ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Γενάρη 1997
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Η συμφωνία ακόμα σε επίπεδο διακήρυξης...

ΧΕΒΡΩΝΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ -

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. -

Οι τελευταίες μέρες του 1996 και οι πρώτες του 1997 δεν έμελλαν να είναι ειρηνικές, στα ματωμένα χώματα της Μέσης Ανατολής. Η καθυστερούμενη "συμφωνία" για το καθεστώς της Χεβρώνας έμεινε σε επίπεδο διακήρυξης προθέσεων. Την Πρωτοχρονιά, ένας εκτός υπηρεσίας Ισραηλινός στρατιώτης άνοιξε πυρ αδιακρίτως εναντίον πολιτών, οι οποίοι βρίσκονταν την αγορά της Χεβρώνας, τραυματίζοντας τουλάχιστον επτά. Μερικές ώρες νωρίτερα, το απόγευμα της 31ης του Δεκέμβρη, η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποιούσε επιδρομές εναντίον πιθανών θέσεων της οργάνωσης "Χεσμπολά", στο Νότιο Λίβανο. Επίσης την Τρίτη, κατά πληροφορίες οι οποίες διέρρευσαν χτες στον Τύπο από τη Δαμασκό και επιβεβαιώθηκαν αργότερα από τις συριακές αρχές, μια έκρηξη βόμβας σε λεωφορείο κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 9 ανθρώπους (12 κατά το "Ασοσιέιτεντ Πρες" - το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδιδε πληροφορίες για απολογισμό άνω των 15 νεκρών). Η Δαμασκός κατηγόρησε "Ισραηλινούς πράκτορες" για την επίθεση.

(Α)συμφωνία

Η συνέχιση των διαπραγματεύσεων για τις λεπτομέρειες της αποχώρησης των Ισραηλινών υπήρξε, κατά εκπροσώπους της Παλαιστινιακής αρχής και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), αιτία της αναβολής της επισημοποίησης της συμφωνίας με τη μονογραφή της από τους Γιάσερ Αραφάτ και Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Οι δύο πλευρές συνέχισαν τις συνομιλίες, παρά την επίθεση του Ισραηλινού στρατιώτη στη Χεβρώνα.

Οσον αφορά τη μονογραφή της συμφωνίας, αυτή πιθανότατα δε θα πραγματοποιηθεί πριν τα τέλη της εβδομάδας, αν και οι πιο αισιόδοξοι έκαναν λόγο για συνάντηση χτες το βράδυ Αραφάτ - Νετανιάχου. Μεταξύ εκείνων που καταβάλλουν προσπάθειες για την επιτάχυνση της συμφωνίας είναι και ο απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου στην περιοχή, Ντένις Ρος, ο οποίος συναντήθηκε χτες με τον Αραφάτ.

Η ούτως ή άλλως προβληματική συμφωνία "φρενάρεται" από την άρνηση της ισραηλινής πλευράς να δεσμευτεί σε συγκεκριμένες ημερομηνίες για την αποχώρηση των στρατιωτικών της δυνάμεων. Η οποία ισραηλινή πλευρά βάσει των διμερών συμφωνιών έπρεπε, εδώ και οκτώ μήνες, να έχει παραδώσει το 80% της Χεβρώνας στην Παλαιστινιακή αρχή.

"Μεμονωμένο" διάβημα;

Η επίθεση του ισραηλινού στρατιώτη με το αυτόματό του εναντίον ανυποψίαστων πολιτών στην αγορά της Χεβρώνας έγινε προσπάθεια να παρουσιαστεί ως "μεμονωμένη πράξη ενός φανατικού", αλλά είναι βέβαιο ότι πολλοί Εβραίοι έποικοι λυπούνται που δεν υπήρξε η αφορμή να καταρρεύσουν οι διμερείς συνομιλίες. Η επίθεση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό επτά Παλαιστινίων, προκάλεσε μια οργισμένη κοινή ανακοίνωση οκτώ ισραηλινών οργανώσεων από τη Δαμασκό στην οποία αναφέρεται ότι "η συνύπαρξη με Εβραίους εποίκους είναι αδύνατη" και ότι "η νέα σφαγή αποτελεί ακόμη μια απόδειξη της κτηνωδίας και του ρατσισμού των Ισραηλινών έναντι των Αράβων".Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γιάσερ Αραφάτ χαρακτήρισε την επίθεση "εγκληματική ενέργεια", ενώ σε συνέντευξη Τύπου είπε ότι η πράξη αυτή δε θα προκαλέσει καθυστερήσεις στην κυοφορούμενη συμφωνία για τη Χεβρώνα. Σε ανάλογο μήκος κύματος, ο Αμερικανός μεσολαβητής Ρος καταδίκασε την ενέργεια, όπως και η Συρία, από διαφορετική όμως οπτική.

Η Δαμασκός

Η συριακή κυβέρνηση έχει δικά της προβλήματα - κυρίως, την αιματηρή βομβιστική ενέργεια στην πρωτεύουσα Δαμασκό, για την οποία κατηγόρησε Ισραηλινούς πράκτορες. Η επίσημη εκδοχή των συριακών αρχών κάνει λόγο για 9 νεκρούς και 44 τραυματίες.

Ειδησεογραφικά πρακτορεία, πάντως, συσχέτιζαν την επίθεση με εκείνες των προηγούμενων εβδομάδων εναντίον στόχων συριακών συμφερόντων στο έδαφος του Λιβάνου, από τις οποίες είχε σκοτωθεί τουλάχιστον ένας άνθρωπος. Η ευθύνη για εκείνες τις επιθέσεις, όπως και για την τελευταία στη Δαμασκό, δεν αναλήφθηκε από καμία οργάνωση, αλλά οι υποψίες στράφηκαν στους χριστιανούς, οι οποίοι αντιτίθενται στην - έχουσα συριακή στήριξη - κυβέρνηση του Ραφίκ Χαρίρι.

Χρονικό φανατισμού και αίματος

Η επίθεση του 19χρονου Ισραηλινού στρατιώτη Νόαμ Φρίντμαν εναντίον Παλαιστινίων πολιτών ανακίνησε μνήμες παλαιότερων επιθέσεων πολιτικού χαρακτήρα. Το ιστορικό των κυριοτέρων είναι, εν περιλήψει, το ακόλουθο:

1982: Ο Αλεν Γκούντμαν, γεννημένος σε αμερικανικό έδαφος, μπαίνει στο συγκρότημα ναών Αλ Ακσά και ανοίγει πυρ, δολοφονώντας έναν Παλαιστίνιο. Εκτίει ισόβια ποινή καθείρξεως.

1983: Τρεις Εβραίοι παραστρατιωτικοί, μέλη του αποκαλούμενου "Εβραϊκού Αντεργκράουντ", ανοίγουν πυρ κατά Παλαιστινίων φοιτητών στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Χεβρώνας και σκοτώνουν τρεις από αυτούς. Οι τρεις καταδικάστηκαν σε ισόβια, αργότερα όμως απελευθερώθηκαν.

1984: Ενας Εβραίος παραστρατιωτικός, ο Δαυίδ Μπεν Σιμόλ, πυροδοτεί ένα πύραυλο "Λόου" εναντίον ενός λεωφορείου που μετέφερε Παλαιστίνιους εργάτες, σκοτώνοντας έναν και τραυματίζοντας άλλους εφτά. Αποφυλακίστηκε πέρυσι, έχοντας εκτίσει τα δύο τρίτα της ποινής του.

1990: Ο Αμι Πόπερ, στρατιωτικός εν αποστρατεία, πυροβολεί κατά Παλαιστινίων εργαζομένων και σκοτώνει εφτά. Εκτίει ισόβια ποινή καθείρξεως.1992: Τέσσερις Ισραηλινοί έφηβοι ρίχνουν μια χειροβομβίδα στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, σκοτώνοντας έναν Παλαιστίνιο και τραυματίζοντας πολυάριθμους άλλους. Οι νεαροί, οι οποίοι ανήκαν στην παράνομη οργάνωση "Η Καχάνε ζει", εκτίουν ποινές 15ετούς καθείρξεως.

1993: Ο Γιοράμ Σκόλνικ, "ειρηνοποιός" Ισραηλινός στρατιώτης στη Χεβρώνα, πυροβολεί εν ψυχρώ και σκοτώνει άοπλο Παλαιστίνιο, τον οποίο είχε υποχρεώσει να πέσει στο έδαφος μπροστά του. Εκτίει ισόβια ποινή.

1994: Ο Μπαρούχ Γκολντστάιν, γεννημένος στις ΗΠΑ, "ειρηνοποιός" στρατιώτης στη Χεβρώνα, μπαίνει σε τόπο προσευχής μουσουλμάνων στον Τάφο των Πατριαρχών της Χεβρώνας και εκτελεί 29 Παλαιστινίους. Στη συνέχεια, οι επιζήσαντες της σφαγής τον λιντσάρουν.

1997: Ο Νόαμ Φρίντμαν, Ισραηλινός στρατιώτης εκτός υπηρεσίας, ανοίγει πυρ στην υπαίθρια αγορά της Χεβρώνας, τραυματίζοντας εφτά Παλαιστινίους, τους δύο σοβαρά. Συνελήφθη και κρίθηκε ως έχων "διαταραγμένο ψυχισμό", και ως "ακατάλληλος για το στράτευμα του Ισραήλ". Κάπως καθυστερημένα, βέβαια...

ΠΕΡΟΥ
Παράταση της αγωνίας στο αδιέξοδο

Σταθεροί στο αίτημά τους για την απελευθέρωση των 400 συντρόφων τους παραμένουν οι αντάρτες της οργάνωσης "Τουπάκ Αμάρου", οι οποίοι άφησαν ελεύθερους άλλους επτά ομήρους παραμονή της Πρωτοχρονιάς...

ΛΙΜΑ.-

Στους 74 ανέρχονται πλέον οι ξένοι διπλωμάτες και Περουβιανοί αξιωματούχοι που κρατούνται πάνω από δύο βδομάδες όμηροι στην κατοικία του Ιάπωνα πρέσβη στη Λίμα. Οι αντάρτες της οργάνωσης "Τουπάκ Αμάρου" απελευθέρωσαν επτά άτομα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και έδωσαν μικρή συνέντευξη Τύπου, καθιστώντας σαφές ότι δε θα υπάρξει ταχύς τερματισμός της κρίσης, καθώς δεν πρόκειται να υποχωρήσουν στο αίτημα για την απελευθέρωση των 400 συντρόφων τους.

"Ζητάμε από τους προοδευτικούς άνδρες και γυναίκες σ' όλο τον κόσμο να συνεχίσουν να ζητούν από την περουβιανή κυβέρνηση μία πολιτική λύση που θα επιφέρει την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και των αιχμαλώτων πολέμου που έχει συλλάβει μία ομάδα μας", υπογράμμισαν οι αντάρτες τόσο στη μικρή συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όσο και σε ανακοίνωση που εξέδωσαν λίγο αργότερα. Ο επικεφαλής των ανταρτών, Νέστορ Σέρπα, μίλησε στους δημοσιογράφους για δύο λεπτά και ανακοίνωσε πως είναι έτοιμος να δεχτεί μεσολάβηση από την Κούβα ή τη Ρωσία. Ωστόσο, η μετάδοση των μηνυμάτων των ανταρτών σ' όλο τον κόσμο διά των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης προκάλεσε την οργή του Προέδρου του Περού Αλμπέρτο Φουτζιμόρι και τη δυσαρέσκεια της ιαπωνικής κυβέρνησης.

Στενός συνεργάτης του Προέδρου Φουτζιμόρι δήλωσε στο "Ρόιτερ" ότι ο Περουβιανός ηγέτης "είναι πολύ ενοχλημένος", αφού οι αντάρτες τον γελοιοποίησαν και κατάφεραν να απευθυνθούν μέσω των δημοσιογράφων σε όλο τον κόσμο! Η οργή της κυβέρνησης Φουτζιμόρι για την αυτοσχέδια συνέντευξη Τύπου στην κατοικία του Ιάπωνα πρέσβη φάνηκε και στην πράξη: Ο Περουβιανός υπουργός Παιδείας, που έχει διοριστεί ως επίσημος διαπραγματευτής της κυβέρνησης με τους αντάρτες, δε στάλθηκε να παραλάβει τους επτά απελευθερωθέντες ομήρους!

Ανάλογη ήταν η αντίδραση του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Ριουτάρο Χασιμότο, ο οποίος στη διάρκεια δηλώσεών του υποστήριξε ότι η απευθείας επαφή των δημοσιογράφων με τους αντάρτες ενδεχομένως να κάνει την περουβιανή κυβέρνηση να σκληρύνει τη στάση της στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις με την οργάνωση "Τουπάκ Αμάρου".

Οι εφτά ελευθερωθέντες με εκπροσώπους του "Ερυθρού Σταυρού"

Παλαιστίνιες απομακρύνουν όπως - όπως τα παιδιά τους από τις φασαρίες που ξέσπασαν μετά τους πυροβολισμούς του Ν. Φρίντμαν



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ