ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μετακινήσεις σε νέα κέντρα κράτησης

Στους 5.800 έφτασαν οι πρόσφυγες που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά. Οι σκηνές που έχουν στηθεί στους περισσότερους σταθμούς του λιμανιού ξεπερνούν τις 1.000. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας, αποφασίστηκε από χτες να υπάρξει διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων με τα οποία θα κοινοποιείται για ποιον λόγο θα πρέπει να μετακινηθούν από το λιμάνι, αλλά και τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθήσουν, καθώς τα σύνορα είναι κλειστά. Αναμένεται, δε, η μετακίνηση ορισμένων προσφύγων σε νέο χώρο που έχει διαμορφωθεί στον Ελαιώνα, αλλά και σε τουριστικό κέντρο με οικίσκους στην Κυλλήνη, που έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας περίπου 1.300 ατόμων. Πρόσφυγες αναμένεται να μεταφερθούν, επίσης, σε κέντρο φιλοξενίας που πρόκειται να γίνει στον Σκαραμαγκά και θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει περισσότερα άτομα.

Παράλληλα, στα hot spots σε Λέσβο, Χίο και Σάμο κρατούνται περίπου 4.600 πρόσφυγες. Το τελευταίο 24ωρο έφτασαν στη Λέσβο 569 πρόσφυγες από την Τουρκία, ανεβάζοντας σε πάνω από 2.000 τον αριθμό των προσφύγων που κρατούνται στη Μόρια. Σε όλη τη χώρα, οι πρόσφυγες ανέρχονται σε 51.430, σύμφωνα με το Συντονιστικό Οργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης. Συνολικά, στα νησιά του βορείου Αιγαίου αποβιβάστηκαν χτες 729 άτομα. Στη Λέσβο 569 άτομα, στη Χίο 83 και στη Σάμο 77. Στο hot spot της Μόριας στη Λέσβο κρατούνται 2.260, στη Χίο 1.449 και στη Σάμο 218. Στην Αττική παραμένουν 15.081, στην Κεντρική Ελλάδα 2.753 και στη Βόρεια Ελλάδα 28.573 πρόσφυγες.

ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Αψιμαχία σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Χίο, στο hot spot της ΒΙΑΛ στο Χαλκειός, μεταξύ ομάδας Ιρανών και λίγο μετά τις 9 το βράδυ η ένταση κλιμακώθηκε, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πέντε τραυματισμοί. Εκεί βρίσκονται πλέον πάνω από 1.500 αλλοδαποί.

Εξάλλου, έτοιμες να φιλοξενήσουν τις πρώτες οικογένειες προσφύγων είναι 300 κατοικίες στην Αθήνα, ενώ η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες αναζητά σπίτια σε Θεσσαλονίκη, Κω, Λέρο, Χίο, Μυτιλήνη και Σάμο. Τους χώρους νοικιάζουν ΜΚΟ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Relocation Scheme and Emergency Response» έναντι 400 ευρώ, μόνο σε πρόσφυγες που περιμένουν να εγκριθεί το αίτημα μετεγκατάστασής τους σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Οι ΜΚΟ προκαταβάλουν τα ενοίκια. Επίσης, αναλαμβάνουν τις δαπάνες κοινοχρήστων και ΔΕΚΟ, καθώς και την αποκατάσταση τυχόν ζημιών που μπορεί να προκύψουν από τη διαμονή προσφύγων. Στα μισθωμένα διαμερίσματα εγκαθίστανται προσωρινά μόνο οικογένειες με παιδιά, που αυτή τη στιγμή μένουν σε ξενοδοχεία.

Αναμένονται νομοθετικές ρυθμίσεις

Στο μεταξύ, οι αιτήσεις ασύλου για πρόσφυγες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά θα αρχίσουν να εξετάζονται από τη στιγμή που η Ελλάδα θέσει σε ισχύ το νέο της νομικό πλαίσιο για το άσυλο, όπως δήλωσε χτες η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, η οποία δεν διέψευσε δημοσίευμα της «Bild» που αναφέρει πως η ΕΕ δεν αποστέλλει σε πρώτη φάση εξειδικευμένους σε θέματα ασύλου δικαστές για τα ελληνικά hot spots. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, αυτό συνιστά «υποτροπή στην προσφυγική κρίση. Η αιτία είναι, σύμφωνα με ένα e-mail του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Ασυλο (EASΟ), το γεγονός πως η Αθήνα δεν έχει ψηφίσει έως τώρα τους απαιτούμενους νόμους για το άσυλο, επιθυμεί όμως να το πράξει άμεσα». Η Μ. Αντρέεβα ανέφερε ότι οι εταίροι έχουν ήδη δεσμευτεί για την αποστολή 34 ειδικών δικαστών ασύλου στην Ελλάδα, δηλώνοντας όμως άγνοια για το πόσους δικαστές σχεδιάζει να στείλει η ελληνική κυβέρνηση στα hot spots.

Επίσης, η Γερμανία επιβεβαίωσε χτες ότι εξακολουθεί να ισχύει η 4η Απρίλη ως ημερομηνία έναρξης της επαναπροώθησης μεταναστών από την Ελλάδα προς την Τουρκία, στη βάση της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία. Ωστόσο, όπως δήλωσε στο χτεσινό μπρίφινγκ η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Βιρτς, για να τηρηθεί η ημερομηνία αυτή θα πρέπει προηγουμένως να υλοποιηθούν ορισμένες προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι ξενώνες φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων είναι πλήρεις, με συνέπεια πολλά παιδιά που αιτούνται φιλοξενίας να βρίσκονται αναγκαστικά σε αναμονή και αρκετά να παραμένουν για μεγάλο διάστημα σε αστυνομικά κρατητήρια.

Οικονομική ενίσχυση στους δήμους

Την οικονομική ενίσχυση των δήμων με το ποσό των 2,8 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος ανακοίνωσε, χτες, στο ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Π. Κουρουμπλής.

Τη συγκεκριμένη συνάντηση ζήτησε ο υπουργός προκειμένου να ζητήσει από τους δημάρχους να κατανεμηθεί το βάρος στη φιλοξενία των προσφύγων - μεταναστών, ώστε αυτό να είναι πιο διαχειρίσιμο, όπως είπε. Μαζί με χρήματα ο υπουργός υποσχέθηκε ότι στο νομοσχέδιο που αναμένεται, θα υπάρξουν ρυθμίσεις που σχετίζονται με τη λειτουργία των δήμων στη διαχείριση του Προσφυγικού και ξεπερνούν νομικά εμπόδια, όπως η δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού. Συμπλήρωσε πως επιδίωξη της κυβέρνησης είναι χρήματα που προέρχονται από κονδύλια της ΕΕ για τη διαχείριση του Προσφυγικού να πηγαίνουν κατευθείαν στην Τοπική Διοίκηση.

«Προετοιμάζεται το κλίμα για μακροχρόνιο εγκλωβισμό αυτών των ανθρώπων και σε αναξιοπρεπείς χώρους», σημείωσε στην παρέμβασή της, εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», η Ελπ. Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτική σύμβουλος Πειραιά. Συμπλήρωσε πως τα πράγματα, μετά και τη Σύνοδο Κορυφής, δεν είναι καθόλου καλά. «Εχουμε κλείσιμο συνόρων και εγκλωβισμό αυτού του κόσμου - που δεν είναι οι 50.000 που έχει συμφωνήσει ήδη η κυβέρνηση από προηγούμενες αποφάσεις - που με μια μονιμότητα θα ζει εδώ», σημείωσε. Συμπλήρωσε πως τα προβλήματα θα οξύνονται τόσο για τους πρόσφυγες - μετανάστες όσο και για τους κατοίκους των γύρω από κέντρα φιλοξενίας περιοχών. Γεγονός που ενέχει τον κίνδυνο να υπάρχουν φαινόμενα φόβου, ρατσισμού και να αξιοποιούνται από τα φασιστοειδή.

Αναφερόμενη στη στάση που έχει κρατήσει ο κόσμος απέναντι στους πρόσφυγες, η Ελπ. Παντελάκη υπογράμμισε ότι «έμπρακτα, η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού στέκεται αλληλέγγυα και από το υστέρημά του δίνει ό,τι μπορεί για να ανακουφιστούν αυτοί οι άνθρωποι. Αρα, υπάρχει μαζική συμμετοχή του κόσμου». Τόνισε ότι πρέπει να υπάρχουν μαζικότατες προσλήψεις προσωπικού στην Ελλάδα, ιδιαίτερα από γλωσσομαθείς για να μπορούν να εξυπηρετήσουν τους πρόσφυγες - μετανάστες. Σημείωσε δε ότι πρέπει να προσληφθεί προσωπικό στους δήμους και να ενισχυθούν οι υποδομές τους.

Εκκενώθηκε πρόχειρος καταυλισμός προσφύγων στο Παρίσι

Η γαλλική αστυνομία εκκένωσε τα ξημερώματα χτες έναν πρόχειρο καταυλισμό περίπου 400 μεταναστών κυρίως από το Σουδάν, την Ερυθραία και το Αφγανιστάν, που είχαν βρει καταφύγιο στο σταθμό «Στάλινγκραντ» του μετρό του Παρισιού. Οι περισσότεροι είχαν μεταφερθεί εκεί μετά τη διάλυση του καταυλισμού του Καλέ, κοντά στο τούνελ που οδηγεί στη Βρετανία, όπου σε άθλιες συνθήκες επιβίωναν πάνω από 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Μέσα στο Μάρτη είναι η δεύτερη φορά που απομακρύνονται από τις αρχές ταλαιπωρημένοι άνθρωποι που ήρθαν στην Ευρώπη, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τις άθλιες συνθήκες ζωής στις χώρες τους, που είναι διαλυμένες από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Η επίσημη αιτιολογία των αρχών είναι η μεταφορά των ανθρώπων σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας, ωστόσο συχνά καταλήγει σε κράτηση ακόμα και απέλαση.

Το φαινόμενο έξω από σταθμούς του μετρό του Παρισιού να καταλήγουν κυνηγημένοι μετανάστες, προκειμένου να προστατευτούν από τις καιρικές συνθήκες είναι πλέον πολύ συχνό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ