Πέμπτη 3 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προσπάθεια για συγκερασμό απόψεων στο Εθνικό Συμβούλιο

Προσπάθεια να καταγραφεί η κοινή συνισταμένη των θέσεων των κομμάτων σχετικά με τις αλλαγές στο «σχέδιο Ανάν» θα καταβληθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.

Ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος θα αναλάβει αυτή την προσπάθεια στη νέα συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, η οποία όμως δεν έχει καθοριστεί. Στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου τα κόμματα είχαν καταθέσει και αναπτύξεις τις θέσεις τους ως προς τις αλλαγές που εισηγούνται στο «σχέδιο Ανάν».

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι τα κόμματα έχουν υποβάλει το καθένα τις θέσεις του, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι προσωπικά διαπιστώνει πως μπορεί να υπάρξει κοινή συνισταμένη στο Εθνικό Συμβούλιο για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο «σχέδιο Ανάν».

«Υπάρχουν αρκετά σημεία τα οποία θέτουν όλα τα κόμματα, τα οποία μπορεί να είναι η κοινή συνισταμένη. Θα κάμει αυτή την προσπάθεια ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στην επόμενη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου», είπε ο κ. Χριστόφιας.

Συνεχίζουν τις ζυμώσεις οι Τουρκοκύπριοι

Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς είχαν χτες συνάντηση, κατά την οποία συζήτησαν θέματα «κυβέρνησης» στα Κατεχόμενα. Ο Γενικός Γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Μουσταφά Αραμπατσίογλου δήλωσε ότι το κόμμα του επιθυμεί να ξέρει ποιος θα είναι ο επόμενος «πρωθυπουργός», εάν ο κ. Ταλάτ εκλεγεί «πρόεδρος» του ψευδοκράτους στις επικείμενες «εκλογές».

Πρόσθεσε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα επιθυμεί να μοιραστεί την εξουσία στη νέα «κυβέρνηση» με τρόπο ισορροπημένο και δήλωσε ότι εάν ένα κόμμα «έχει την προεδρία, την πρωθυπουργία και το υπουργείο Εξωτερικών, αυτό δεν είναι ισορροπία».

Σύλληψη δασκάλων στα Κατεχόμενα

Στο μεταξύ, θυμηδία ακόμη και στα Κατεχόμενα προκάλεσε η παρανοϊκή ενέργεια της «αστυνομίας» του κατοχικού καθεστώτος να συλλάβει έναν Ελληνοκύπριο και έναν Τουρκοκύπριο με την κατηγορία ότι δίδασκαν την ελληνική σε Τουρκοκύπριους μαθητές στο κατεχόμενο χωριό Αφάνεια, κοντά στη Λευκωσία, χωρίς άδεια του «υπουργείου» Παιδείας.

Ακόμη και το «δικαστήριο», στο οποίο προσήχθησαν, τους άφησε ελεύθερους και τους προειδοποίησε ότι αν σε δύο χρόνια δεν εξασφαλίσουν άδεια του «υπουργείου» Παιδείας, θα τους επιβληθεί πρόστιμο διακοσίων πενήντα τουρκικών λιρών, δηλαδή γύρω στα δέκα σεντ, που μεταφράζεται σε περίπου 15 λεπτά. Οι συλληφθέντες είναι ο πρόσφυγας από την Αφάνεια, Κυριάκος Τσαμπάζης και ο Τουρκοκύπριος κοινοτάρχης του χωριού.

Ο Τουρκοκύπριος κοινοτάρχης είχε οργανώσει τα μαθήματα ελληνικής σε Τουρκοκύπριους μαθητές και παραδίδονταν στο κτίριο του δημοτικού σχολείου. Οι έξι μαθητές που ήταν στην αίθουσα και πολλοί άλλοι συγχωριανοί και φίλοι τους, έσπευσαν στον αστυνομικό σταθμό και διαμαρτυρήθηκαν για την ενέργεια των κατοχικών οργάνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ