Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή συγκροτήθηκε μετά από ευρεία σύσκεψη. Πανελλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις στις 5 και 6 Νοέμβρη
Στη συγκρότηση Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής κατέληξε η ευρεία σύσκεψη που πραγματοποίησαν την περασμένη Τρίτη φορείς και συντονιστικές επιτροπές εργαζομένων με «stage» στο Δημόσιο Τομέα. Βασικός στόχος πάλης η μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η πραγματοποίηση πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης όλων των εργαζομένων με «stage» την Πέμπτη 5 Νοέμβρη και πανελλαδική συγκέντρωση στις 11 π.μ., στην Ομόνοια από όπου θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή. Ακόμα, αποφασίστηκε νέα πανελλαδική απεργία την Παρασκευή 6 Νοέμβρη, μέρα κατά την οποία οι εργαζόμενοι με «stage» θα διαδηλώνουν έξω από τις υπηρεσίες τους καθ' όλη τη διάρκεια του ωραρίου, ενημερώνοντας το κοινό και καλώντας σε αλληλεγγύη.
Τη συγκρότηση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής γέννησε η ανάγκη για ενιαία αγωνιστική απάντηση ενάντια στην αντεργατική απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να καταργήσει τα προγράμματα και να τους απολύσει. Σε αυτήν την κατεύθυνση, κινήθηκε και το κάλεσμα της Συντονιστικής για συμμετοχή και στήριξη των χτεσινών απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων με «stage» σε ΟΑΕΔ και ΙΚΑ στην Αθήνα.
Το ίδιο το διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλει απαντά ξεκάθαρα στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί να στρέψει τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα εναντίον τους, μιλώντας περί «αξιοκρατίας» και «ισοτιμίας». Οι εργαζόμενοι διεκδικούν:
Ο συντονισμός της δράσης των εργαζομένων με «stage» απλώνεται ακόμα σε μια σειρά περιοχές της Ελλάδας με τη συγκρότηση τοπικών Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα και την πραγματοποίηση συσκέψεων.
Σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, στις 3.30 το μεσημέρι η Επιτροπή Αγώνα εργαζομένων με «stage» καλεί σε πλατιά σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
Ηδη, στη Λάρισα δημιουργήθηκε Συντονιστική Επιτροπή. Στην ίδια κατεύθυνση πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα Τρίκαλα, ενώ ανάλογες πρωτοβουλίες αναμένονται σε Μαγνησία και Καρδίτσα.
Να προχωρήσουν σε απεργία στις 5 Νοέμβρη αποφάσισαν στη χτεσινή γενική συνέλευσή τους και οι συμβασιούχοι έργου που απασχολούνται στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ). Επίσης, αποφασίστηκε να υπάρξει συντονισμός με τους εργαζόμενους στα «stage» τη μέρα εκείνη. Ακόμα να γίνει νέα απεργία στις 12 Νοέμβρη, τη μέρα δηλαδή που λήγουν οι συμβάσεις των 150 από το σύνολο των 455 εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι απαιτούν τη μονιμοποίηση όλων.
Στο πλαίσιο απεργιακών κινητοποιήσεων. Στο πλευρό τους ταξικά συνδικάτα από διάφορους κλάδους
Χτες, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια και από εκεί πορεύτηκαν μέχρι το υπουργείο Εργασίας στην Πειραιώς, όπου και παρέμειναν ως το μεσημέρι. Μαζικά και με αγωνιστικό παλμό οι εργαζόμενοι διαδήλωσαν με συνθήματα «Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία», «Τα stage είναι σύγχρονη δουλεία». Περνώντας έξω από τα γραφεία του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ εξέφρασαν την οργή τους ενάντια στις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που στηρίζουν στο ακέραιο την αντεργατική πολιτική, η οποία τους πετά στο δρόμο: «Στέλνουμε το μήνυμα στους εργατοπατέρες. Μας στήσανε στον τοίχο, μας ρίξανε και σφαίρες».
Την ολόπλευρη συμπαράσταση του ΚΚΕ μετέφερε το μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος Σπύρος Χαλβατζής, που μιλώντας στους απεργούς εξέφρασε την έμπρακτη στήριξη του Κόμματος στον αγώνα τους για πλήρη και σταθερή εργασία για όλους. Μεταξύ άλλων ανέδειξε την ανάγκη για συσπείρωση, ενότητα και συντονισμό και τόνισε ότι χρειάζεται προσοχή γιατί «θα προσπαθήσουν να σας διαιρέσουν, να σας διασπάσουν». Επίσης, χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών-Πληροφορικής Νομού Αττικής και του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής.
Κινητοποιήσεις έγιναν χτες και στην υπόλοιπη χώρα. Στη Θεσσαλονίκη εργαζόμενοι με stage πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ στην Αριστοτέλους, στο πλαίσιο της διήμερης αποχής που πραγματοποιούν.
Στη Λάρισα έγινε πορεία στους δρόμους της πόλης και συγκέντρωση έξω από το τοπικό υποκατάστημα του ΙΚΑ. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, του Συλλόγου Υπαλλήλων Δήμων Νομού Λάρισας, κ.ά. Ανάλογη κινητοποίηση έγινε και την περασμένη Τρίτη, στην οποία παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή Αντ. Σκυλλάκο.
Κινητοποίηση έγινε και στη Μυτιλήνη, στην πλατεία Σαπφούς. Οι εργαζόμενοι κατέθεσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου. Στο πλάι τους βρέθηκε το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο.
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, δήλωσε χτες για τους εργαζόμενους με stage, αμέσως μετά τη συνάντησή της με τους συμβασιούχους της «Ολυμπιακής Αεροπορίας»:
«Η ανεργία δεν απαντιέται με αυτό το ψεύτικο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι θέλει την αξιοκρατία. Οταν οι θέσεις εργασίας που καθορίζει η κυβέρνηση είναι πολύ λιγότερες από τους χιλιάδες ανέργους, δεν μπορεί να μιλάει για αξιοκρατία. Να πει την αλήθεια η κυβέρνηση. Με πρόσχημα την αξιοκρατία, θέλει να βοηθήσει να περάσει ο εργασιακός μεσαίωνας και να γίνει πολύ ευρύτερος και μονιμότερος. Εμείς ζητάμε μόνιμη δουλειά για όλους».
Στη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων με «stage» είχαν το θράσος να παραβρεθούν πολιτικά και συνδικαλιστικά στελέχη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι θράσος η ΝΔ να δηλώνει τη δήθεν συμπαράστασή της στον αγώνα των εργαζομένων, όταν ως κυβέρνηση διατήρησε τον απαράδεκτο θεσμό εργασιακής εξαθλίωσης και ομηρίας των «stage» που παρέλαβε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τον εκμεταλλεύτηκε με τον ίδιο χυδαίο τρόπο.
Είναι θράσος να καμώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν ξέρει τίποτα για το έγκλημα» όταν στήριξαν και στηρίζουν τις ελαστικές μορφές εργασίας και στην πράξη. Οπως έκαναν οι δήμαρχοί του, αλλά και οι συνδικαλιστικές του δυνάμεις, που προτείνουν πλαφόν στη μερική απασχόληση. Οταν και σήμερα προτείνουν όχι μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, αλλά μοριοδότηση των συμβασιούχων.
Θράσος έχουν, αλλά, βέβαια, δεν είναι αφελείς. Γι' αυτό και χτες δεν τόλμησαν να κοιτάξουν τους εργαζόμενους στα μάτια. Κάθισαν σε μια άκρη, άλλοι περισσότερη και άλλοι λιγότερη ώρα. Και αφού είπαν ό,τι είχαν να πουν στις κάμερες (αυτός είναι ο καημός τους) για να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να συγκαλύψουν το ρόλο τους αποχώρησαν.
Ας κάνουν ό,τι θέλουν. Ομως, καλό είναι να γνωρίζουν ότι όσο τα προβλήματα οξύνονται θα απαιτούν ξεκάθαρες απαντήσεις. Και τότε οι δημαγωγοί αποκαλύπτονται.