ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Γενάρη 2022 - Κυριακή 30 Γενάρη 2022
Σελ. /40
Βαρυχειμωνιά εργοδοτικής ασυδοσίας και εκβιασμών

Σε θέσεις μάχης βρέθηκαν τα συνδικάτα για την υπεράσπιση των εργαζομένων

RIZOSPASTIS

Μαζί με την κακοκαιρία εντάθηκε και η ασυδοσία των εργοδοτών, με εργαζόμενους να εξαναγκάζονται να πάνε για δουλειά μέσα στον χιονιά, με απειλές για κόψιμο του μεροκάματου κ.ο.κ.

Σε αυτό το φόντο, που έφερε τους εργαζόμενους στα όριά τους, εργατικά συνδικάτα βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή σε θέσεις υπεράσπισης των εργαζομένων, με παρεμβάσεις σε επιχειρήσεις, κατορθώνοντας πολλές φορές να σταματήσουν τη λειτουργία τους, ώστε το προσωπικό να γυρίσει σπίτι με ασφάλεια.

Στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής, που βρέθηκε στο επίκεντρο της κακοκαιρίας, εργοστάσια σε βιομηχανικές ζώνες αρνήθηκαν να σταματήσουν την παραγωγή και εργαζόμενοι στα εμπορικά κέντρα στα Σπάτα βρέθηκαν σε αδιέξοδο, καθώς είχε σταματήσει κάθε συγκοινωνία από και προς το αεροδρόμιο. Επίσης, εργαζόμενοι σε εταιρείες στο αεροδρόμιο αναγκάστηκαν να διανυκτερεύσουν εκεί τη Δευτέρα, έμειναν χωρίς φαγητό και πέρασαν τη νύχτα όπως όπως, στους καναπέδες, για να συνεχίσουν τη δουλειά την Τρίτη!

Εργαζόμενοι σε διάφορα σούπερ μάρκετ αναγκάστηκαν να πάνε για δουλειά, παρά την «παράλυση» των συγκοινωνιών και το κλείσιμο βασικών οδικών αρτηριών. Στις συνθήκες αυτές ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας προχώρησε σε παρεμβάσεις τόσο στην εργοδοσία σε όλες τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ όσο και στο υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας μέτρα προστασίας και ασφάλειας των εργαζομένων.


Eurokinissi

Ακόμα, κατήγγειλε ότι τις μέρες της γενικής αργίας επιχειρήσεις προσπάθησαν να χρεώσουν ρεπό και μέρες άδειας σε εμποροϋπαλλήλους. Η εταιρεία «Cosmote - e-Value» αξίωσε να «αναπληρώσουν» οι εργαζόμενοι που δουλεύουν από το σπίτι το διάστημα που βρίσκονταν εκτός σύνδεσης «με δική τους υπαιτιότητα», κάτι που κατήγγειλε το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση.

Πιέσεις να πάνε για δουλειά παρά τη γενική αργία δέχθηκαν εργαζόμενοι σε Τύπο - Χαρτί, ενώ την πεπατημένη της τηλεργασίας ακολούθησαν οι τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις. Στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα δεκάδες εργαζόμενοι έμειναν εγκλωβισμένοι για πολλές ώρες - ορισμένοι πάνω από 35 ώρες - στις εγκαταστάσεις, μέσα στο κρύο. Αντίστοιχη ταλαιπωρία υπέστησαν εκατοντάδες εργαζόμενοι σε εργοστάσια της Βιομηχανικής Περιοχής Σχηματαρίου και Οινοφύτων, της Θήβας και της Εύβοιας.

Σοβαρή είναι και η καταγγελία των εργαζομένων στο δήμο Πειραιά ότι οι συμβασιούχοι - περίπου το μισό προσωπικό - δεν έχουν πάρει ακόμα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) από το ψύχος (π.χ. μπουφάν) όπως και το σύνολο των ΜΑΠ, ενώ η δημοτική αρχή τούς πίεσε να δουλέψουν τις μέρες της γενικής αργίας σε συνθήκες ψύχους, χωρίς να υπάγονται στις αρμόδιες υπηρεσίες διαχείρισης της κακοκαιρίας. Τώρα μάλιστα απειλεί να κόψει το μεροκάματο σε όσους δεν πήγαν στη δουλειά.

Οι εργαζόμενοι στην Καθαριότητα μαζί με το Σωματείο Οδηγών - Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών δήμου Πειραιά έκαναν κινητοποίηση στο αμαξοστάσιο του δήμου Πειραιά την περασμένη Πέμπτη, ενώ σχεδιάζουν και νέα κινητοποίηση τη Δευτέρα 31 Γενάρη με στάση εργασίας (9.30 π.μ. - 11.30 π.μ.) και παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την είσοδο του δημαρχείου στην πλατεία Κοραή.

Παρεμβάσεις συνδικάτων

Για όλα αυτά τα ζητήματα, συνδικάτα της Αττικής έκαναν αλλεπάλληλες παρεμβάσεις για να προστατευτούν οι εργαζόμενοι και να μην θέσουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα, ακόμα και τη ζωή τους, όπως στις περιπτώσεις των εταιρειών courier, που τους καλούσαν να κάνουν διανομές μέσα στον χιονιά και τις επόμενες μέρες πάνω στον πάγο.

Κάτω από τις αντιδράσεις των συνδικάτων, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προβεί σε διευκρινίσεις για τη γενική αργία που προκήρυξε. Αρχικά η Πολιτική Προστασία είχε αποφασίσει την αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων, κάτι που η εργοδοσία θα μπορούσε να χαρακτηρίσει «ανωτέρα βία», για να μην πληρώσει τα μεροκάματα της γενικής αργίας.

Μετά τις αντιδράσεις, το υπουργείο Εργασίας διευκρίνισε ότι οι εργοδότες θα καταβάλουν τα μεροκάματα κανονικά, ωστόσο τους απάλλαξε για τις μέρες αυτές από την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τέλος, χαρακτηριστικό παράδειγμα της εργοδοτικής ασυδοσίας, με την κάλυψη του κράτους, είναι η εκδικητική απόλυση συνδικαλιστή από την ηλεκτρονική πλατφόρμα διανομών «Wolt» στο Ηράκλειο Κρήτης, επειδή ζήτησε τη διακοπή της διανομής στις συνθήκες της κακοκαιρίας και κάλεσε τους συναδέλφους του να μη δουλέψουν μέσα στον χιονιά! Ο εργαζόμενος είναι αντιπρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού - Τουρισμού Ν. Ηρακλείου.

Τη στάση της εργοδοσίας καταγγέλλει η ΔΑΣ Επισιτισμού - Τουρισμού Ηρακλείου και απαιτεί να ανακληθεί η απόλυση. Την απόλυση καταγγέλλουν επίσης τα Σωματεία Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών «Γαλάτεια Καζαντζάκη» και η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηρακλείου.

«Απαιτούμε από την κυβέρνηση και την εργοδοσία εδώ και τώρα να ανακληθεί η απόλυση», σημειώνει σε ανακοίνωσή της και η ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ.


ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
Τηλεκπαίδευση «για κάθε νόσο», αντί για σύγχρονες ασφαλείς υποδομές

Η απόσταση που χωρίζει τη σημερινή πραγματικότητα από τις σύγχρονες ανάγκες και δυνατότητες για υποδομές και ουσιαστικά μέτρα προστασίας αναδείχτηκε τη βδομάδα που πέρασε και στον χώρο της Εκπαίδευσης. Εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς, φοιτητές βρέθηκαν στο έλεος της κακοκαιρίας, μακριά από το σχολείο τους.

Το υπουργείο Παιδείας με μια πανηγυρική ανακοίνωση την Πέμπτη μιλούσε για ...καθολική συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην τηλεκπαίδευση, την ίδια ώρα που παραδεχόταν ότι σε τουλάχιστον 760 κλειστά τμήματα δεν γίνονταν τηλεμαθήματα και το απέδιδε στις διακοπές του ρεύματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η βδομάδα ξεκίνησε με οδηγίες για τηλεκπαίδευση στα σχολεία στις πληγείσες από τον χιονιά περιοχές, οι οποίες ωστόσο στάλθηκαν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, με πολλούς γονείς να μην έχουν άδεια από τις δουλειές τους, εκπαιδευτικούς και μαθητές να μην διαθέτουν εξοπλισμό για τηλεκπαίδευση και με την πρόσβαση στα σχολεία απαγορευτική.

Χαρακτηριστικό του πού θα μπορούσε να οδηγήσει η επιστράτευση του μέτρου χωρίς να λαμβάνεται καν υπόψη η ασφαλής μετακίνηση, ήταν ο τραυματισμός εκπαιδευτικού στο παγωμένο προαύλιο σχολείου στο Μαρούσι, όπου πήγε για να παράσχει σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Τις επόμενες δύο μέρες, στο πλαίσιο της αργίας ανεστάλη η τηλεκπαίδευση, ωστόσο ταυτόχρονα, όπως καταγγέλλουν εκπαιδευτικά σωματεία, το υπουργείο Παιδείας ζητούσε ονόματα εκπαιδευτικών που δεν συμμετείχαν τη Δευτέρα.

Και ενώ τα προβλήματα παρέμεναν τέσσερις μέρες από την έναρξη του χιονιά, το υπουργείο επανήλθε με οδηγίες για τηλεκπαίδευση την Πέμπτη και την Παρασκευή. Μάλιστα, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, όπως κατήγγειλαν εκπαιδευτικά σωματεία, διευθυντές σχολείων δέχτηκαν τηλεφωνήματα από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, που ζητούσε εξηγήσεις γιατί οι εκπαιδευτικοί ενημέρωσαν τους γονείς ότι αδυνατούν να πραγματοποιήσουν τηλεκπαίδευση...

Φαίνεται ξεκάθαρα ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η τηλεκπαίδευση να γενικευτεί και να αξιοποιείται σε πιο μόνιμη βάση, ως άλλοθι για τη μη λήψη μέτρων για την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων σε «έκτακτες καταστάσεις», σαν αυτές που με μερικές ψιχάλες βροχής ή με τις πρώτες νιφάδες χιονιού οι δρόμοι γίνονται απροσπέλαστοι. Ηδη μάλιστα η τηλεκπαίδευση αξιοποιείται για την καταστολή των μαθητικών κινητοποιήσεων, με τη θεσμοθέτηση των απουσιών στις καταλήψεις.

Παρεμβάσεις και στους φοιτητές

Απέναντι σε προβλήματα που χρονίζουν και που σε αυτές τις συνθήκες αναδείχτηκαν ακόμα πιο επιτακτικά βρέθηκαν και φοιτητές του Λεκανοπεδίου, διεκδικώντας και πετυχαίνοντας λύσεις μέσα από την άμεση παρέμβαση Συλλόγων τους. Στη Φοιτητική Εστία Αθηνών, φοιτητές από διάφορα Πανεπιστήμια της Αττικής κινδύνεψαν να μείνουν χωρίς σίτιση μέσα στην κακοκαιρία. Ο Σύλλογος της ΦΕΑ κινητοποιήθηκε και εξασφαλίστηκε ότι θα μπορούν να σιτιστούν όλοι οι οικότροφοι, από όλα τα ιδρύματα για όλες τις μέρες της κακοκαιρίας, ενώ με άμεση παρέμβαση του Συλλόγου Οικοτρόφων αποκαταστάθηκε και το ζήτημα της θέρμανσης σε τρία από τα κτίρια της ΝΦΕΕΜΠ.


Εικόνες - σοκ σε νοσοκομεία και δομές ΑμεΑ

Με τις πρώτες νιφάδες τα προϋπάρχοντα προβλήματα στο δημόσιο σύστημα Υγείας φούντωσαν. Δρόμοι έκλεισαν, νοσοκομεία και εργαζόμενοι αποκλείστηκαν, ασθενείς και προσωπικό πείνασαν, γιατροί, νοσηλευτές, καθαρίστριες, τραπεζοκόμες κ.ά. έκαναν τριπλοβάρδιες, εργαζόμενοι μεταφέρθηκαν με κάταγμα στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τους παγωμένους δρόμους, απειλήθηκαν από τις διοικήσεις.

Ωστόσο η κυβέρνηση ισχυριζόταν ψευδώς ότι «υπήρχε ετοιμότητα», «όλα κύλησαν ομαλά, οι εφημερίες, οι βάρδιες».

Τη Δευτέρα το απόγευμα 90 επείγοντα περιστατικά περίμεναν μάταια το ΕΚΑΒ, ακόμη και την επόμενη μέρα. Ασθενοφόρα εγκλωβίστηκαν για ώρες στην Αττική Οδό, στην Κατεχάκη, στη Μεσογείων, σ' όλους τους κεντρικούς οδικούς άξονες, αλλά και στα στενά, αδυνατώντας να προσεγγίσουν ασθενείς ή νοσοκομεία. Ο κεντρικός τομέας του ΕΚΑΒ αποκλείστηκε επί ώρες από τα χιόνια, με σημαντικό τμήμα του ελάχιστου στόλου και πληρωμάτων εγκλωβισμένο.

Η πανωλεθρία που έζησε ο λαός τις προηγούμενες μέρες δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό ούτε είναι αποτέλεσμα «αστοχίας». Είναι το τραγικό αποτύπωμα της πολιτικής της υποχρηματοδότησης, της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, σε βάρος των αναγκών υγειονομικών και ασθενών, σε βάρος της πρόληψης και της προστασίας της υγείας του λαού.

Απαράδεκτες εικόνες υπήρξαν και σε δομές ΑμεΑ. Η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στην Ανατολική Αττική, όπου διέμεναν 7 άνθρωποι με αναπηρίες, έμεινε χωρίς ρεύμα για ώρες, όπως και το οικοτροφείο «Χαρά» στην Παλλήνη, που εξυπηρετεί ανθρώπους με αναπηρία, δεν είχε ρεύμα από Δευτέρα έως Πέμπτη.

Από τους 56 ανθρώπους με αναπηρία που διαμένουν στο οικοτροφείο, αρκετοί κάνουν χρήση οξυγόνου για κάποιες ώρες τη μέρα, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Ειδικής Αγωγής (ΠΟΜΕΕΑ). Μια γεννήτρια που έχουν στον χώρο λειτουργεί για λίγες ώρες λόγω βλάβης, με αποτέλεσμα η παροχή οξυγόνου να μην είναι εξασφαλισμένη, οι ΑμεΑ να παγώνουν αφού μένουν χωρίς θέρμανση για πολλές ώρες, να μην υπάρχει ζεστό νερό και οι εργαζόμενοι να προσφέρουν την αναγκαία υποστήριξη με το φως από τα κινητά τους τηλέφωνα!

Μάλιστα, 8 εργαζόμενοι κατάφεραν να απεγκλωβιστούν από το οικοτροφείο μετά από 4 μέρες «και να γίνει αλλαγή στις βάρδιές τους αφού άνοιξαν μόνοι τους τον δρόμο, καθώς εκχιονιστικό δεν έχει περάσει από την περιοχή τους!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ