Σάββατο 29 Γενάρη 2022 - Κυριακή 30 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ Ο ΛΑΟΣ!
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ - ΔΗΜΟΙ
Συνυπεύθυνοι με την κυβέρνηση για το χάος

Ενα μπαλάκι ευθυνών ανάμεσα σε κυβέρνηση - Περιφέρεια και δήμους βρίσκεται για άλλη μια φορά σε εξέλιξη, με αφορμή τις τραγικές επιπτώσεις από το κύμα χιονιά που έπληξε την Αττική. Η κυβέρνηση «δείχνει» προς τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής για το χάος, η Περιφέρεια εγκαλεί κυβέρνηση και δήμους, και οι δήμοι το αντίστροφο, καταγγέλλουν την Περιφέρεια για ελλείψεις σε αλάτι και εκχιονιστικά μηχανήματα, καθώς και για το ποιος είναι υπεύθυνος για τον καθαρισμό των οδικών αξόνων.

Ο καβγάς τους είναι προκλητικός, γιατί είναι όλοι συνυπεύθυνοι. Είναι κρίκοι - άλλος μεγάλος και άλλος μικρότερους - ενός ενιαίου κρατικού μηχανισμού, που αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά ότι δεν μπορεί και δεν θέλει να προστατέψει τον λαό κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, επειδή οι προτεραιότητες και ο σχεδιασμός του είναι εχθρικοί προς τις λαϊκές ανάγκες, που τις αντιμετωπίζει ως «πολυτέλεια» και «κόστος».

Τα παραδείγματα και από αυτήν την κακοκαιρία είναι πολλά: Λίγες μέρες πριν τον χιονιά, η Περιφέρεια Αττικής δήλωνε πανηγυρικά «έτοιμη», διαφημίζοντας μάλιστα τα μηχανήματα εργολάβων, που οι συμβάσεις τους κοστίζουν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στον λαό. Η πλειοψηφία των δήμων επίσης ενημέρωνε με ανακοινώσεις πως το προσωπικό πολιτικής προστασίας είναι πανέτοιμο, αν και είναι γνωστό ότι σε όλους τους δήμους οι εργαζόμενοι σ' αυτούς τους τομείς είναι ελάχιστοι, πολύ πιο πίσω από τις πραγματικές ανάγκες σε μια κανονική περίοδο, πόσο μάλλον σε μια έκτακτη.

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Βασικές οδικές αρτηρίες, όπως η λεωφόρος Κατεχάκη, δεν κατάφεραν να μείνουν ανοιχτοί, εγκλωβίζοντας εκατοντάδες οδηγούς. Καμιά μέριμνα δεν υπήρξε ειδικά σε μεγάλες βιομηχανικές περιοχές για το πώς θα φτάσουν οι εργαζόμενοι στη δουλειά τους και το κυριότερο, για το πώς θα φύγουν, όταν το μεσημέρι της Δευτέρας κηρύχτηκε αργία. Ακόμα και πέντε μέρες μετά τον χιονιά, περιφερειακοί και συνοικιακοί δρόμοι παρέμεναν παγωμένοι και απροσπέλαστοι, χωρίς καμιά μέριμνα από τους δήμους για τη διάνοιξή τους.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι οι δημοτικές αρχές «πέρασαν» από τα συμβούλια τα περιβόητα σχέδια Πολιτικής Προστασίας της κυβέρνησης, που - όπως αποδείχτηκε - οδήγησαν σε τραγικά αποτελέσματα, παρά τις επισημάνσεις των εκλεγμένων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» περί «σχεδίων επί χάρτου» και ελλείψεις σε χρηματοδότηση, προσωπικό και υποδομές...

Χαρακτηριστικό αυτών των ελλείψεων, αλλά και της απουσίας ενός ολοκληρωμένου, ενιαίου σχεδίου για την αντιμετώπιση έκτακτων καιρικών φαινομένων, που θα αξιοποιεί το σύνολο των αναγκαίων μέσων και θα κινητοποιεί όλο τον μηχανισμό, είναι και οι καταγγελίες που ακούστηκαν ότι ορισμένοι δήμοι, σε συμφωνία με την Περιφέρεια, κράτησαν εκχιονιστικά της Περιφέρειας με ...αντάλλαγμα να καθαρίσουν οι ίδιοι τους δρόμους αρμοδιότητας της Περιφέρειας! Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα γειτονικοί δήμοι να μην μπορούν να καθαρίσουν τη συνέχεια των κεντρικών οδικών αξόνων (π.χ. Βάρης - Κορωπίου) και το σύνολο του δρόμου να παραμείνει απροσπέλαστο.

Οπως ανέδειξαν αυτές τις μέρες και οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», οι δημοτικές αρχές στους δήμους του Λεκανοπεδίου, ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφορές, στηρίζουν την πολιτική που σταθερά αποδυναμώνει τις υπηρεσίες, φορτώνει τα βάρη στους δημότες με την ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών και ανοίγει την πόρτα στους ιδιώτες. Με αυτήν την πολιτική, η Τοπική Διοίκηση, ως τμήμα του κράτους και της ενιαίας αντιλαϊκής στρατηγικής του, υπηρετεί τα γενικότερα συμφέροντα των ομίλων, που προϋποθέτουν τη σύνθλιψη των λαϊκών αναγκών.


Κ. Πασ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ