ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Αυγούστου 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ - ΑΛΒΑΝΙΑ
Αντιπαραθέσεις εξ αποστάσεως για το Κοσσυφοπέδιο...

ΣΚΟΠΙΑ - ΤΙΡΑΝΑ.--

Την έναρξη συνομιλιών «το συντομότερο δυνατόν» με τους ηγέτες των Κοσσοβάρων Αλβανών αναφορικά με το μελλοντικό στάτους κβο της επαρχίας ζήτησε χτες ο πρόεδρος της Ενωσης Σερβία - Μαυροβούνιο, Σβέτοζαρ Μάροβιτς. Η πρόταση του Μάροβιτς διατυπώθηκε αμέσως μετά τη συνάντησή του με το νέο ύπατο διοικητή του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Χάρι Χόλκερι στο περιθώριο βαλκανικής συνάντησης στην Οχρίδα της ΠΓΔΜ για τα πολιτιστικά και ιστορικά μνημεία χωρών της περιοχής.

«Οι δολοφονίες ανθρώπων, ανάμεσά τους και παιδιών, εξακολουθούν να συμβαίνουν στο Κοσσυφοπέδιο επειδή υπάρχουν διαφορετικές θρησκείες. Ομως, τώρα, δεν είναι η ώρα για πόλεμο, αλλά ώρα για προώθηση της διαδικασίας ειρήνης» κατέληξε ο Μάροβιτς με αφορμή το πρόσφατο κύμα βίας στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο Μάροβιτς, ωστόσο, προέβη στην παραπάνω πρόταση αποφεύγοντας να κάνει οιαδήποτε αναφορά στο - προ δύο ημερών - ψήφισμα της σερβικής Βουλής που ανέφερε πως πριν από οποιαδήποτε συζήτηση για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως η απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά τη συγκεκριμένη περιοχή ως αναπόσπαστο τμήμα της σερβικής επικράτειας και της Ενωσης... Αντίθετα με τον Αλβανό πρωθυπουργό, Φάτος Νάνο, που δεν ξέχασε το ψήφισμα του σερβικού Κοινοβουλίου. Ο Αλβανός πρωθυπουργός καταδίκασε το ψήφισμα της σερβικής Βουλής, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους πρεσβευτές της χώρας του στα Τίρανα, λέγοντας πως τέτοια ψηφίσματα «αγνοούν τη βούληση του λαού του Κοσσυφοπεδίου»...

«Οι Σέρβοι θα πρέπει να επιστρέψουν στο Κοσσυφοπέδιο. Ομως, το Κοσσυφοπέδιο δεν μπορεί να επιστρέψει στη Σερβία... Αυτά είναι δύο διαφορετικά θέματα» είπε χαρακτηριστικά ο Νάνο, σπεύδοντας να προσθέσει: «Τα Τίρανα δεν έχουν σχέδια ένωσης όλων των αλβανοκατοικούμενων περιοχών της περιοχής σε μία Μεγάλη Αλβανία»...

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αμερικανός στρατιώτης νεκρός εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων

Μικρά παιδιά ζητιανεύουν στους δρόμους της Καμπούλ

Associated Press

Μικρά παιδιά ζητιανεύουν στους δρόμους της Καμπούλ
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΚΑΛΑΤ.-- Συνεχίστηκαν για πέμπτη ημέρα οι σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών στρατευμάτων και των Αμερικανών συμμάχων τους με «μαχητές Ταλιμπάν» σε ορεινές περιοχές της περιοχής Ντάι Τσοπάν στην επαρχία Ζαμπούλ. Οι συγκρούσεις της Παρασκευής, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, ήταν οι χειρότερες των τελευταίων μηνών.

Πριν από τις χερσαίες συγκρούσεις είχε προηγηθεί ολονύκτιος (!) βομβαρδισμός θέσεων στα βουνά Τσιναράν και Λαρζάμπ της περιοχής Ντάι Τσοπάν από αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα. Οι βομβαρδισμοί κράτησαν μέχρι τις 4 το πρωί (τοπική ώρα) και μετά ακολούθησε η έφοδος των κυβερνητικών στρατιωτών, συνεπικουρούμενων από αμερικανικές ειδικές δυνάμεις. Σύμφωνα με τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της επαρχίας Ζαμπούλ, Χαλίλ Χοτάκ, περίπου 35 «μαχητές Ταλιμπάν» σκοτώθηκαν στη διάρκεια του τελευταίου γύρου βομβαρδισμών και συγκρούσεων. Πάντως, η μαρτυρία αυτή δεν επιβεβαιώθηκε από άλλη ανεξάρτητη πηγή. Επίσης ο Αμερικανικός Στρατός ανακοίνωσε ότι ακόμη ένας Αμερικανός στρατιώτης των ειδικών δυνάμεων σκοτώθηκε από τις συγκρούσεις. Ο Χοτάκ δήλωσε ότι υπήρξαν μόνο 4 τραυματίες από την πλευρά των κυβερνητικών δυνάμεων... Πάντως τρεις κυβερνητικοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από πυρά ενόπλων σε σημείο ελέγχου στην Σπιντμπολάκ, 200 χλμ. νοτιοδυτικά της επαρχίας Ζαμπούλ.

Αφγανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι τουλάχιστον δύο «πολέμαρχοι Ταλιμπάν», ο Μουλά Νταντούλα και ο Μουλά Σαφίκ, ηγούνται των ενόπλων στη Ζαμπούλ.

Τέλος, εκπρόσωπος του Χαμίντ Καρζάι ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος επιθυμεί η διαδικασία υιοθέτησης του καινούριου συντάγματος της χώρας να ολοκληρωθεί χωρίς νέες καθυστερήσεις.

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Αμφότεροι θέλουν το διάλογο αλλά...

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Θέμα ανάσχεσης των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ινδία ως προϋπόθεση για τη δημιουργία πιο κατάλληλων συνθηκών διαλόγου με το Πακιστάν, έθεσε χτες ο Ινδός πρωθυπουργός Ατάλ Μπιχάρι Βασπαγί κατά την τελευταία μέρα επίσκεψής του στον ινδικό τομέα του Κασμίρ.

«Θα θέλαμε σημαντικές συνομιλίες με το Πακιστάν αλλά εάν συνεχιστούν οι τρομοκρατικές δραστηριότητες αυτό δε θα είναι εφικτό», είπε ο Βασπαγί μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους στη χειμερινή πρωτεύουσα του υπό ινδικού ελέγχου Κασμίρ, Τζαμού. Ο ίδιος πρόσθεσε πως το Νέο Δελχί δε βιάζεται να συνεχίσει τις συνομιλίες με το Πακιστάν με το σκεπτικό πως αυτές θα πρέπει να γίνουν βαθμηδόν και με την ομαλοποίηση της τεταμένης κατάστασης που δημιούργησαν οι βομβιστικές επιθέσεις της περασμένης Δευτέρας στη Βομβάη.

Βέβαια, ο Βασπαγί, δεν μπόρεσε να αποκρύψει το γεγονός πως η βία στη μεθόριο των δύο χωρών έχει, εδώ και καιρό, μειωθεί σημαντικά, μόνον που την απέδωσε ως επί το πλείστον στην κλιμάκωση των μέτρων ασφαλείας των ινδικών μεθοριακών αρχών....«Εάν το Πακιστάν λέει πως δεν εμπλέκεται σε τρομοκρατικές επιθέσεις, τότε, μένει να βρούμε ποιος είναι ο άλλος οργανισμός εκεί έξω που εξαπολύει αυτές τις επιθέσεις», κατέληξε ο Βασπαγί.

Η αναφορά του Ινδού πρωθυπουργού στην «προϋπόθεση» για την έναρξη του διμερούς διαλόγου δεν πέρασε απαρατήρητη απ' τον εκπρόσωπο του Πακιστανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μασούντ Κχαν, που ανακοίνωσε πως το Ισλαμαμπάντ, μολονότι θα μπορούσε, δε θέτει όρους για εφ' όλης της ύλης διάλογο με το Ν. Δελχί μόνον και μόνον για να βοηθηθεί η διαδικασία συνομιλιών. «Οι ινδικές προϋποθέσεις περί τρομοκρατίας είναι πλάνη. Το πραγματικό ζήτημα είναι η ινδική καταπίεση και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κασμίρ. Μόνον η Ινδία μπορεί να θέσει τέρμα σ' αυτό. Το Πακιστάν έχει εκπληρώσει το δικό του μερίδιο. Τώρα η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ινδίας» κατέληξε, σε μάλλον αυστηρό τόνο, ο Κχαν.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Υπέρ της αποστολής στρατευμάτων στο Ιράκ ο Ερντογάν

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χτες στη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης στο «CNN-Turk» ότι τάσσεται υπέρ της αποστολής μιας τουρκικής στρατιωτικής δύναμης στο Ιράκ. «Ναι τάσσομαι υπέρ... Δε νομίζω ότι πρέπει να φοβόμαστε να πάνε εκεί οι στρατιώτες μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ωστόσο, ο Ερντογάν επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι ένα καινούριο σχετικό ψήφισμα του ΟΗΕ θα επιτρέψει στην κυβέρνησή του να πάρει το «πράσινο φως» πιο εύκολα από το τουρκικό Κοινοβούλιο. Τέλος, ο Ερντογάν κάλεσε τις ΗΠΑ να διευκρινίσουν τη ζώνη, την οποία πρόκειται να αναθέσουν στην Τουρκία, για να κάνουν και οι στρατηγοί τις μελέτες τους...

Επίσης, χτες 11 άτομα συνελήφθησαν από την αστυνομία κατά τη διάρκεια διαδήλωσης ενάντια στην αμερικανική κατοχή του Ιράκ, μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα. Οι διαδηλωτές, φώναζαν συνθήματα όπως «Οχι στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό» και «δε θα γίνουμε οι στρατιώτες των ΗΠΑ».

ΠΓΔΜ
Επιθέσεις με όλμους στο... κέντρο των Σκοπίων

ΣΚΟΠΙΑ.--

Τρεις βομβιστικές επιθέσεις με όλμους και χειροβομβίδες, που προκάλεσαν μόνον υλικές ζημιές, εξαπέλυσαν άγνωστοι ένοπλοι αναστατώνοντας αργά προχτές βράδυ το κέντρο της πρωτεύουσας της ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε έξω από δικαστήριο των Σκοπίων, η δεύτερη σε αποθήκη κυβερνητικού μεγάρου και η τρίτη σε στρατόπεδο στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Και οι τρεις επιθέσεις έγιναν σε διάστημα λίγων λεπτών, γεγονός που κάνει τις αστυνομικές αρχές των Σκοπίων να πιστεύουν πως πρόκειται για συντονισμένο έργο ομάδας με στόχο την ένταση και την αποσταθεροποίηση στη χώρα...

Με αφορμή τις συγχρονισμένες επιθέσεις, το αντιπολιτευόμενο κόμμα «VMRO-DPMNE» ζήτησε την έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής και τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας προκειμένου να εκτιμηθεί η «εύθραυστη», όπως τη χαρακτήρισε, κατάσταση ασφαλείας στη χώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ