Πέμπτη 3 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ευρεία καταδίκη στην Κύπρο

Κυβέρνηση και Κόμματα καταδίκασαν την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο. Η κυπριακή κυβέρνηση, μάλιστα, δήλωσε πως προτίθεται να προβεί σε διαβήματα για τις αναφορές στα Κατεχόμενα αεροδρόμια και λιμάνια. Πρόσθεσε ότι αυτές οι θέσεις αποτελούν υπερβολές που εξουδετερώνουν και τις οποιεσδήποτε άλλες παρατηρήσεις της έκθεσης.

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αδιανόητη, απαράδεκτη και άδικη. Είπε, επίσης, ότι η κυβέρνηση δεν ελέγχει τα κατεχόμενα, γι' αυτό και δε λειτουργούν τα παράνομα λιμάνια και τα αεροδρόμια. Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι οι Αμερικανοί είναι οι τελευταίοι που δικαιούνται να μιλούν για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρόσθεσε ότι οι υπερβολές εξουδετερώνουν πολλές φορές και τις παρατηρήσεις.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού συμφώνησε με τον κ. Αναστασιάδη και χαρακτήρισε προκλητική και απαράδεκτη την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι οι Αμερικανοί παραγνωρίζουν προκλητικά ότι έγινε εισβολή και συνεχίζεται η κατοχή της Κύπρου.

«Από πού κι ως πού οι Αμερικανοί συμπεριφέρονται ως ο χωροφύλακας του πολίτη και ετοιμάζουν εκθέσεις για άλλες χώρες; Γιατί δεν μπαίνουν στον κόπο να δουν πώς συμπεριφέρονται οι ίδιοι, παραβιάζοντας δημοκρατικά θέσμια, ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο όχι μόνο στη χώρα τους αλλά και στο εξωτερικό;», διερωτήθηκε ο κύριος Κυπριανού.

Εξάλλου, το ΑΚΕΛ, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «η ετήσια έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών εξυπηρετεί εξόφθαλμα πολιτικές σκοπιμότητες της κυβέρνησης Μπους και δε θα πρέπει να μας εκπλήττει».

Επισημαίνει επίσης ότι στην έκθεση δεν αναφέρεται πουθενά η τουρκική στρατιωτική κατοχή.

Απορρίπτει, εξάλλου, τους ισχυρισμούς περί πιέσεων της κυβέρνησης την περίοδο του δημοψηφίσματος.

Το ΑΚΕΛ χαρακτηρίζει επίσης εξωφρενικό τον ισχυρισμό του αμερικανικού υπουργείου ότι η μεταφορά οπλισμού από την Τουρκία στην Κύπρο είναι νόμιμη και καταγγέλλει ότι τα αμερικανικά όπλα χρησιμοποιούνται για τη συνέχιση της κατοχής.

Το ΔΗΚΟ εξέφρασε τη λύπη του, γιατί η Ουάσιγκτον επιμένει να διυλίζει τον κώνωπα και να καταπίνει την κάμηλο, με αφορμή την ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους δήλωσε ότι θεωρεί «άδικα, παραπλανητικά, αυθαίρετα και συγκρουόμενα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Νομιμότητας πολλά από όσα περιέχονται στην έκθεση».

Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ χαρακτήρισε την έκθεση άδικη, μεροληπτική και προκλητική. Σε ανακοίνωσή του, το Κίνημα αναφέρει ότι η έκθεση συνιστά παραγνώριση κάθε αρχής Διεθνούς Δικαίου των ψηφισμάτων και των αποφάσεων του ΟΗΕ για την Κύπρο, ενώ παράλληλα διαγράφει το έγκλημα της τουρκικής κατοχής.

Είναι προφανές τονίζεται στην ανακοίνωση ότι το περιεχόμενο της έκθεσης του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών συνιστά εκδικητική ενέργεια για την απόρριψη του «σχεδίου Ανάν» από τον Κυπριακό Ελληνισμό.

  • Ο κ. Αναστασιάδης διέψευσε κατηγορηματικά ότι έχει διευθετηθεί συνάντησή του με την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις για να συζητήσουν το Κυπριακό.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κοινή πάλη των λαών ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή (2020-03-06 00:00:00.0)
Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην Κύπρο (2015-06-06 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία για τις βουλευτικές εκλογές (2011-05-19 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1999-06-25 00:00:00.0)
Ικανοποίηση και επιφυλακτικότητα για τους τρεις αιχμαλώτους (1999-04-08 00:00:00.0)
Οξύνεται η κόντρα Κληρίδη - Κυπριανού (1999-03-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ