Παρασκευή 3 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Η συμφωνία ακόμα σε επίπεδο διακήρυξης...

ΧΕΒΡΩΝΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ -

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. -

Οι τελευταίες μέρες του 1996 και οι πρώτες του 1997 δεν έμελλαν να είναι ειρηνικές, στα ματωμένα χώματα της Μέσης Ανατολής. Η καθυστερούμενη "συμφωνία" για το καθεστώς της Χεβρώνας έμεινε σε επίπεδο διακήρυξης προθέσεων. Την Πρωτοχρονιά, ένας εκτός υπηρεσίας Ισραηλινός στρατιώτης άνοιξε πυρ αδιακρίτως εναντίον πολιτών, οι οποίοι βρίσκονταν την αγορά της Χεβρώνας, τραυματίζοντας τουλάχιστον επτά. Μερικές ώρες νωρίτερα, το απόγευμα της 31ης του Δεκέμβρη, η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποιούσε επιδρομές εναντίον πιθανών θέσεων της οργάνωσης "Χεσμπολά", στο Νότιο Λίβανο. Επίσης την Τρίτη, κατά πληροφορίες οι οποίες διέρρευσαν χτες στον Τύπο από τη Δαμασκό και επιβεβαιώθηκαν αργότερα από τις συριακές αρχές, μια έκρηξη βόμβας σε λεωφορείο κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 9 ανθρώπους (12 κατά το "Ασοσιέιτεντ Πρες" - το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδιδε πληροφορίες για απολογισμό άνω των 15 νεκρών). Η Δαμασκός κατηγόρησε "Ισραηλινούς πράκτορες" για την επίθεση.

(Α)συμφωνία

Η συνέχιση των διαπραγματεύσεων για τις λεπτομέρειες της αποχώρησης των Ισραηλινών υπήρξε, κατά εκπροσώπους της Παλαιστινιακής αρχής και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), αιτία της αναβολής της επισημοποίησης της συμφωνίας με τη μονογραφή της από τους Γιάσερ Αραφάτ και Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Οι δύο πλευρές συνέχισαν τις συνομιλίες, παρά την επίθεση του Ισραηλινού στρατιώτη στη Χεβρώνα.

Οσον αφορά τη μονογραφή της συμφωνίας, αυτή πιθανότατα δε θα πραγματοποιηθεί πριν τα τέλη της εβδομάδας, αν και οι πιο αισιόδοξοι έκαναν λόγο για συνάντηση χτες το βράδυ Αραφάτ - Νετανιάχου. Μεταξύ εκείνων που καταβάλλουν προσπάθειες για την επιτάχυνση της συμφωνίας είναι και ο απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου στην περιοχή, Ντένις Ρος, ο οποίος συναντήθηκε χτες με τον Αραφάτ.

Η ούτως ή άλλως προβληματική συμφωνία "φρενάρεται" από την άρνηση της ισραηλινής πλευράς να δεσμευτεί σε συγκεκριμένες ημερομηνίες για την αποχώρηση των στρατιωτικών της δυνάμεων. Η οποία ισραηλινή πλευρά βάσει των διμερών συμφωνιών έπρεπε, εδώ και οκτώ μήνες, να έχει παραδώσει το 80% της Χεβρώνας στην Παλαιστινιακή αρχή.

"Μεμονωμένο" διάβημα;

Η επίθεση του ισραηλινού στρατιώτη με το αυτόματό του εναντίον ανυποψίαστων πολιτών στην αγορά της Χεβρώνας έγινε προσπάθεια να παρουσιαστεί ως "μεμονωμένη πράξη ενός φανατικού", αλλά είναι βέβαιο ότι πολλοί Εβραίοι έποικοι λυπούνται που δεν υπήρξε η αφορμή να καταρρεύσουν οι διμερείς συνομιλίες. Η επίθεση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό επτά Παλαιστινίων, προκάλεσε μια οργισμένη κοινή ανακοίνωση οκτώ ισραηλινών οργανώσεων από τη Δαμασκό στην οποία αναφέρεται ότι "η συνύπαρξη με Εβραίους εποίκους είναι αδύνατη" και ότι "η νέα σφαγή αποτελεί ακόμη μια απόδειξη της κτηνωδίας και του ρατσισμού των Ισραηλινών έναντι των Αράβων".Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γιάσερ Αραφάτ χαρακτήρισε την επίθεση "εγκληματική ενέργεια", ενώ σε συνέντευξη Τύπου είπε ότι η πράξη αυτή δε θα προκαλέσει καθυστερήσεις στην κυοφορούμενη συμφωνία για τη Χεβρώνα. Σε ανάλογο μήκος κύματος, ο Αμερικανός μεσολαβητής Ρος καταδίκασε την ενέργεια, όπως και η Συρία, από διαφορετική όμως οπτική.

Η Δαμασκός

Η συριακή κυβέρνηση έχει δικά της προβλήματα - κυρίως, την αιματηρή βομβιστική ενέργεια στην πρωτεύουσα Δαμασκό, για την οποία κατηγόρησε Ισραηλινούς πράκτορες. Η επίσημη εκδοχή των συριακών αρχών κάνει λόγο για 9 νεκρούς και 44 τραυματίες.

Ειδησεογραφικά πρακτορεία, πάντως, συσχέτιζαν την επίθεση με εκείνες των προηγούμενων εβδομάδων εναντίον στόχων συριακών συμφερόντων στο έδαφος του Λιβάνου, από τις οποίες είχε σκοτωθεί τουλάχιστον ένας άνθρωπος. Η ευθύνη για εκείνες τις επιθέσεις, όπως και για την τελευταία στη Δαμασκό, δεν αναλήφθηκε από καμία οργάνωση, αλλά οι υποψίες στράφηκαν στους χριστιανούς, οι οποίοι αντιτίθενται στην - έχουσα συριακή στήριξη - κυβέρνηση του Ραφίκ Χαρίρι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ