ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Γενάρη 2023
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΟΒΟ
Εντείνονται πιέσεις από ΗΠΑ - ΕΕ για το ευρωατλαντικό σχέδιο

Η πενταμελής αντιπροσωπεία ΕΕ - ΗΠΑ που μετέφερε το ευρωατλαντικό σχέδιο σε Βελιγράδι και Πρίστινα

Copyright 2023 The Associated

Η πενταμελής αντιπροσωπεία ΕΕ - ΗΠΑ που μετέφερε το ευρωατλαντικό σχέδιο σε Βελιγράδι και Πρίστινα
Εντείνονται περαιτέρω οι παρεμβάσεις από ΗΠΑ - ΕΕ για να εγκριθεί το λεγόμενο γαλλο-γερμανικό σχέδιο «εξομάλυνσης» των σχέσεων Σερβίας - Κοσόβου και τη «διευθέτηση» του ζητήματος με τους όρους που εξυπηρετούν τα αμερικανικά και ευρωενωσιακά συμφέροντα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ Μ. Λάϊτσακ έφτασε χτες ξανά στην περιοχή, για να συζητήσει αυτή τη φορά με τον Κοσοβάρο πρωθυπουργό Αλμπιν Κούρτι τα επόμενα βήματα στη διαδικασία διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας, όπως ανέφερε ανάρτησή του.

Είχαν προηγηθεί, πριν κάποιες μέρες, επαφές του Λάιτσακ μαζί με τον Αμερικανό εκπρόσωπο Γκάμπριελ Εσκομπάρ και διπλωματών από Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, στο Βελιγράδι, όπου «επέμειναν» στην ανάγκη να προχωρήσει ένας συμβιβασμός, με την εκατέρωθεν αναγνώριση Σερβίας - Κοσόβου, την άρση των εμποδίων που θέτει το Βελιγράδι στην είσοδο του Κοσόβου σε διεθνείς οργανισμούς, την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας (Ενέργεια, μεταφορές κ.τ.λ.).

Το ευρωατλαντικό σχέδιο αναμένεται να συζητηθεί την επόμενη βδομάδα στη σερβική Βουλή, με φόντο διάφορες ενστάσεις που εκφράστηκαν και στο κυβερνών κόμμα για την τοποθέτηση του Σέρβου Προέδρου Αλ. Βούτσιτς ότι «βγήκε το μαστίγιο» από ΗΠΑ - ΕΕ, αλλά το σχέδιο πρέπει να γίνει αποδεκτό ως αφετηρία νέων διαπραγματεύσεων. Ο Βούτσιτς επικαλείται για τη στάση του τις απειλές από ΗΠΑ - ΕΕ για τις συνέπειες σε βάρος της Σερβίας σε περίπτωση απόρριψης του σχεδίου.

Με αυτό το φόντο, μάλιστα, καταγράφηκαν χτες δύο τοποθετήσεις της σερβικής κυβέρνησης για τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι οποίες φαίνεται να μεγαλώνουν μια αποστασιοποίηση από τη Μόσχα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ιβιτσα Ντάτσιτς επανέλαβε ότι «καταδικάζουμε την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και έτσι ψηφίσαμε στα διεθνή όργανα», ενώ αναφερόμενος στο «σύνθετο» θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας (στις οποίες έως τώρα η Σερβία δεν συμμετέχει), αφήνοντας ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο, είπε ότι «το αν θα επιβάλουμε κυρώσεις στη Ρωσία είναι άλλο θέμα. Δεν είναι θέμα χρόνου ή προθεσμιών, είναι θέμα που αφορά τα πολιτικά και οικονομικά μας συμφέροντα».

Στο ίδιο πλαίσιο, η πρωθυπουργός της Σερβίας Ανα Μπρναμπιτς μίλησε για «ρωσική επιθετικότητα προς την Ουκρανία», διατύπωση που διάφοροι παρατήρησαν πως ήταν πρωτόγνωρη για το Βελιγράδι.

Πάντως, ακόμα κι αν το γαλλο-γερμανικό σχέδιο αποτελέσει βάση νέων παζαριών, αυτά δεν θα είναι εύκολα, καθώς ήδη κάθε πλευρά ερμηνεύει κατά το δοκούν «ευαίσθητες» διατάξεις του. Για παράδειγμα, ο Κούρτι ναι μεν δήλωσε ότι το σχέδιο «μπορεί να αποτελέσει καλή βάση για να υπάρξει πρόοδος στον διάλογο», ωστόσο επέμεινε ότι «η συμφωνία για τη σύσταση Ενωσης Σερβικών Δήμων δεν πέρασε το τεστ του Συντάγματος». Υπενθυμίζεται ότι η δημιουργία της εν λόγω Ενωσης - που θα έδινε μία διευρυμένη αυτονομία στους Σέρβους του Κοσόβου - προβλέπεται σε διάφορες συμφωνίες για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, οι οποίες κατά τ' άλλα το νέο σχέδιο σημειώνει ότι πρέπει να τηρηθούν.

Στο μεταξύ, ο εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου για τις σχέσεις Σερβίας - Κοσόβου Βλ. Μπιλτσίκ επανέλαβε ότι «αν η Σερβία θέλει πρόοδο προς την ΕΕ πρέπει να κάνει σαφείς επιλογές. Αν συνεχίσει να κάθεται στο τελευταίο βαγόνι του τρένου προς την ΕΕ, φυσικά θα υποστεί συνέπειες». Πρόσθεσε ότι αυτό είναι «ένα μήνυμα που στέλνουμε από τον Φλεβάρη του 2022 και δεν θα αλλάξει, η Σερβία πρέπει να διαλέξει (...) Είναι μία κυρίαρχη χώρα και πιστεύω ότι έχει θέση στην ΕΕ, έχει την ικανότητα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που υπάρχουν για μια υποψήφια χώρα, αλλά πρέπει να ληφθούν ορισμένες δύσκολες πολιτικές αποφάσεις».

Δυσαρέσκεια Σκοπίων για την ανάκληση του Βούλγαρου πρέσβη

Την ίδια στιγμή, «σύννεφα» στην «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Βαλκανίων προσθέτει και η νέα επιδείνωση στις σχέσεις Βουλγαρίας - Βόρειας Μακεδονίας.

Χτες, ο ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι, χαρακτήρισε «δυσανάλογη» την απόφαση της Σόφιας να ανακαλέσει για διαβουλεύσεις τον πρέσβη της από τα Σκόπια, μετά τον ξυλοδαρμό του γραμματέα του βουλγαρικού πολιτιστικού συλλόγου στην Οχρίδα, Χριστιάν Πεντίκοφ, από τρεις πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας. Ο Οσμάνι χαρακτήρισε «μεμονωμένο περιστατικό» τον ξυλοδαρμό. Σημειώνουμε ότι η νοσηλεία του Πεντίκοφ (που υπεβλήθηκε σε επέμβαση) συνεχίζεται στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Σόφιας, όπου μεταφέρθηκε μετά από παρέμβαση του βουλγάρικου ΥΠΕΞ.

Ο Οσμάνι εκτίμησε, τέλος, ως «επιβαρυντικό παράγοντα» το ότι η Βουλγαρία μπήκε πάλι σε προεκλογική περίοδο, αναφέροντας ότι «οι εκλογές περιπλέκουν ευαίσθητα θέματα και δεν δίνουν χώρο στους διπλωμάτες να κάνουν σωστά τη δουλειά τους».

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μπαράζ απολύσεων σε μεγάλα μονοπώλια

Την ώρα που αστικά επιτελεία προβάλλουν εκτιμήσεις για μια «ηπιότερη» οικονομική ύφεση σε σχέση με αυτήν που ανέμεναν έως και πριν λίγους μήνες, όλο και περισσότερα μεγάλα μονοπώλια ανακοινώνουν ένα μπαράζ χιλιάδων απολύσεων, με στόχο τη θωράκιση της κερδοφορίας τους, τη μετακίνηση κεφαλαίων σε πιο κερδοφόρα πεδία κ.ο.κ.

Στις διαδοχικές δεκάδες χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων σε μονοπώλια των νέων τεχνολογιών («Google», «Amazon», «Meta», «Salesforce», «Twitter» κ.α.) προστέθηκαν μέσα στο τελευταίο 48ωρο και οι 3.900 απολύσεις εργαζομένων της ΙΒΜ (περίπου 1% επί του συνόλου του προσωπικού), με την εργοδοσία να επικαλείται την «αλλαγή στρατηγικής του ομίλου». Στη συνέχεια ανώτερο στέλεχος της εταιρείας ανακοίνωσε πως η απόφαση των απολύσεων «σχετίζεται εξολοκλήρου με την ανεξαρτητοποίηση της Kyndryl και την ανεξαρτητοποίηση της δραστηριότητάς μας στον τομέα της Υγείας» και όχι «με τις επιδόσεις του 2022 ή τις προβλέψεις για το 2023».

Την ίδια ώρα, το αμερικανικό μονοπώλιο χημικής βιομηχανίας «Dow Inc.» ανακοίνωσε ότι προχωρά στην περικοπή περίπου 2.000 θέσεων εργασίας παγκοσμίως, επικαλούμενη τη μείωση της κερδοφορίας της στο 4ο τρίμηνο του 2022 (στα 46 σεντ ανά μετοχή, έναντι 1,11 δολαρίων ανά μετοχή έναν χρόνο πριν). Ως αιτία στη μείωση των κερδών καταγράφεται το αυξημένο κόστος παραγωγής, λόγω των αυξημένων τιμών της Ενέργειας και των διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα που επιβάρυναν τη ζήτηση προϊόντων της «Dow».

Την Τετάρτη, η Bank of America σε σχετική έκθεσή της εκτίμησε πως διακρίνει «μαύρα» σύννεφα στον τομέα της απασχόλησης στις ΗΠΑ. Μόνο για το πρώτο τρίμηνο του 2023 προβλέπει πως ο ρυθμός των απωλειών στην αμερικανική αγορά εργασίας θα κυμανθεί στις 175.000 θέσεις εργασίας τον μήνα.

Γερμανία: Χιλιάδες νέες απολύσεις από τη «Ford»

Στο μεταξύ, χιλιάδες νέες απολύσεις σχεδιάζει η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία «Ford» στη Γερμανία, αυτή τη φορά στο εργοστάσιο της Κολωνίας, σύμφωνα με το γερμανικό συνδικάτο IG Metall.

Οπως αναφέρουν πληροφορίες, η «Ford» θέλει να καταργήσει έως 3.200 θέσεις εργασίας στο εργοστάσιο της Κολωνίας, που από το 1979 κατασκευάζει το μοντέλο «Fiesta» και σήμερα απασχολεί 15.000 εργαζόμενους. Οι περικοπές αφορούν κυρίως διοικητικές θέσεις, καθώς και το κέντρο ερευνών και σχεδιασμού. Στο μέλλον ο σχεδιασμός των νέων μοντέλων της «Ford» θα γίνεται αποκλειστικά στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους «υπάρχει πλέον σοβαρός κίνδυνος αποβιομηχανοποίησης στην περιοχή μας», ενώ τοπικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για «ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα» και διάχυτη απογοήτευση στη γενική συνέλευση των εργαζομένων της «Ford» τη Δευτέρα.

Ηδη, πριν από τρία χρόνια η «Ford» είχε καταργήσει 3.000 θέσεις εργασίας στο εργοστάσιο της Κολωνίας. Λεπτομερείς ανακοινώσεις της εταιρείας για τις νέες περικοπές αναμένονται στα μέσα Φλεβάρη.

Επιπλέον, ήδη από πέρσι η «Ford» είχε ξεκαθαρίσει ότι το αργότερο στα μέσα του 2025 θα κλείσει το εργοστάσιό της στο γερμανικό κρατίδιο του Ζάαρ, όπου κατασκευάζεται το μοντέλο «Focus».

Μιλώντας στην «Handelsblatt» ο επικεφαλής της «Ford» για την Ευρώπη, Στιούαρτ Ρόουλεϊ, ανέφερε ότι με βάση τα σχέδια συνολικής αναδιάρθρωσης του ομίλου η εταιρεία είχε να επιλέξει ανάμεσα στο εργοστάσιο του Ζάαρ και εκείνο της Βαλένθια, στην Ισπανία. Τελικά, προτίμησε τη Βαλένθια γιατί «προσφέρει καλύτερες οικονομικές συνθήκες για το μέλλον», καθώς «είναι χαμηλότερο το κόστος των υλικών, των προμηθευτών, αλλά και το μισθολογικό κόστος».

Σήμερα η «Ford» απασχολεί στο κρατίδιο του Ζάαρ 4.600 εργαζόμενους, ενώ εκτιμάται ότι από το συγκεκριμένο εργοστάσιο εξαρτώνται άλλες 1.300 θέσεις εργασίας σε μικρότερες επιχειρήσεις προμηθευτών και υπεργολάβων. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal», η «Ford» έχει αρχίσει διαπραγματεύσεις για την πώληση του εργοστασίου της στο Ζάαρ στην κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία BYD.

Εδώ και χρόνια η «Ford» έχει επισημάνει ότι η «στροφή» της αυτοκινητοβιομηχανίας προς την ηλεκτροκίνηση θα γίνει με λιγότερους εργαζόμενους. Τον περασμένο Οκτώβρη η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι το 2024 θα τερματίσει την παραγωγή του «Fiesta» με συμβατικό κινητήρα στην Κολωνία για να αναβαθμιστεί το εργοστάσιο, ώστε να εξειδικευθεί στην παραγωγή ηλεκτροκίνητων μοντέλων.

SAP: Απολύει 3.000 εργαζομένους ενώ αυξάνονται τα κέρδη της...

Την ίδια ώρα, το γερμανικό μονοπώλιο λογισμικού SAP ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε περικοπή περίπου 2,5% του εργατικού δυναμικού της.

Κι αυτό παρότι η SAP παρουσίασε αυξημένα λειτουργικά κέρδη στο τελευταίο τρίμηνο του 2022, στα 2,58 δισ. ευρώ από τα 2,47 δισ. του προηγούμενου έτους... Για το 2023, μάλιστα, η SAP αναμένει τα λειτουργικά κέρδη να αυξηθούν στο εύρος του 10% έως 13% σε σταθερό νόμισμα και τα έσοδά της από το cloud κατά 22% με 25%.

«Εστιάζουμε περαιτέρω το χαρτοφυλάκιό μας σε τομείς όπου είμαστε πιο δυνατοί για να συνεχίσουμε την επιταχυνόμενη ανάπτυξή μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της SAP Κρίστιαν Κλάιν, κάνοντας λόγο για «μια πολύ στοχευμένη αναδιάρθρωση σε επιλεγμένους τομείς της εταιρείας, η οποία θα επηρεάσει έως και 3.000 θέσεις και θα περιλαμβάνει μείωση του προσωπικού κατά περίπου 2,5%»...

ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ
Θα εισαγάγει για πρώτη φορά φυσικό αέριο από τη Ρωσία

Το Ουζμπεκιστάν, που είναι αντιμέτωπο με σοβαρή ενεργειακή κρίση εν μέσω του ψυχρού χειμώνα, θα εισαγάγει για πρώτη φορά φυσικό αέριο από τη Ρωσία, μέσω συμφωνίας με την «Gazprom». Οι παραδόσεις ρωσικού αερίου θα ξεκινήσουν την 1η Μάρτη.

Η ουζμπεκική εταιρεία αερίου «Ouztransgaz» επιβεβαίωσε ότι το Ουζμπεκιστάν δεν έχει εισαγάγει ποτέ αέριο από τη Ρωσία και ότι αυτή θα είναι η πρώτη φορά που το κάνει.

Ωστόσο, τα δύο μέρη δεν ανακοίνωσαν δημόσια τον όγκο του αερίου που θα παραδοθεί, ούτε το ύψος της συναλλαγής.

Η Ρωσία θέλει να ανακατευθύνει τις εξαγωγές της προς την Ασία, κυρίως μέσω των υποδομών χωρών της Κεντρικής Ασίας, και πριν μερικές βδομάδες παρουσίασε πρόταση για μια «ένωση αερίου» με το Ουζμπεκιστάν και το Καζακστάν. Η Τασκένδη απέρριψε την ιδέα μιας πολιτικής συμμαχίας και διαβεβαίωσε ότι η τρέχουσα συμφωνία με την «Gazprom» «δεν απειλεί την ουζμπεκική κυριαρχία».

Το Ουζμπεκιστάν είναι μία από τις κύριες χώρες παραγωγής αερίου στον κόσμο, με 51,7 δισ. κυβικά μέτρα αερίου να έχουν παραχθεί το 2022. Ομως αντιμετωπίζει ενεργειακές ελλείψεις, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και των πεπαλαιωμένων υποδομών. Τον Δεκέμβρη αναγκάστηκε να σταματήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου και κατέληξε σε συμφωνία με το γειτονικό Τουρκμενιστάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ