Παρασκευή 4 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΥΛΑΦ ΠΑΛΜΕ
Καινούρια στοιχεία

ΑΓΚΥΡΑ.-

Ενας Σουηδός αξιωματούχος των σουηδικών υπηρεσιών πληροφοριών και ένας λευκός λοχαγός των επίλεκτων δυνάμεων του στρατού της τότε Ροδεσίας (Ζιμπάμπουε) κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στην πολύκροτη υπόθεση δολοφονίας του Σουηδού πρωθυπουργού Ούλαφ Πάλμε.

Οι κατηγορίες εκτοξεύτηκαν από τον Νοτιοαφρικανό συνταγματάρχη Γιουτζίν Ντε Κοκ, ο οποίος καταθέτει εδώ και μέρες στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ν. Αφρικής, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για πάνω από 80 αδικήματα.

Και οι δύο κατηγορούμενοι δήλωσαν "αθώοι" και ως ουδεμία σχέση έχοντες με την υπόθεση δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού της Σουηδίας. Ο Σουηδός Μπέρτιλ Βέντιν δήλωσε στο πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες" ότι τον καιρό της δολοφονίας του Πάλμε βρισκόταν στο σπίτι του στη Βόρεια Κύπρο, ενώ ο απόστρατος λοχαγός Αντονι Χουάιτ υποστήριξε, μιλώντας σε νοτιοαφρικανική εφημερίδα, ότι "δεν έχει καμία απολύτως σχέση ή διασυνδέσεις με κατασκόπους"... Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο απόστρατος λοχαγός Χουάιτ κατηγορείται από τον Ντε Κοκ ότι ήταν αυτός που τράβηξε τη σκανδάλη του όπλου στις 28 Φλεβάρη του 1986 στη Στοκχόλμη για να αφαιρέσει τη ζωή του Ούλαφ Πάλμε...

Μετά από όλα αυτά, ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος Νέλσον Μαντέλα διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διενέργεια μίας ενδελεχούς έρευνας γύρω από τον ενδεχόμενο ρόλο των μυστικών υπηρεσιών υπό το καθεστώς του Απαρτχάιντ. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε χτες στους δημοσιογράφους: "Εάν η Ν. Αφρική είναι αναμεμειγμένη στην υπόθεση αυτή... τότε θα πρέπει να πάρουμε ορισμένα ειδικά μέτρα για να διασφαλιστεί η απονομή της δικαιοσύνης". Ο Πρόεδρος Μαντέλα δε διευκρίνισε ποια ακριβώς "μέτρα" σκέφτεται να πάρει προς αυτή την κατεύθυνση. Εντούτοις, η σουηδική κυβέρνηση υπενθύμισε και χτες ότι στέλνει ειδικούς ερευνητές, με αποστολή τη διερεύνηση των καταγγελιών - βόμβα του πρώην συνταγματάρχη Γιουτζίν Ντε Κοκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ