Πέμπτη 3 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
Με «πυξίδα» τα σχέδια ΕΕ και ΗΠΑ
  • Στο πλαίσιο του «τελικού καθεστώτος» που θέλουν να διαμορφώσουν οι ιμπεριαλιστές στην περιοχή κινείται η πρωτοβουλία του Ελληνα πρωθυπουργού
  • Αποκλείει την επιστροφή του Κόσσοβου στη Σερβία και ευνοεί την ανεξαρτητοποίησή του

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΖΑΓΚΡΕΜΠ (του απεσταλμένου μας Παναγιώτη ΚΑΚΑΛΗ).--

Με «πυξίδα» τα γενικότερα συμφέροντα της ΕΕ και των ΗΠΑ στην περιοχή πορεύεται ο Κ. Καραμανλής στην παρέμβαση που επιχειρεί με το ταξίδι του χτες και σήμερα σε πρωτεύουσες βαλκανικών χωρών.

Η παρέμβαση του Ελληνα πρωθυπουργού πραγματοποιείται εν μέσω εντεινόμενων ιμπεριαλιστικών πιέσεων για την «τελική διευθέτηση» του νεοταξικού καθεστώτος στα Βαλκάνια, γεγονός που προκαλεί «υπερδιέγερση» στην περιοχή, καθώς επιχειρείται επανασχεδιασμός του χάρτη με την «ανεξαρτητοποίηση» των προτεκτοράτων (Κοσσυφοπέδιο) που έχουν δημιουργήσει ή το διαμελισμό Σερβίας - Μαυροβουνίου.

Παρ' όλο που ο Κ. Καραμανλής θέλει να καλλιεργήσει την εικόνα του «ουδέτερου διαμεσολαβητή», ωστόσο είναι ολοφάνερο ότι η «πρωτοβουλία» του είναι ενταγμένη και ενσωματωμένη στη συνολικότερη επιχείρηση ΗΠΑ - ΕΕ για καθυπόταξη των βαλκανικών χωρών στη νέα τάξη πραγμάτων. Ο Ελληνας πρωθυπουργός στις δηλώσεις που έκανε στον πρώτο σταθμό της ευρωπαϊκής περιοδείας του, στο Ζάγκρεμπ, θέλησε να δώσει μια ευρωπαϊκή διάσταση στο ταξίδι του, υπογραμμίζοντας ότι «στρατηγικός στόχος της Ελλάδας είναι η προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των βαλκανικών χωρών, προκειμένου να μετατραπούν από πυριτιδαποθήκη σε ευρωπαϊκή γειτονιά».

Ωστόσο, η βαλκανική περιοδεία του Ελληνα πρωθυπουργού είχε προετοιμαστεί από διπλωμάτες, οι οποίοι μετά την επίσκεψή τους στην περιοχή κατέληγαν στην Ουάσιγκτον, προφανώς για να πάρουν το «οκέι» για την «ελληνική πρωτοβουλία».

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι στο κρίσιμης σημασίας ζήτημα του «τελικού καθεστώτος» του Κοσσυφοπεδίου η ελληνική κυβέρνηση το μόνο που δεν έχει αποκλείσει είναι η προοπτική της ανεξαρτητοποίησής του...

Η επίσημη θέση της κυβέρνησης είναι «κατά του διαμελισμού, κατά της προσάρτησής του ή της ένωσής του με οποιαδήποτε άλλη χώρα» αλλά δεν είναι κατά της ανεξαρτητοποίησής του, όπως σαφώς επιθυμούν οι ΗΠΑ.

Κυβερνητικά στελέχη επιχειρούσαν να ξεφύγουν, λέγοντας ότι είναι «πρόωρη η συζήτηση για το τελικό καθεστώς του Κοσσόβου», παραπέμποντας στην έκθεση που θα παρουσιαστεί τον ερχόμενο μήνα στον ΟΗΕ. Ξεκαθάριζαν όμως ότι το Κόσσοβο «δεν μπορεί να ξαναγίνει μέρος της Σερβίας»!

Η ελληνική κυβέρνηση παρεμβαίνει «για να προσφέρει τις καλές υπηρεσίες της για τη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων στην περιοχή», αξιοποιώντας ταυτόχρονα το γεγονός ότι είναι μη μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ και μάλιστα ότι θα ασκεί την προεδρία τον Ιούλη.

Η στάση της κυβέρνησης απέναντι στο τελικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου δείχνει να θεωρεί «παρωχημένο» ότι η απόφαση 1244 του ΣΑ του ΟΗΕ, με την οποία δημιουργήθηκε το «διεθνές προτεκτοράτο» μετά τη ΝΑΤΟική εισβολή προέβλεπε μια «ενισχυμένη αυτονομία» του Κοσσόβου και σεβασμό των δικαιωμάτων της σερβικής μειονότητας.

Παράλληλα, η κυβέρνηση δεν έχει πάρει θέση στο διαφαινόμενο διαχωρισμό Σερβίας - Μαυροβουνίου και τη δημιουργία δυο ανεξάρτητων κρατών. Σημειώνεται ότι, πριν λίγες μέρες ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουγκάνοβιτς με τον οποίο συναντήθηκε αργά χτες το βράδυ ο Κ. Καραμανλής, έδωσε διωρία μέχρι το τέλος του χρόνου στο Βελιγράδι, προκειμένου να απαντήσει στην πρότασή του για «μια συμμαχία ανεξαρτήτων κρατών μεταξύ της Σερβίας και του Μαυροβουνίου». Μάλιστα, δήλωσε ότι θέλει την ανεξαρτησία, γιατί βιάζεται να ενταχθεί το Μαυροβούνιο σε ΝΑΤΟ και ΕΕ και η Σερβία τον «καθυστερεί».

Ο Κ. Καραμανλής στις δηλώσεις, που έκανε μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, περιορίστηκε να δηλώσει ότι «η Σερβία και το Μαυροβούνιο και το Κόσσοβο δεν μπορεί να αποτελούν τη μαύρη τρύπα της Ευρώπης», ζητώντας μεγαλύτερη εμπλοκή της ΕΕ.

Κυβερνητικές πηγές ωστόσο δήλωναν ότι η κυβέρνηση επικροτεί τη λύση του διαχωρισμού Σερβίας και Μαυροβουνίου μέσω δημοψηφισμάτων το 2006, όπως προβλεπόταν και από τη σχετική συμφωνία που είχε υπογραφεί το 2003.

Ο Κ. Καραμανλής επανερχόμενος στο ζήτημα του Κοσσόβου είπε ότι η λύση πρέπει να είναι σύμφωνη με τα ευρωπαϊκά κριτήρια και αξίες και ζήτησε μεγαλύτερη συμμετοχή της Σερβίας σε όλες τις φάσεις διευθέτησης του θέματος. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πρόβαλλε ως φάρμακο «διά πάσαν νόσον» στην περιοχή την ένταξη των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ.

Την αντίθεση της Σερβίας στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου εξέφρασε με σαφήνεια ο Πρόεδρός της Μπόρις Τάντιτς δηλώνοντας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ελληνα πρωθυπουργό ότι «η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, μία έδρα στον ΟΗΕ ή ο σχηματισμός δικού τους στρατού δε θα βοηθήσει καθόλου τη σταθερότητα στην περιοχή». Αναφερόμενος στη σχέση Σερβίας - Μαυροβουνίου είπε ότι «θα πρέπει να εξετάζονται με βάση την ευρωπαϊκή τους προοπτική και το μέλλον τους στην ΕΕ», προσθέτοντας ότι η σχέση Σερβίας - Μαυροβουνίου «δε θα πρέπει να επιβαρύνει το ευρωπαϊκό μας μέλλον και το αν θα εισέλθουμε στην ΕΕ».

Νωρίτερα ο Κ. Καραμανλής είχε εκφράσει την αμέριστη υποστήριξή του στον πρωθυπουργό της Κροατίας Ιβο Σάναντερ για τον «ευρωπαϊκό δρόμο» που βαδίζει. Ταυτόχρονα όμως χαρακτήρισε απαραίτητη τη συνεργασία της Κροατίας με τα διεθνή δικαστήρια, ευθυγραμμιζόμενος με τη θέση της ΕΕ, η οποία ζητά από την κυβέρνηση της Κροατίας να παραδώσει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης τον Κροάτη στρατηγό Αντε Γκοτόβινα, για τον οποίο όμως το Ζάγκρεμπ δηλώνει αδυναμία να εντοπίσει.

Σημειώνεται ότι στις 17 του Μάρτη αναμένεται απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων μεταξύ Κροατίας και ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ