Σάββατο 29 Γενάρη 2022 - Κυριακή 30 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ Ο ΛΑΟΣ!
ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
Τηλεκπαίδευση «για κάθε νόσο», αντί για σύγχρονες ασφαλείς υποδομές

Η απόσταση που χωρίζει τη σημερινή πραγματικότητα από τις σύγχρονες ανάγκες και δυνατότητες για υποδομές και ουσιαστικά μέτρα προστασίας αναδείχτηκε τη βδομάδα που πέρασε και στον χώρο της Εκπαίδευσης. Εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς, φοιτητές βρέθηκαν στο έλεος της κακοκαιρίας, μακριά από το σχολείο τους.

Το υπουργείο Παιδείας με μια πανηγυρική ανακοίνωση την Πέμπτη μιλούσε για ...καθολική συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην τηλεκπαίδευση, την ίδια ώρα που παραδεχόταν ότι σε τουλάχιστον 760 κλειστά τμήματα δεν γίνονταν τηλεμαθήματα και το απέδιδε στις διακοπές του ρεύματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η βδομάδα ξεκίνησε με οδηγίες για τηλεκπαίδευση στα σχολεία στις πληγείσες από τον χιονιά περιοχές, οι οποίες ωστόσο στάλθηκαν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, με πολλούς γονείς να μην έχουν άδεια από τις δουλειές τους, εκπαιδευτικούς και μαθητές να μην διαθέτουν εξοπλισμό για τηλεκπαίδευση και με την πρόσβαση στα σχολεία απαγορευτική.

Χαρακτηριστικό του πού θα μπορούσε να οδηγήσει η επιστράτευση του μέτρου χωρίς να λαμβάνεται καν υπόψη η ασφαλής μετακίνηση, ήταν ο τραυματισμός εκπαιδευτικού στο παγωμένο προαύλιο σχολείου στο Μαρούσι, όπου πήγε για να παράσχει σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Τις επόμενες δύο μέρες, στο πλαίσιο της αργίας ανεστάλη η τηλεκπαίδευση, ωστόσο ταυτόχρονα, όπως καταγγέλλουν εκπαιδευτικά σωματεία, το υπουργείο Παιδείας ζητούσε ονόματα εκπαιδευτικών που δεν συμμετείχαν τη Δευτέρα.

Και ενώ τα προβλήματα παρέμεναν τέσσερις μέρες από την έναρξη του χιονιά, το υπουργείο επανήλθε με οδηγίες για τηλεκπαίδευση την Πέμπτη και την Παρασκευή. Μάλιστα, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, όπως κατήγγειλαν εκπαιδευτικά σωματεία, διευθυντές σχολείων δέχτηκαν τηλεφωνήματα από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, που ζητούσε εξηγήσεις γιατί οι εκπαιδευτικοί ενημέρωσαν τους γονείς ότι αδυνατούν να πραγματοποιήσουν τηλεκπαίδευση...

Φαίνεται ξεκάθαρα ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η τηλεκπαίδευση να γενικευτεί και να αξιοποιείται σε πιο μόνιμη βάση, ως άλλοθι για τη μη λήψη μέτρων για την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων σε «έκτακτες καταστάσεις», σαν αυτές που με μερικές ψιχάλες βροχής ή με τις πρώτες νιφάδες χιονιού οι δρόμοι γίνονται απροσπέλαστοι. Ηδη μάλιστα η τηλεκπαίδευση αξιοποιείται για την καταστολή των μαθητικών κινητοποιήσεων, με τη θεσμοθέτηση των απουσιών στις καταλήψεις.

Παρεμβάσεις και στους φοιτητές

Απέναντι σε προβλήματα που χρονίζουν και που σε αυτές τις συνθήκες αναδείχτηκαν ακόμα πιο επιτακτικά βρέθηκαν και φοιτητές του Λεκανοπεδίου, διεκδικώντας και πετυχαίνοντας λύσεις μέσα από την άμεση παρέμβαση Συλλόγων τους. Στη Φοιτητική Εστία Αθηνών, φοιτητές από διάφορα Πανεπιστήμια της Αττικής κινδύνεψαν να μείνουν χωρίς σίτιση μέσα στην κακοκαιρία. Ο Σύλλογος της ΦΕΑ κινητοποιήθηκε και εξασφαλίστηκε ότι θα μπορούν να σιτιστούν όλοι οι οικότροφοι, από όλα τα ιδρύματα για όλες τις μέρες της κακοκαιρίας, ενώ με άμεση παρέμβαση του Συλλόγου Οικοτρόφων αποκαταστάθηκε και το ζήτημα της θέρμανσης σε τρία από τα κτίρια της ΝΦΕΕΜΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ