ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προσπάθεια για συγκερασμό απόψεων στο Εθνικό Συμβούλιο

Προσπάθεια να καταγραφεί η κοινή συνισταμένη των θέσεων των κομμάτων σχετικά με τις αλλαγές στο «σχέδιο Ανάν» θα καταβληθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.

Ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος θα αναλάβει αυτή την προσπάθεια στη νέα συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, η οποία όμως δεν έχει καθοριστεί. Στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου τα κόμματα είχαν καταθέσει και αναπτύξεις τις θέσεις τους ως προς τις αλλαγές που εισηγούνται στο «σχέδιο Ανάν».

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι τα κόμματα έχουν υποβάλει το καθένα τις θέσεις του, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι προσωπικά διαπιστώνει πως μπορεί να υπάρξει κοινή συνισταμένη στο Εθνικό Συμβούλιο για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο «σχέδιο Ανάν».

«Υπάρχουν αρκετά σημεία τα οποία θέτουν όλα τα κόμματα, τα οποία μπορεί να είναι η κοινή συνισταμένη. Θα κάμει αυτή την προσπάθεια ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στην επόμενη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου», είπε ο κ. Χριστόφιας.

Συνεχίζουν τις ζυμώσεις οι Τουρκοκύπριοι

Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς είχαν χτες συνάντηση, κατά την οποία συζήτησαν θέματα «κυβέρνησης» στα Κατεχόμενα. Ο Γενικός Γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Μουσταφά Αραμπατσίογλου δήλωσε ότι το κόμμα του επιθυμεί να ξέρει ποιος θα είναι ο επόμενος «πρωθυπουργός», εάν ο κ. Ταλάτ εκλεγεί «πρόεδρος» του ψευδοκράτους στις επικείμενες «εκλογές».

Πρόσθεσε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα επιθυμεί να μοιραστεί την εξουσία στη νέα «κυβέρνηση» με τρόπο ισορροπημένο και δήλωσε ότι εάν ένα κόμμα «έχει την προεδρία, την πρωθυπουργία και το υπουργείο Εξωτερικών, αυτό δεν είναι ισορροπία».

Σύλληψη δασκάλων στα Κατεχόμενα

Στο μεταξύ, θυμηδία ακόμη και στα Κατεχόμενα προκάλεσε η παρανοϊκή ενέργεια της «αστυνομίας» του κατοχικού καθεστώτος να συλλάβει έναν Ελληνοκύπριο και έναν Τουρκοκύπριο με την κατηγορία ότι δίδασκαν την ελληνική σε Τουρκοκύπριους μαθητές στο κατεχόμενο χωριό Αφάνεια, κοντά στη Λευκωσία, χωρίς άδεια του «υπουργείου» Παιδείας.

Ακόμη και το «δικαστήριο», στο οποίο προσήχθησαν, τους άφησε ελεύθερους και τους προειδοποίησε ότι αν σε δύο χρόνια δεν εξασφαλίσουν άδεια του «υπουργείου» Παιδείας, θα τους επιβληθεί πρόστιμο διακοσίων πενήντα τουρκικών λιρών, δηλαδή γύρω στα δέκα σεντ, που μεταφράζεται σε περίπου 15 λεπτά. Οι συλληφθέντες είναι ο πρόσφυγας από την Αφάνεια, Κυριάκος Τσαμπάζης και ο Τουρκοκύπριος κοινοτάρχης του χωριού.

Ο Τουρκοκύπριος κοινοτάρχης είχε οργανώσει τα μαθήματα ελληνικής σε Τουρκοκύπριους μαθητές και παραδίδονταν στο κτίριο του δημοτικού σχολείου. Οι έξι μαθητές που ήταν στην αίθουσα και πολλοί άλλοι συγχωριανοί και φίλοι τους, έσπευσαν στον αστυνομικό σταθμό και διαμαρτυρήθηκαν για την ενέργεια των κατοχικών οργάνων.

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ευρεία καταδίκη στην Κύπρο

Κυβέρνηση και Κόμματα καταδίκασαν την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο. Η κυπριακή κυβέρνηση, μάλιστα, δήλωσε πως προτίθεται να προβεί σε διαβήματα για τις αναφορές στα Κατεχόμενα αεροδρόμια και λιμάνια. Πρόσθεσε ότι αυτές οι θέσεις αποτελούν υπερβολές που εξουδετερώνουν και τις οποιεσδήποτε άλλες παρατηρήσεις της έκθεσης.

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αδιανόητη, απαράδεκτη και άδικη. Είπε, επίσης, ότι η κυβέρνηση δεν ελέγχει τα κατεχόμενα, γι' αυτό και δε λειτουργούν τα παράνομα λιμάνια και τα αεροδρόμια. Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι οι Αμερικανοί είναι οι τελευταίοι που δικαιούνται να μιλούν για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρόσθεσε ότι οι υπερβολές εξουδετερώνουν πολλές φορές και τις παρατηρήσεις.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού συμφώνησε με τον κ. Αναστασιάδη και χαρακτήρισε προκλητική και απαράδεκτη την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι οι Αμερικανοί παραγνωρίζουν προκλητικά ότι έγινε εισβολή και συνεχίζεται η κατοχή της Κύπρου.

«Από πού κι ως πού οι Αμερικανοί συμπεριφέρονται ως ο χωροφύλακας του πολίτη και ετοιμάζουν εκθέσεις για άλλες χώρες; Γιατί δεν μπαίνουν στον κόπο να δουν πώς συμπεριφέρονται οι ίδιοι, παραβιάζοντας δημοκρατικά θέσμια, ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο όχι μόνο στη χώρα τους αλλά και στο εξωτερικό;», διερωτήθηκε ο κύριος Κυπριανού.

Εξάλλου, το ΑΚΕΛ, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «η ετήσια έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών εξυπηρετεί εξόφθαλμα πολιτικές σκοπιμότητες της κυβέρνησης Μπους και δε θα πρέπει να μας εκπλήττει».

Επισημαίνει επίσης ότι στην έκθεση δεν αναφέρεται πουθενά η τουρκική στρατιωτική κατοχή.

Απορρίπτει, εξάλλου, τους ισχυρισμούς περί πιέσεων της κυβέρνησης την περίοδο του δημοψηφίσματος.

Το ΑΚΕΛ χαρακτηρίζει επίσης εξωφρενικό τον ισχυρισμό του αμερικανικού υπουργείου ότι η μεταφορά οπλισμού από την Τουρκία στην Κύπρο είναι νόμιμη και καταγγέλλει ότι τα αμερικανικά όπλα χρησιμοποιούνται για τη συνέχιση της κατοχής.

Το ΔΗΚΟ εξέφρασε τη λύπη του, γιατί η Ουάσιγκτον επιμένει να διυλίζει τον κώνωπα και να καταπίνει την κάμηλο, με αφορμή την ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους δήλωσε ότι θεωρεί «άδικα, παραπλανητικά, αυθαίρετα και συγκρουόμενα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Νομιμότητας πολλά από όσα περιέχονται στην έκθεση».

Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ χαρακτήρισε την έκθεση άδικη, μεροληπτική και προκλητική. Σε ανακοίνωσή του, το Κίνημα αναφέρει ότι η έκθεση συνιστά παραγνώριση κάθε αρχής Διεθνούς Δικαίου των ψηφισμάτων και των αποφάσεων του ΟΗΕ για την Κύπρο, ενώ παράλληλα διαγράφει το έγκλημα της τουρκικής κατοχής.

Είναι προφανές τονίζεται στην ανακοίνωση ότι το περιεχόμενο της έκθεσης του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών συνιστά εκδικητική ενέργεια για την απόρριψη του «σχεδίου Ανάν» από τον Κυπριακό Ελληνισμό.

  • Ο κ. Αναστασιάδης διέψευσε κατηγορηματικά ότι έχει διευθετηθεί συνάντησή του με την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις για να συζητήσουν το Κυπριακό.
ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ
Δικαιολογεί την παρουσία αμερικανικών όπλων στα κατεχόμενα

Η μεταφορά και παρουσία οπλισμού αμερικανικής προέλευσης στην κατεχόμενη Κύπρο δεν είναι παράνομη, εφόσον αυτός βρίσκεται υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού, δήλωσε χτες ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ανταμ Ερελι, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις. Ο Α. Ερελι τόνισε ότι από τη στιγμή που ο συγκεκριμένος οπλισμός, που περιλαμβάνει ακόμη και τανκς, ανήκει στην Τουρκία, η αμερικανική κυβέρνηση δε θεωρεί ότι έχει μεταβιβαστεί σε τρίτη χώρα. «Αυτά είναι όπλα τα οποία έχει η τουρκική κυβέρνηση, τα οποία έχουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις» τόνισε ο Α. Ερελι και συνέχισε: «Από όσο γνωρίζουμε, δεν έχουν υπάρξει μεταφορές όπλων, ούτε έχουν παραβιαστεί κανονισμοί που αφορούν στη μεταφορά όπλων». Απαντώντας σε σωρεία σχετικών ερωτήσεων, συμπλήρωσε πως «δεν έχουν σημειωθεί νέες εξελίξεις που θα μας οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι έχει λάβει χώρα κάτι παράνομο ή κάτι που απαγορεύεται».

Σε άλλο σημείο των απαντήσεών του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε ότι «εάν έχουν υπό τον έλεγχό τους τα όπλα οι Τούρκοι, τότε δεν τα έχουν μεταβιβάσει». Πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον ενδιαφέρεται για την πιστή εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας του Κογκρέσου, η οποία προβλέπει όπως τα όπλα που πωλούν οι ΗΠΑ σε μια χώρα να μη μεταπωλούνται ή μεταβιβάζονται από αυτήν σε μια άλλη. Σε αυτό το πνεύμα και για πολλοστή φορά υποστήριξε ότι κατά την άποψη της αμερικανικής κυβέρνησης αυτό δε συμβαίνει στην περίπτωση των αμερικανικών όπλων που διαθέτουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στην κατεχόμενη Κύπρο.

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με τη λύση του Κυπριακού, ο Α. Ερελι επανέλαβε ότι «η θέση των ΗΠΑ παραμένει η ίδια: υποστηρίζουμε την ειρηνική επανένωση της Κύπρου, όπως προέβλεπε το σχέδιο Ανάν, και πιστεύουμε ότι αυτό προσφέρει την καλύτερη λύση στα προβλήματα της Κύπρου». Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν πως «χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία όταν το σχέδιο δεν έγινε αποδεκτό στο δημοψήφισμα και τώρα αναζητούμε τρόπους για τον περιορισμό της οικονομικής απομόνωσης και των αρνητικών επιπτώσεων της απόρριψης του σχεδίου στη βόρεια Κύπρο».

Ο Α. Ερελι ολοκλήρωσε σχολιάζοντας ότι ο εμπορικός ακόλουθος των ΗΠΑ στην Αγκυρα εργάζεται και αυτός για την υλοποίηση της πολιτικής περιορισμού της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ