Παρασκευή 3 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΟΥ
Παράταση της αγωνίας στο αδιέξοδο

Σταθεροί στο αίτημά τους για την απελευθέρωση των 400 συντρόφων τους παραμένουν οι αντάρτες της οργάνωσης "Τουπάκ Αμάρου", οι οποίοι άφησαν ελεύθερους άλλους επτά ομήρους παραμονή της Πρωτοχρονιάς...

ΛΙΜΑ.-

Στους 74 ανέρχονται πλέον οι ξένοι διπλωμάτες και Περουβιανοί αξιωματούχοι που κρατούνται πάνω από δύο βδομάδες όμηροι στην κατοικία του Ιάπωνα πρέσβη στη Λίμα. Οι αντάρτες της οργάνωσης "Τουπάκ Αμάρου" απελευθέρωσαν επτά άτομα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και έδωσαν μικρή συνέντευξη Τύπου, καθιστώντας σαφές ότι δε θα υπάρξει ταχύς τερματισμός της κρίσης, καθώς δεν πρόκειται να υποχωρήσουν στο αίτημα για την απελευθέρωση των 400 συντρόφων τους.

"Ζητάμε από τους προοδευτικούς άνδρες και γυναίκες σ' όλο τον κόσμο να συνεχίσουν να ζητούν από την περουβιανή κυβέρνηση μία πολιτική λύση που θα επιφέρει την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και των αιχμαλώτων πολέμου που έχει συλλάβει μία ομάδα μας", υπογράμμισαν οι αντάρτες τόσο στη μικρή συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όσο και σε ανακοίνωση που εξέδωσαν λίγο αργότερα. Ο επικεφαλής των ανταρτών, Νέστορ Σέρπα, μίλησε στους δημοσιογράφους για δύο λεπτά και ανακοίνωσε πως είναι έτοιμος να δεχτεί μεσολάβηση από την Κούβα ή τη Ρωσία. Ωστόσο, η μετάδοση των μηνυμάτων των ανταρτών σ' όλο τον κόσμο διά των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης προκάλεσε την οργή του Προέδρου του Περού Αλμπέρτο Φουτζιμόρι και τη δυσαρέσκεια της ιαπωνικής κυβέρνησης.

Στενός συνεργάτης του Προέδρου Φουτζιμόρι δήλωσε στο "Ρόιτερ" ότι ο Περουβιανός ηγέτης "είναι πολύ ενοχλημένος", αφού οι αντάρτες τον γελοιοποίησαν και κατάφεραν να απευθυνθούν μέσω των δημοσιογράφων σε όλο τον κόσμο! Η οργή της κυβέρνησης Φουτζιμόρι για την αυτοσχέδια συνέντευξη Τύπου στην κατοικία του Ιάπωνα πρέσβη φάνηκε και στην πράξη: Ο Περουβιανός υπουργός Παιδείας, που έχει διοριστεί ως επίσημος διαπραγματευτής της κυβέρνησης με τους αντάρτες, δε στάλθηκε να παραλάβει τους επτά απελευθερωθέντες ομήρους!

Ανάλογη ήταν η αντίδραση του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Ριουτάρο Χασιμότο, ο οποίος στη διάρκεια δηλώσεών του υποστήριξε ότι η απευθείας επαφή των δημοσιογράφων με τους αντάρτες ενδεχομένως να κάνει την περουβιανή κυβέρνηση να σκληρύνει τη στάση της στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις με την οργάνωση "Τουπάκ Αμάρου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ