Πέμπτη 3 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στοιχείο του συστήματος η διαφθορά

Ψηφίστηκε και επί των άρθρων το νομοσχέδιο για τη «διαφθορά στη Δικαιοσύνη» ενώ την ερχόμενη Τρίτη έχουν κληθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλή οι εκπρόσωποι των δικαστών και των εισαγγελέων προκειμένου να ενημερώσουν τους βουλευτές για τα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στο χώρο της Δικαιοσύνης. Εχουν κληθεί επίσης η υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου προκειμένου να ενημερώσει για τα οικονομικά της Εκκλησίας και ο υφυπουργός Εξωτερικών Π. Σκανδαλάκης που είναι αρμόδιος για τα Ελληνοορθόδοξα Πατριαρχεία.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ αναφέρθηκε στο γενικότερο θέμα της διαφθοράς και υπογράμμισε: «Η διαφθορά δεν μπορεί να εξαφανιστεί από την κοινωνία μας όπου η ανώτατη αξία είναι το κέρδος, όπου οι πολίτες από τα πρώτα τους βήματα διαπαιδαγωγούνται στην αναζήτηση γρήγορου πλουτισμού, βλέποντας πως όποιος έχει χρήματα, ανεξάρτητα πώς τα απέκτησε, θεωρείται επιτυχημένος και συχνά τιμάται από το ίδιο το κράτος».

Το καπιταλιστικό σύστημα στο οποίο ζούμε, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, σαπίζει με γρήγορους ρυθμούς φθάνοντας στα όρια του εκφυλισμού και αυτά που ζούμε τον τελευταίο καιρό δεν είναι τίποτα άλλο παρά σημάδια παρακμής του ίδιου του συστήματος. Εκτίμησε δε ότι στις υποθέσεις της επικαιρότητας κάποιοι θα θυσιαστούν ως αποδιοπομπαίοι τράγοι αλλά είναι βέβαιο ότι όλα αυτά τα μέτρα δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν αποφασιστικά τη διαφθορά. Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης είπε ότι η φιλοσοφία του είναι σε μια κατεύθυνση αύξησης των ποινών για τους επίορκους και μιας ασφυκτικής πίεσης προς τους δικαστές να εντατικοποιήσουν τη δουλιά τους για να μειωθούν οι καθυστερήσεις. Εμείς, είπε, δε συμφωνούμε με αυτόν τον προσανατολισμό καθώς δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να παταχτεί η δωροδοκία αυξάνοντας τις ποινές. Εφερε δε ως παράδειγμα τις χώρες οι οποίες έχουν σε ισχύ την ποινή του θανάτου αλλά παρ' όλα αυτά, σε αυτές η εγκληματικότητα εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ