Πέμπτη 3 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
«Ιερές» απολογίες εν αναμονή της... αγρυπνίας

Με τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο να έχει μετατραπεί σε χώρο απολογίας Μητροπολιτών για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου, όπως παραβίαση εργατικής νομοθεσίας, σεξουαλικά σκάνδαλα, παιδεραστία, παράνομους τραπεζικούς λογαριασμούς κ.ά., συνεχίστηκε χτες η διαδικασία της λεγόμενης «αυτοκάθαρσης» της Εκκλησίας που επαγγέλλεται ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Μια αυτοκάθαρση που μέρα με τη μέρα μετατρέπεται σε κουκούλωμα. Και - όπως φαίνεται - η αγρυπνία της 8ης προς 9 Μάρτη είναι το μόνο μέσο που έχουν επιλέξει τελικά οι ιεράρχες για να...«συγχωρεθούν» από την εμπλοκή της Εκκλησίας με μυστικές υπηρεσίες.

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων, συνεδρίασε και χτες η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ), όπου και αποφάσισε να καλέσει τον Μητροπολίτη Περιστερίου Χρυσόστομο σε απολογία, για τις καταγγελίες που έχουν γίνει σε βάρος του για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας. Παράλληλα, απάλλαξε από τις κατηγορίες τον Μητροπολίτη Χίου Διόνυσο, αφού έκρινε «ικανοποιητικές τις ενέργειές του».

Συγκεκριμένα, η ΔΙΣ, δέχτηκε τον Μητροπολίτη Χίου ο οποίος και έδωσε εξηγήσεις αναφορικά με τα όσα γράφτηκαν στον Τύπο για υπέρογκους λογαριασμούς του σε τράπεζα της Αμερικής. Ο Διόνυσος, απαντώντας στην κατηγορία, ισχυρίστηκε ότι έχει μόνο έναν τραπεζικό λογαριασμό και αυτόν στην Ελλάδα «το ποσό του οποίου έχει αποφασίσει να διαθέσει στα ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία της Χίου». Επίσης, είπε ότι εξουσιοδοτεί τον αρμόδιο εισαγγελέα Δημ. Λινό, να διατάξει το άνοιγμα όλων των «δήθεν λογαριασμών» του στο εξωτερικό και το εσωτερικό. Η ΔΙΣ, όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου, «έκρινε ικανοποιητικές τις ενέργειες του Μητροπολίτου Χίου Διόνυσου».

Οσον αφορά τον Μητροπολίτη Περιστερίου Χρυσόστομο, και τις καταγγελίες για παραβίαση από μέρους του, της εργατικής νομοθεσία, η ΔΙΣ, αποφάσισε να τον καλέσει σε απολογία. Και αυτό το έκανε, μόνο από τη στιγμή που ο ίδιος ο Μητροπολίτης το επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στα ΜΜΕ. Αν δεν το είχε κάνει, το πιθανότερο είναι η ΔΙΣ, να μην τον είχε καν καλέσει για απολογία αφού, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, «η καταγγελία κατά του Σεβασμιότατου είναι ανώνυμη - ανυπόγραφη» και «η ΔΙΣ επανειλημμένως έχει επισημάνει ότι θα δέχεται μόνο καταγγελίες επώνυμες, ενυπόγραφες, που θα συνοδεύονται από νόμιμα αποδεικτικά στοιχεία». Και καταλήγει: «Επειδή όμως ο ίδιος ο Σεβασμιότατος Χρυσόστομος με δηλώσεις του στα ΜΜΕ επιβεβαίωσε το περιεχόμενο της καταγγελίας, η ΔΙΣ αποφάσισε να αποστείλει έγγραφο με το οποίο να ζητά από τον Σεβασμιότατο να δώσει τάχιστα εξηγήσεις...»! Δηλαδή αν δεν το επιβεβαίωνε, δε θα τον καλούσαν!

Στο μεταξύ, στο Συνοδικό Δικαστήριο οδηγείται η υπόθεση ιερέα ο οποίος φέρεται - σύμφωνα με ρεπορτάζ τηλεοπτικού σταθμού - να έχει προχωρήσει σε άσεμνες ενέργειες με παιδιά τα οποία «καθοδηγούσε» ως «πνευματικός πατέρας»...

Τέλος, αργά χτες το απόγευμα ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εξωτερικών Παναγιώτη Σκανδαλάκη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, σκοπός της επίσκεψης είναι «να επιβεβαιώσει το διαρκές και αμείωτο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας για το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και να ενημερωθεί για τις εκεί εξελίξεις».

Συνάντηση Σκανδαλάκη - Ειρηναίου

Πραγματοποιήθηκε χτες επίσκεψη του Ελληνα υφυπουργού Εξωτερικών Π. Σκανδαλάκη στο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων, όπου έγινε δεκτός από τον Πατριάρχη Ειρηναίο, με τον οποίο συνομίλησαν για περίπου μία ώρα και 20 λεπτά. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, ο σκοπός της επίσκεψης ήταν διπλός: Ο πρώτος είναι η συνεχής στήριξη του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και ο δεύτερος για να πληροφορηθεί επιτόπου για τις τελευταίες εξελίξεις.

Στο σημείο αυτό ο κ. Ειρηναίος παρενέβη και ανέφερε στον υπουργό ότι «εσείς γνωρίζετε καλύτερα γι' όλα αυτά, από εκεί (σ.σ. εννοεί την Αθήνα) ήρθε το μπαλάκι στην Ιερουσαλήμ».

Ο Πατριάρχης των Ιεροσολύμων ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για το ενδιαφέρον το οποίο επιδεικνύει, διαβεβαίωσε τον ελληνικό λαό ότι δε θα τον απογοητεύσει και μιλώντας στους δημοσιογράφους έκλεισε σχολιάζοντας ότι δεν πτοείται διότι δεν έχει καμία ενοχή. «Ο θεός γνωρίζει», είπε.

Από την πλευρά του, ο Ελληνας υφυπουργός σημείωσε ότι «είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον μακαριότατο και να μου εκθέσει τα προβλήματα τα οποία έχουν ανακύψει το τελευταίο διάστημα ιδιαίτερα στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Η παρουσία μου εδώ ως μέλος της κυβέρνησης υποδηλώνει την αμέριστο συμπαράσταση της πολιτείας και της ελληνικής κυβέρνησης στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, του οποίου το έργο στο χριστιανισμό είναι τεράστιο. Εμείς θα συνεχίσουμε να βοηθάμε το θεσμό του Πατριαρχείου, το οποίο επιτελεί ιδιαίτερα δύσκολο έργο κάτω από αντίξοες συνθήκες σε μια ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διακοπή μνημόνευσης Ειρηναίου (2005-05-25 00:00:00.0)
Για μια σακούλα ευρώ... (2005-05-10 00:00:00.0)
Διογκώνεται η αραβική δυσαρέσκεια (2005-03-31 00:00:00.0)
Θέλει συναίνεση για την αντιμετώπιση της κρίσης (2005-03-30 00:00:00.0)
Επέστρεψε άπρακτη η επιτροπή εμπειρογνωμόνων (2005-03-29 00:00:00.0)
Δίωξη σε Τράπεζα για τα προσωπικά δεδομένα (2000-06-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ