ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Γενάρη 2006
Σελ. /32
Συνεχίζουμε με ένταση της πάλης και επαγρύπνηση

Η ανάγκη επαγρύπνησης και έντασης της πάλης για την καταδίκη και την αποτροπή του αντικομμουνισμού παραμένει ακέραια μετά την υπερψήφιση του αντικομμουνιστικού μνημονίου από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και παρότι οι εμπνευστές του δεν κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν τις ψήφους που θα ήθελαν. Την ανάγκη αυτή υπογραμμίζει η δήλωση του συγγραφέα του μνημονίου Γκ. Λίντμπλαντ μετά την υπερψήφισή του πως «ήταν μια καλή αρχή»! Αλλά την αποτελεσματικότητα της αντίστασης σε παρόμοιες ενέργειες, όπως αυτή εκφράστηκε με συγκλονιστικό τρόπο στην Ελλάδα, επιβεβαίωσε, άθελά του προφανώς, ο ακροδεξιός Ρώσος Ζιρινόφσκι ωρυόμενος στην αίθουσα της Συνέλευσης: «Τι φοβάστε και δεν το ψηφίζετε; Φοβάστε τους Ελληνες;»!

Οι ιμπεριαλιστικοί κύκλοι είναι σίγουρο ότι δε θα σταματήσουν εδώ. Το ίδιο όμως θα πράξουν και οι λαοί. Με την πάλη τους είναι σίγουρο ότι μπορούν να καταστήσουν το μνημόνιο και όσα αυτό επιδιώκει, σε βάρος των λαϊκών κινημάτων, άξιο μόνο για το καλάθι των αχρήστων.

Ενδεικτικά του πόσο πολύ ήθελαν οι εμπνευστές του μνημονίου την υπερψήφισή του, κατά συνέπεια και της απόφασής τους να συνεχίσουν την αντικομμουνιστική εκστρατεία, είναι ορισμένα σημεία της διαδικασίας που ακολουθήθηκε στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση.

Ο πρόεδρός της Βαν Ντερ Λίντεν κατέβαλε έντονη προσπάθεια να αποκλείσει από τη συζήτηση όσους ήταν εναντίον του μνημονίου. Ο συνολικός χρόνος συζήτησης ήταν μιάμιση ώρα, οι εκπρόσωποι των πέντε ομάδων της συνέλευσης είχαν στη διάθεσή τους από 10 λεπτά, ενώ το λόγο ζήτησαν άλλοι 58 βουλευτές που είχαν από 4 λεπτά ο καθένας. Ομως στη λίστα των ομιλητών που κατάρτισε ο προαναφερόμενος κύριος, οι βουλευτές που θα τάσσονταν ενάντια στο μνημόνιο εξοβελίστηκαν στις τελευταίες θέσεις. Για παράδειγμα ο Γκ. Ζιουγκάνοφ στην 21η θέση, στην 37η και 49η δύο Ρώσοι βουλευτές, στην 57η η Λιάνα Κανέλλη κλπ.

Από την πορεία ενάντια στο αντικομμουνιστικό μνημόνιο την περασμένη Τρίτη, στο Στρασβούργο
Από την πορεία ενάντια στο αντικομμουνιστικό μνημόνιο την περασμένη Τρίτη, στο Στρασβούργο
Για να κατανοηθεί το μέγεθος της λαθροχειρίας, σημειώνουμε ότι η Λιάνα Κανέλλη συμμετείχε στη διαδικασία ως τακτικό μέλος έπειτα από την παραίτηση του βουλευτή της ΝΔ Ν. Νικολόπουλου (τακτικά μέλη της συνέλευσης είναι όσοι προέρχονται από κυβερνητικά κόμματα ή κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι υπόλοιποι συμμετέχουν ως αναπληρωτές τους). Η κατάρτιση της λίστας των ομιλητών γίνεται με ευθύνη του επικεφαλής της κάθε εθνικής αντιπροσωπείας. Ετσι, η Ελσα Παπαδημητρίου από τη ΝΔ κατάρτισε τη λίστα με πρώτη ομιλήτρια την Λιάνα Κανέλλη, η οποία όμως, όπως προαναφέραμε, βρέθηκε στον κατάλογο του κ. Βαν ντερ Λίντεν κάπου προς το τέλος.

Ο περιορισμένος χρόνος είχε ως αποτέλεσμα να μιλήσουν μόνο 19 βουλευτές και χρειάστηκε η έντονη παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κ. Βρεττού στο προεδρείο, όπου δήλωσε πως παραιτείται από το δικαίωμά του να μιλήσει και απαίτησε στη θέση του να μιλήσει η Λιάνα Κανέλλη, όπερ και εγένετο και η βουλευτής του ΚΚΕ μίλησε τελικά 11η.

Οι ψηφοφορίες

Δύο ψηφοφορίες διεξήχθησαν για το «αντικομμουνιστικό μνημόνιο», προχτές, στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η φασιστικής έμπνευσης έκθεση με εισηγητή τον Σουηδό, Γ. Λίντμπλαντ, με τίτλο «Ανάγκη διεθνούς καταδίκης των εγκλημάτων των ολοκληρωτικών κομμουνιστικών καθεστώτων» τέθηκε - δηλαδή - σε ψηφοφορία σε δύο μέρη.

Στην πρώτη ψηφοφορία τέθηκε το «Σχέδιο Απόφασης» το οποίο υπερψήφισαν 99 μέλη της Συνέλευσης, καταψήφισαν 42, ενώ 12 ψήφισαν λευκό.

Ακολούθησε δεύτερη ψηφοφορία για το «Σχέδιο Σύστασης», δηλαδή το κείμενο το οποίο προτείνει στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών τα μέτρα για να... ευοδωθούν οι σκοποί του μνημονίου.

Για να περάσει το δεύτερο κείμενο στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών ως σύσταση θα έπρεπε να είχε συγκεντρώσει πλειοψηφία τουλάχιστον των 2/3 όσων ψήφισαν (δηλαδή τουλάχιστον 96).

Το κείμενο αυτό υπερψήφισαν 85 μέλη, το καταψήφισαν 50, ενώ 11 ψήφισαν λευκό.

Συνεπώς το δεύτερο αυτό κείμενο απορρίφθηκε ως μη υπερψηφισθέν από τα 2/3 των παρόντων και έτσι δεν πρόκειται να προχωρήσει παρακάτω. Δηλαδή δεν πρόκειται να μπει στο Συμβούλιο Υπουργών των Εξωτερικών των χωρών - μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ώστε να συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα και να πάει στα κράτη - μέλη. Να υπογραμμίσουμε, πάντως, πως ακόμα και αν το «Σχέδιο Σύστασης» υπερψηφιζόταν από τα 2/3 των παρόντων, στο Συμβούλιο Υπουργών θα χρειαζόταν ομοφωνία. Με μόνο μια ψήφο κατά, στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών, το κείμενο δε θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό σαν κείμενο σύστασης στα ευρωπαϊκά κράτη.

Να θυμίσουμε, επίσης, πως ένας υπουργός Εξωτερικών, ο Ελληνας, είχε δηλώσει πως θα το καταψήφιζε, αλλά και δύο κυβερνήσεις, η κυπριακή και η πορτογαλική, είχαν, επίσης, δηλώσει πως θα έδιναν αρνητική ψήφο.

Να σημειώσουμε, τέλος, πως στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης συμμετέχουν 315 βουλευτές ως τακτικά μέλη και 315 ως αναπληρωματικά και πως μόνο τα τακτικά μέλη έχουν δικαίωμα ψήφου. Ετσι και στις δύο ψηφοφορίες, παρευρέθηκαν και ψήφισαν (είτε υπέρ είτε κατά είτε αποχή) κάτω από το 50% των τακτικών μελών της Ολομέλειας.

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ
Απαράδεκτο να εξισώνετε τη λέξη κομμουνισμός με έγκλημα

Η ομιλία της βουλευτή του ΚΚΕ στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης

Παίρνοντας το λόγο στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ, σημείωσε τα παρακάτω:

«Ακουσα όλους τους προηγούμενους ομιλητές Εσθονούς, Βούλγαρους, Ούγγρους. Γι' αυτό λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι, επιτρέψτε μου και μένα να μιλήσω ως Ελληνίδα βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος. Πρώτα απ' όλα όμως, θα μιλήσω ως Ελληνίδα, γιατί εδώ, σε αντίθεση με τον κ. Λίμπλαντ, εγώ πρέπει να υπερασπιστώ την ελληνική λέξη δημοκρατία. Δημοκρατία σημαίνει εξουσία του δήμου, του λαού. Δηλαδή, όλοι μπορούν να περιφέρονται και να λένε ότι πάρα πολύ λυπούνται που ήταν κομμουνιστές, όταν ήτανε νέοι. Και τώρα, στα 50 τους, εγώ προσωπικά είμαι 52, αποφάσισαν να μαχαιρώσουν τον κομμουνισμό. Μπορεί κανείς να αποφασίσει ν' αλλάξει το καθεστώς στη χώρα του, όμως τη λέξη κομμουνισμός να την εξισώνει κανείς με έγκλημα, αγαπητοί συνάδελφοι, είναι απαράδεκτο.

Αγαπητοί συνάδελφοι και συνάδελφε, αν θέλετε να το κάνετε ως καουμπόι ο οποίος πυροβολεί κατά των ιδεολόγων Ινδιάνων, αυτό αντιβαίνει στο αίσθημα δικαίου, στο ήθος και στο αίσθημα δικαιοσύνης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Φοβάστε τόσο πολύ τον κομμουνισμό στην Ευρώπη σήμερα; Ο κομμουνισμός στην Ευρώπη σήμερα είναι μειονότητα. Εδώ υποτίθεται ότι δουλεύουμε για να προστατεύουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και τι κάνετε εσείς; Εσείς εμφανίζεστε εδώ με μια έκθεση, όπου ζητάτε από εμάς, τα 60 χρόνια όπου γιορτάσαμε την 9η Μαΐου για την ανατροπή του ναζισμού, ζητάτε από εμάς, λοιπόν, να ανασυντάξουμε την Ιστορία και να την προσαρμόσουμε στο μέγεθος και στους όρους του σύγχρονου ιμπεριαλιστικού καπιταλιστικού συστήματος, όπου καταπατούνται οι ανθρώπινες αξίες στο βωμό της ελεύθερης αγοράς.

Στη δική μου τη χώρα, οι κομμουνιστές έχυσαν αίμα και εγώ εδώ δεν εκπροσωπώ μόνον το δικό μου κόμμα. Το κόμμα στη δική μου χώρα πέρασε μέσα από δύο δικτατορίες και έναν εμφύλιο πόλεμο. Εγώ εδώ εκπροσωπώ 11.000.000 Ελληνες, εκπροσωπώ όλα τα κόμματα. Ακόμα κι εκείνους που πριν από 50 χρόνια δημιούργησαν στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους κομμουνιστές, αυτοί που δίωξαν τους κομμουνιστές στα νησιά που τώρα εσείς τα επισκέπτεστε για τουρισμό. Ακόμα κι αυτά τα κόμματα καταδικάζουν αυτήν την έκθεση. Ξέρετε γιατί; Γιατί είναι δημοκράτες. Και γιατί δε θα δεχτούν τα παιδιά του κ. Μπους να πουν "mea culpa" για τα εγκλήματα του πατέρα τους.

Δημοκρατία σημαίνει αποδοχή. Δεν καταργεί και δεν ποινικοποιεί την πάλη των τάξεων, γιατί σήμερα που μιλάτε εδώ, γίνονται χιλιάδες εγκλήματα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αγαπητέ κ. Λίμπλαντ και κύριοι συνάδελφοι, μη δημιουργείτε νέους εχθρούς. Αυτό πράττετε! Κατ' ουσίαν, αποστομώνετε και καταπιέζετε την εμφάνιση νέων ιδεολογιών. Και στον 21ο αιώνα, όταν κανείς μας δε θα ζει, οι απόγονοί μας θα θυμούνται το Συμβούλιο της Ευρώπης ως το χώρο απ' όπου ξεκίνησε το κυνήγι των μαγισσών, το κυνήγι κατά του ψηλού, του κοντού, του χοντρού, του ξανθού και του μελαχρινού.

Αν θέλετε να είστε καουμπόι, βάλετε κόκκινες μπότες. Τότε μπορεί ν' ακολουθήσετε ένα δρόμο πιο υγιή, πιο ωραίο, πιο δημοκρατικό».

Είμαστε περήφανοι για το Κόμμα μας

Με αγκαλιές, θερμές χειραψίες, με ύψωμα της γροθιάς χαιρετιόντουσαν και αλληλοκαλοσωρίζονταν οι αντιπροσωπείες των Κομμουνιστικών Κομμάτων μπροστά στην όπερα του Στρασβούργου, το σημείο συνάντησης που είχαν ορίσει για να διαδηλώσουν μέχρι το κτίριο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Γάλλοι, Βέλγοι, Λουξεμβουργιανοί, Τούρκοι, Γερμανοί, με τις σημαίες, τα σύμβολα και τα συνθήματά τους... κι ανάμεσά τους η πιο μαζική, η ελληνική αποστολή, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, μαζί με τους εκπροσώπους μαζικών φορέων της χώρας μας. Η εκτίμηση όλων των αντιπροσωπειών για το ΚΚΕ, τη συνεπή δράση και στάση του, τη μαζική του παρουσία, τις πρωτοβουλίες του για την καταδίκη του αντικομμουνιστικού μνημονίου ήταν εμφανής στα μάτια και τις εκφράσεις όλων των διαδηλωτών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια αντιπροσωπεία του ΚΚΕ διαδηλώνει στην Ευρώπη και χαίρει τέτοιας εκτίμησης και αναγνώρισης από συναγωνιστές και αντιπάλους. Εξάλλου, ακόμα και ο πρόεδρος της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, αναγκάστηκε για τους δικούς του λόγους να παραδεχτεί ότι «το ΚΚΕ έχει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην Ελλάδα και πολύπλευρη δράση». Ηταν όμως κι εκείνος ο ηλικιωμένος διαδηλωτής από τη γαλλική αντιπροσωπεία, που μας φώναξε για να μας πει ότι είχε γνωρίσει τον αείμνηστο Βασίλη Εφραιμίδη, ότι είχε έρθει κι ίδιος στην Ελλάδα σε μια διεθνή συνάντηση και χωρίς ίχνος κολακείας να μας τονίσει τη σημασία της συνεπούς αγωνιστικής στάσης του ΚΚΕ για το κομμουνιστικό κίνημα ολόκληρης της Ευρώπης.

Σε κάτι τέτοιες στιγμές, η περηφάνια και η τιμή που νιώθουμε για την ιστορία αλλά και τη σύγχρονη δράση του Κόμματός μας, την ακλόνητη πίστη του στις αξίες και τα ιδανικά του κομμουνισμού, μεγαλώνει. Κι είναι αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά του Κόμματος, είναι η δράση του ΚΚΕ στην ίδια τη χώρα μας που αντανακλάται στις αντίστοιχες πρωτοβουλίες που παίρνονται σε διεθνές επίπεδο. Είναι αυτά τα χαρακτηριστικά που έκαναν τα εκατοντάδες μέλη του Κόμματος να αψηφήσουν τις ώρες του ταξιδιού ή το κρύο και να ταξιδέψουν για να διαδηλώσουν στο Στρασβούργο. Είναι αυτά τα χαρακτηριστικά που συντέλεσαν να ...γεμίζει μια βαλίτσα ολόκληρη με χιλιάδες ψηφίσματα, υπογραφές και δηλώσεις διαμαρτυρίας από όλη την Ελλάδα, από όλο το πολιτικό φάσμα, που ξεκαθαρίζουν ότι: κανένα συμβούλιο δεν μπορεί να ξαναγράψει την ιστορία, να καταδικάσει την κομμουνιστική ιδεολογία!


Γ.Σ.

Το τραγούδι της ντουντούκας

Μια μέρα πριν ταξιδέψει για το Στρασβούργο, ο σ. Πολύδωρος, από την Κομματική Οργάνωση Γερμανίας του ΚΚΕ, βρισκόταν με μια παρέα φίλων και συζητούσαν για τις εξελίξεις γύρω από το αντικομμουνιστικό μνημόνιο. Η οργή και η αγανάκτησή τους έγινε πηγή έμπνευσης και ο σ. Πολύδωρος έγραψε στίχους και μουσική, για να τραγουδήσει με σκωπτικό τρόπο το αντικομμουνιστικό έκτρωμα:

«Στην έδρα της Ευρώπης, στα έδρανα "της Πόπης"

οι σύμβουλοι ψηφίζουν, χωρίς να υπολογίζουν

βάζουν στο ίδιο τσουβάλι αρνάκι και τσακάλι,

λύκο, αλεπού και κότα και σβήνουνε τα φώτα...

Μπερδεύουν δημοκράτες με τους αριστοκράτες,

συγκρίνουν τους αντάρτες τώρα με τρομοκράτες

Δεν πάει άλλο, δεν πάει άλλο!

Αυτό είναι έγκλημα μεγάλο.

Δεν πάει άλλο! Δε θα περάσει

η Ευρώπη μάλλον τα 'χει χάσει

Βλέπουν τον Φιντέλ Κάστρο Εβραίο δίχως άστρο

μετρούν τον Τσε Γκουεβάρα με Χίτλερ - βρε τρομάρα -

μπερδεύουν Μουσολίνι με Μότσαρτ, Παγκανίνι

μας λεν: ο Μαρξ κι Λένιν δεν ξέρουνε τι λένε!

Θα πουν κι ο Βελουχιώτης ήταν εθνοπροδότης

και κάθε καταδότης πως ήταν πατριώτης...

Δεν πάει άλλο...

Κομμουνιστές συγκρίνουν με κλέφτες που μας γδύνουν

μας λεν οι σοσιαλίστες πως μοιάζουν με φασίστες!

Κι όλοι οι καπιταλίστες σου λεν είναι αρτίστες,

δουλειά - σου λεν - μας δίνουν το αίμα όμως μας πίνουν

γιατί οι καπιταλίστες κι όλοι οι κρυφοφασίστες,

νομίζουν στην Ευρώπη τρων χόρτα οι ανθρώποι»!

Εξαιρετικά αφιερωμένο... πρωτοακούστηκε από την ντουντούκα, έξω από το Συμβούλιο της Ευρώπης, όπου διαδήλωναν οι αντιπροσωπείες των Κομμουνιστικών Κομμάτων.

ΓΚΕΝΑΝΤΙ ΖΙΟΥΓΚΑΝΟΦ
Ανάγκη να συνεχιστεί ο αγώνας

Στην ανάγκη να συνεχιστεί ο αγώνας ενάντια στο αντικομμουνιστικό μνημόνιο, αναφέρθηκε από το Στρασβούργο ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), πολύ περισσότερο, που, όπως σημείωσε, «οι οργανωτές της αντικομμουνιστικής προβοκάτσιας στους διαδρόμους της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης διακηρύσσουν πως σε επόμενες συνεδριάσεις θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για να πάρουν υποχρεωτικό χαρακτήρα οι αποφάσεις τους».

Ο ηγέτης του ΚΚΡΟ σημείωσε πως οι «αποφάσεις της ΚΣΣΕ θα έχουν μακροχρόνιες συνέπειες, που πρώτα απ' όλα συνδέονται με τη διάσπαση στην Ευρώπη. Σήμερα στην ΚΣΣΕ μύρισε και πάλι «ψυχρός πόλεμος», σημείωσε ο Ζιουγκάνοφ.

Στη συζήτησή του με τους δημοσιογράφους, ο Ζιουγκάνοφ αναφέρθηκε στο γεγονός ότι δεν πέρασαν οι «συστάσεις» προς το Συμβούλιο των υπουργών. Οπως όμως είπε, ακόμη κι αν πέρναγαν, στο Συμβούλιο των υπουργών οι αποφάσεις λαμβάνονται ομόφωνα και τουλάχιστον δύο κυβερνήσεις, της Κύπρου και της Πορτογαλίας, είχαν ανακοινώσει ότι δε θα στήριζαν τις αντικομμουνιστικές αποφάσεις.

«ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» - «902»

ΠΟΛΥΜΕΛΗΣ ήταν η αντιπροσωπεία του «Ρ» και της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου του «902», στην κινητοποίηση και τη μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο Στρασβούργο την περασμένη Τρίτη.

Ηταν μια αποστολή διαφορετική από τις άλλες, αφού δεν ήμασταν εκεί μόνο για να «καλύψουμε» (όπως συχνά λέμε στη δημοσιογραφική γλώσσα), αλλά και για να διαδηλώσουμε. Να ενώσουμε τη φωνή μας μαζί με κομμουνιστές, αγωνιστές, δημοκράτες και προοδευτικούς ανθρώπους, που έφτασαν στη Γαλλία από όλα τα μήκη της Ευρώπης. Παράλληλα, όμως, επιχειρήσαμε να καταγράψουμε όσο καλύτερα γινόταν τα όσα συνέβησαν όλες αυτές τις μέρες, όχι μόνο μέσα στην έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά και έξω από αυτή...

Την αντιπροσωπεία του «Ριζοσπάστη» αποτελούσαν οι δημοσιογράφοι: Παναγιώτης Ράμμος, Αναστασία Μοσχόβου, Θανάσης Μπαλοδήμας, Γιάννα Στρεβίνα, Κώστας Τρακόσας, Ελένη Χατζηγεωργίου και Μάκης Χολέβας και ο φωτογράφος Μανώλης Πάκιας.

Η αντιπροσωπεία του «902» αποτελούνταν από τους δημοσιογράφους Ανδρέα Θέρμο και Εριφύλη Πετράκου και τους τεχνικούς Αποστόλη Πλατανιά και Τάσο Μακρή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ