ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Οχτώβρη 1996
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Βολές κατά Ερμπακάν για την προσέγγισή του στη Λιβύη

ΑΓΚΥΡΑ - ΤΡΙΠΟΛΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Παρά την αναζωπύρωση των ανησυχιών της Δύσης - κυρίως των ΗΠΑ - περί απόπειρας του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Νετσμετίν Ερμπακάν, να αναιρέσει τον "φιλοδυτικό προσανατολισμό" της Τουρκίας, οι προετοιμασίες για τη σημερινή επίσκεψή του στη Λιβύη συνεχίστηκαν χτες, με την απαρχή συνομιλιών του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, Ρετσάι Κιουτάν, με Λίβυους αξιωματούχους στην Τρίπολη.

Ο Κιουτάν επανέλαβε, κατά την προχτεσινή άφιξή του στη χώρα, την έκκληση για άρση των διεθνών κυρώσεων κατά της Λιβύης, τις οποίες έχει προκρίνει ο ΟΗΕ, ενώ εκτίμησε ότι κατά την επίσκεψη Ερμπακάν θα συναφθούν σημαντικές διμερείς πολιτικοοικονομικές συμφωνίες.

Στο εσωτερικό της Τουρκίας και της κυβέρνησης, πάντως, η απόφαση για τη νέα περιοδεία Ερμπακάν σε χώρες - "παρίες" της περιφέρειας προκάλεσε σημαντικότατες αντιδράσεις. Η υπουργός Εξωτερικών Τανσού Τσιλέρ τη χαρακτήρισε "άκαιρη" και ο υπουργός Εσωτερικών Μεχμέτ Αγκάρ επανέλαβε την απειλή παραίτησής του.

Στην Αίγυπτο

Ο Ερμπακάν κάλεσε χτες από το Κάιρο, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, "τον ισλαμικό κόσμο και τις δυνάμεις που επιθυμούν την ειρήνη στη Μέση Ανατολή να αντιταχθούν στην ισραηλινή πολιτική", του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, προφανώς.

Ο Ερμπακάν υποβάθμισε τη στρατιωτική συμφωνία, την οποία έχουν συνάψει τα επιτελεία Ισραήλ και Τουρκίας, και επίσης εμφανίστηκε αδιάφορος όσον αφορά τη σκληρή κριτική που δέχεται από τους Αμερικανούς.

Στο μεταξύ στην Ουάσιγκτον αμερικανικές εφημερίδες, έχουσες συνήθως άριστη πληροφόρηση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναπτύσσουν σενάρια περί "αποχώρησης" του "αντιαμερικανού" Ερμπακάν, ο οποίος δε δικαιούται "εκφράζοντας το 21% του λαού, να τυγχάνει της αμέριστης αμερικανικής πολιτικής και οικονομικής ενίσχυσης".

Στις τουρκικές φυλακές

Επ' αόριστον απεργία πείνας έχουν αρχίσει τουλάχιστον 75 κρατούμενοι σε τουρκικά σωφρονιστικά καταστήματα, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κράτησής τους. Οι κρατούμενοι, σύμφωνα με το πρακτορείο "Ανατολή", ζητούν από την κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποσχέσεις που τους είχε παράσχει τον περασμένο Ιούλιο, όταν ανάλογες κινητοποιήσεις κατέληξαν σε "απεργία θανάτου".

Η απεργία πείνας στην επαρχία Ερζερούμ συνοδεύεται και από κινητοποιήσεις και σε άλλες φυλακές, στην Τσανάκαλε και στο Μπατμάν, όπου ένας κρατούμενος αυτοπυρπολήθηκε και βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Αθωώσεις Ισλαμιστών

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας αθώωσε τις καταδικαστικές αποφάσεις που είχαν επιβληθεί πρωτοδίκως σε 100 ισλαμιστές, οι οποίοι κατηγορούνταν για την πυρπόληση κτιρίου στη Σεβάστεια το 1993, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 37 διανοούμενοι, αξιώνοντας αυστηρότερες ποινές.

Η προσαγωγή των ισλαμιστών σε νέες δίκες είναι ενδεχόμενο να συναντήσει αντιδράσεις από τα στελέχη της κυβέρνησης Ερμπακάν, καθώς ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης, Σεβκέτ Καζάν, ήταν συνήγορος των ισλαμιστών στη δίκη τους για τις δολοφονίες των Αλεβιτών διανοουμένων.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΥΛΑΦ ΠΑΛΜΕ
Καινούρια στοιχεία

ΑΓΚΥΡΑ.-

Ενας Σουηδός αξιωματούχος των σουηδικών υπηρεσιών πληροφοριών και ένας λευκός λοχαγός των επίλεκτων δυνάμεων του στρατού της τότε Ροδεσίας (Ζιμπάμπουε) κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στην πολύκροτη υπόθεση δολοφονίας του Σουηδού πρωθυπουργού Ούλαφ Πάλμε.

Οι κατηγορίες εκτοξεύτηκαν από τον Νοτιοαφρικανό συνταγματάρχη Γιουτζίν Ντε Κοκ, ο οποίος καταθέτει εδώ και μέρες στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ν. Αφρικής, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για πάνω από 80 αδικήματα.

Και οι δύο κατηγορούμενοι δήλωσαν "αθώοι" και ως ουδεμία σχέση έχοντες με την υπόθεση δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού της Σουηδίας. Ο Σουηδός Μπέρτιλ Βέντιν δήλωσε στο πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες" ότι τον καιρό της δολοφονίας του Πάλμε βρισκόταν στο σπίτι του στη Βόρεια Κύπρο, ενώ ο απόστρατος λοχαγός Αντονι Χουάιτ υποστήριξε, μιλώντας σε νοτιοαφρικανική εφημερίδα, ότι "δεν έχει καμία απολύτως σχέση ή διασυνδέσεις με κατασκόπους"... Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο απόστρατος λοχαγός Χουάιτ κατηγορείται από τον Ντε Κοκ ότι ήταν αυτός που τράβηξε τη σκανδάλη του όπλου στις 28 Φλεβάρη του 1986 στη Στοκχόλμη για να αφαιρέσει τη ζωή του Ούλαφ Πάλμε...

Μετά από όλα αυτά, ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος Νέλσον Μαντέλα διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διενέργεια μίας ενδελεχούς έρευνας γύρω από τον ενδεχόμενο ρόλο των μυστικών υπηρεσιών υπό το καθεστώς του Απαρτχάιντ. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε χτες στους δημοσιογράφους: "Εάν η Ν. Αφρική είναι αναμεμειγμένη στην υπόθεση αυτή... τότε θα πρέπει να πάρουμε ορισμένα ειδικά μέτρα για να διασφαλιστεί η απονομή της δικαιοσύνης". Ο Πρόεδρος Μαντέλα δε διευκρίνισε ποια ακριβώς "μέτρα" σκέφτεται να πάρει προς αυτή την κατεύθυνση. Εντούτοις, η σουηδική κυβέρνηση υπενθύμισε και χτες ότι στέλνει ειδικούς ερευνητές, με αποστολή τη διερεύνηση των καταγγελιών - βόμβα του πρώην συνταγματάρχη Γιουτζίν Ντε Κοκ.

ΣΕΡΒΙΑ - ΒΟΣΝΙΑ
Αμοιβαία διπλωματική αναγνώριση

ΠΑΡΙΣΙ. -

Τελικά η χτεσινή συνάντηση των Προέδρων της Σερβίας και της Βοσνίας (Μιλόσεβιτς και Ιζετμπέκοβιτς) στο Παρίσι, δεν ήταν ιστορική μόνον γιατί έγινε για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια. Εμπεριείχε το "πολυπόθητο" στοιχείο της είδησης...

Η αμοιβαία διπλωματική αναγνώριση ανάμεσα σε Βελιγράδι και Σαράγεβο - σε επίπεδο πρεσβευτών! - είναι από χτες γεγονός έστω... και στα λόγια. Εδόθησαν οι διαβεβαιώσεις του Σέρβου Προέδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, για την αναγνώριση της σημερινής σύνθεσης της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης. Τόσο αυτός, όσο και ο Βόσνιος ομόλογός του, Αλίγια Ιζετμπέκοβιτς, δεσμεύτηκαν να αποφεύγουν στο μέλλον "πολιτικές και νομικές ενέργειες που δε θα συνεισφέρουν στη βελτίωση των διμερών φιλικών σχέσεων και συνεργασίας". Διαβεβαίωσαν τους πολίτες των χωρών τους ότι θα μπορούν να ταξιδεύουν σε Βοσνία και Ν. Γιουγκοσλαβία χωρίς βίζα και χωρίς προβλήματα...

Ολα ξεκίνησαν χτες το πρωί όταν έφθασαν στο παριζιάνικο ξενοδοχείο "Μαρινί" (απέναντι από το Μέγαρο των Ηλυσίων) οι Πρόεδροι της Βοσνίας και της Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν κεκλεισμένων των θυρών για περίπου τέσσερις ώρες και στη συνέχεια είχαν ξεχωριστές συναντήσεις με τον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ.

"Η συνάντηση πήγε καλά" είπε σε σπασμένα αγγλικά (μετά τη συνάντηση) ο Σέρβος Πρόεδρος Μιλόσεβιτς προσθέτοντας ότι "έγιναν σημαντικές κινήσεις για τη σταθερότητα στην περιοχή". Ο Πρόεδρος Ιζετμπέκοβιτς από την πλευρά του, ήταν πιο συγκρατημένος: "Δεν ήρθα εδώ για να βγάλω λόγους. Ολα είναι γραμμένα σε χαρτιά και το μόνο που μένει να δούμε είναι τι θα πραγματοποιηθεί"... Λίγη ώρα μετά ο Γάλλος Πρόεδρος, που μεσολάβησε και φιλοξένησε τις συνομιλίες των δύο ανδρών, δέχθηκε την "ευγνωμοσύνη" των δυο ηγετών για "τον εποικοδομητικό ρόλο της Γαλλίας και τη συνεισφορά της στην ενδυνάμωση της ειρήνης και της σταθερότητας στη νοτιοανατολική Ευρώπη". Ο Πρόεδρος Σιράκ, φανερά ικανοποιημένος, διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι το Παρίσι επιθυμεί "τη συνολική επανένταξη της Ν. Γιουγκοσλαβίας στη διεθνή κοινότητα και την εγγυημένη ενότητα της Βοσνίας". Αναφερόμενος στην αμοιβαία διπλωματική αναγνώριση ανάμεσα σε Βελιγράδι και Σαράγεβο, επισήμανε ότι η ανταλλαγή πρεσβευτών μεταξύ των δύο χωρών "θα γίνει πολύ σύντομα".

Και ενώ στο Παρίσι επικρατούσε κλίμα ικανοποίησης, το Λονδίνο ανακοίνωνε την απόφασή του να φιλοξενήσει το Δεκέμβριο μία διεθνή συνάντηση για τη λήψη αποφάσεων που αφορούν την εδραίωση της ειρήνης στη Βοσνία τον επόμενο χρόνο. Σε ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 4 - 5 Δεκέμβρη και θα πάρουν μέρος εκπρόσωποι από περίπου 50 χώρες και διεθνείς οργανισμούς. Στην ίδια συνάντηση θα είναι παρόντες και οι νεοεκλεγμένοι ηγέτες της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης...

ΑΛΒΑΝΙΑ
Απεργιακή κινητοποίηση

ΤΙΡΑΝΑ.-

Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα εργατικά συνδικάτα στην Αλβανία, εξαιτίας της αύξησης των τιμών σε βασικά διατροφικά αγαθά, όπως το ψωμί, και τα καύσιμα.

Οι αυξήσεις από την απελευθέρωση των τιμών αυτών των αγαθών, που πραγματοποίησε η κυβέρνηση του Σαλί Μπερίσα, έχουν φτάσει το 30%.

Τα συνδικάτα εκτιμούν ότι η συμμετοχή στη σημερινή απεργία θα ξεπεράσει τις 200.000 εργαζομένων.

Χρειάζεται συντονισμός της δράσης

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Με αφορμή τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας με χτεσινή ανακοίνωσή της αναφέρει:

Η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ χαιρετίζει τους αγώνες των εργατών των Γερμανίας, Ιταλίας, Ισπανίας και των άλλων χωρών της ΕΕ, που αντιστέκονται στην επίθεση που εξαπέλυσε το ευρωπαϊκό πολυεθνικό κεφάλαιο στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης.

Κάτω από τον αγώνα των Γερμανών εργατών μια σειρά μεγάλες επιχειρήσεις όπως η η BMW, η FORD, η OPEL και άλλες υποχρεώθηκαν να υποχωρήσουν και να πάρουν πίσω τα μέτρα.

Εκείνο που χρειάζεται είναι να βρεθεί τρόπος ώστε τα συνδικάτα της ΕΕ να συντονίσουν τη δράση τους. Γιατί μόνο ο κοινός αγώνας μπορεί να φέρει καλύτερα αποτελέσματα, αφού υπάρχουν και θυγατρικές σε κάθε χώρα.

Η επιτυχία των Γερμανών εργατών αποτελεί θετικό παράδειγμα.

Το πολυεθνικό κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις που το υπηρετούν το μόνο που τρέμουν είναι ο αγώνας και ακόμα πιο πολύ ο συντονισμένος αγώνας, αυτό θα γίνει, αλλά όσο πιο γρήγορα τόσο καλύτερα.

Ενα τεράστιο πλήθος, που συγκεντρώθηκε στην πλατεία Τιεναμέν στο Πεκίνο, γιόρτασε με ιδιαίτερη λαμπρότητα την επέτειο της 1ης Οκτώβρη, μέρα εγκαθίδρυσης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, το 1949



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ