλ. Κατσαντώνη και Αλ. Λυκουρέζου - Ι. Γιαννίδη, αντίστοιχα.

Πρώτος προσήλθε στο ανακριτικό γραφείο ο κ. Παλαιοκρασσάς, ο οποίος στην κατάθεσή του αναφέρθηκε στην επίθεση με ρουκέτες που είχε γίνει εναντίον του στις 14-7-1992 το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος. Ο ίδιος, ο οδηγός του και δύο μέλη της οικογένειάς του που επέβαιναν στο θωρακισμένο του αυτοκίνητο δεν έπαθαν τίποτα, αλλά τραυματίστηκε θανάσιμα από τα θραύσματα ο διερχόμενος σπουδαστής Θάνος Αξαρλιάν. Από την έκρηξη είχαν καταστραφεί και δύο αυτοκίνητα. Τη συμμετοχή τους στην επίθεση αυτή φέρονται ότι έχουν ομολογήσει οι Σάββας και Χριστόδουλος Ξηρός, Βασ. Τζωρτζάτος, Κ. Τέλιος, ενώ η τηλεπυροδότηση των ρουκετών αποδίδεται στον Δ. Κουφοντίνα.

«Νομίζω ότι όλα εξελίσσονται ομαλά και προσεκτικά», δήλωσε αργότερα ο πρώην υπουργός. Εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι «η δίκη θα θωρακίσει περισσότερο τη δημοκρατία και θα οδηγήσει στην εξάρθρωση της τρομοκρατίας στη χώρα μας».

Ο Β. Βαρδινογιάννης, που κατέθεσε κατόπιν, περιέγραψε στον ανακριτή τη δική του «εμπειρία» τρόμου από την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του στις 20-11-1990 το πρωί στην Εκάλη. Η «17 Ν» είχε εκτοξεύσει τρεις ρουκέτες στο αυτοκίνητό του, που τον προστάτευσε γιατί ήταν θωρακισμένο. Σύμφωνα με τις «απολογίες» των Χριστόδουλου και Σάββα Ξηρού, η συγκεκριμένη ενέργεια έγινε από αυτούς και τον Δ. Κουφοντίνα.

Απορρίφθηκε το αίτημα της Α. Σωτηροπούλου

Ο πρόεδρος υπηρεσίας του Πρωτοδικείου της Αθήνας απέρριψε χτες το αίτημα της συνηγόρου της κατηγορουμένης για συμμετοχή στη «17 Ν» Αγγελικής Σωτηροπούλου, Ιωάννας Κούρτοβικ, για έκδοση προσωρινής διαταγής, που θα απαγορεύει σε ορισμένους τηλεοπτικούς σταθμούς και δημοσιογράφους να αναφέρονται στην προσωπική ζωή της πελάτισσάς της και στον ανήλικο γιο της. Το δικαστήριο θα αποφασίσει για το θέμα αυτό μετά τη συζήτηση της σχετικής αίτησης της Σωτηροπούλου στις 29 Σεπτέμβρη.

Η ίδια αρνείται τις κατηγορίες που της αποδίδονται και υποστηρίζει ότι είχε επισκεφθεί μια φορά μαζί με τον Κουφοντίνα τη «γιάφκα» της οδού Δαμάρεως, όπου βρέθηκε παλαμικό της αποτύπωμα. «Ηταν το σπίτι ενός πελάτη του Δημήτρη, ο οποίος απουσίαζε στο εξωτερικό και του είχε αφήσει τα κλειδιά για να πάει κάποια πράγματα», ανέφερε στην απολογία της ενώπιον του ειδικού ανακριτή. Αρνήθηκε δε ότι υπήρχαν όπλα μέσα σ' αυτό το σπίτι.

Δημοσιεύματα του Τύπου

«Τα Νέα» γράφουν ότι ο Α. Γιωτόπουλος έχει ζητήσει να εξεταστεί από ψυχολόγο εξαιτίας της απομόνωσής του στο ειδικό κελί που κρατείται και του προαυλισμού του όπου δεν επιτρέπεται να συναντήσει κανέναν από τους συγκρατούμενους του. «Το Βήμα» αναφέρει ότι η αντιτρομοκρατική υπηρεσία έρευνα τις διεργασίες ανάμεσα στις τρομοκρατικές οργανώσεις την περίοδο 1983 - 1987. Ερευνάται σε ποιες περιπτώσεις υπήρχε «δανεισμός» μελών της «17Ν» σε άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις και ποια μέλη της «17Ν» συμμετείχαν στη δολοφονία του Τζορτζ Τσάντες το 1983, σε μια περίοδο όπου η οργάνωση φέρεται να στρατολογεί νέα μέλη να υπάρχει αλλαγή «γενεών».

Η «Απογευματινή» γράφει ότι τα χειρόγραφα αιτήματα του Α. Γιωτόπουλου προς τους σωφρονιστικούς υπάλληλους των φυλακών Κορυδαλλού αναμένεται να περάσουν από το... κόσκινο των γραφολόγων. Η «Χώρα» ισχυρίζεται ότι πολλοί «από αυτούς που δε μιλούν, γνώριζαν τον Γιωτόπουλο από το Παρίσι και συνέχισαν τις επαφές μαζί του και στην Αθήνα». Παράλληλα, υποστηρίζει ότι η προσέγγιση της ΕΥΠ στον καθηγητή Ν. Βερνίκο δείχνει ότι κάποιοι είχαν μιλήσει για τη δράση των φοιτητών εκείνης της εποχής.

Σήμερα στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 17.30 ο Τάκης Σέγκος συνομιλεί με τον Αγάπιο Σαχίνη, υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης με το συνδυασμό «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα».
  • Στις 19.00 ο Γιάννης Ευσταθίου συνομιλεί με τους Νίκος Ρογκάκο, νυν και υποψήφιο δήμαρχο Βύρωνα υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ, Βασίλη Γιαννακόπουλο, υποψήφιο δήμαρχο Αγίας Παρασκευής υποστηριζόμενο από το ΠΑΣΟΚ και Γιώργο Αργυρό, υποψήφιο δήμαρχο Γαλατσίου υποστηριζόμενο από τη ΝΔ.
  • Στις 22.00 ο Γιάννης Χατζηγεωργίου συζητά με τους Νίκο Παπαμικρούλη νυν και υποψήφιο δήμαρχο Ν. Χαλκηδόνας, επικεφαλής του συνδυασμό «Δημοκρατική Συνεργασία», Μαρία Σταμούλη, υποψήφια δήμαρχο Καλλιθέας επικεφαλής του συνδυασμού «Καλλιθέα Οραμα και έργο» και Νίκο Παπακωνσταντίνου, υποψήφιο δήμαρχο Ζωγράφου, επικεφαλής του συνδυασμού «Δημοτική Πρωτοβουλία».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ