Παρασκευή 4 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Βολές κατά Ερμπακάν για την προσέγγισή του στη Λιβύη

ΑΓΚΥΡΑ - ΤΡΙΠΟΛΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Παρά την αναζωπύρωση των ανησυχιών της Δύσης - κυρίως των ΗΠΑ - περί απόπειρας του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Νετσμετίν Ερμπακάν, να αναιρέσει τον "φιλοδυτικό προσανατολισμό" της Τουρκίας, οι προετοιμασίες για τη σημερινή επίσκεψή του στη Λιβύη συνεχίστηκαν χτες, με την απαρχή συνομιλιών του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, Ρετσάι Κιουτάν, με Λίβυους αξιωματούχους στην Τρίπολη.

Ο Κιουτάν επανέλαβε, κατά την προχτεσινή άφιξή του στη χώρα, την έκκληση για άρση των διεθνών κυρώσεων κατά της Λιβύης, τις οποίες έχει προκρίνει ο ΟΗΕ, ενώ εκτίμησε ότι κατά την επίσκεψη Ερμπακάν θα συναφθούν σημαντικές διμερείς πολιτικοοικονομικές συμφωνίες.

Στο εσωτερικό της Τουρκίας και της κυβέρνησης, πάντως, η απόφαση για τη νέα περιοδεία Ερμπακάν σε χώρες - "παρίες" της περιφέρειας προκάλεσε σημαντικότατες αντιδράσεις. Η υπουργός Εξωτερικών Τανσού Τσιλέρ τη χαρακτήρισε "άκαιρη" και ο υπουργός Εσωτερικών Μεχμέτ Αγκάρ επανέλαβε την απειλή παραίτησής του.

Στην Αίγυπτο

Ο Ερμπακάν κάλεσε χτες από το Κάιρο, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, "τον ισλαμικό κόσμο και τις δυνάμεις που επιθυμούν την ειρήνη στη Μέση Ανατολή να αντιταχθούν στην ισραηλινή πολιτική", του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, προφανώς.

Ο Ερμπακάν υποβάθμισε τη στρατιωτική συμφωνία, την οποία έχουν συνάψει τα επιτελεία Ισραήλ και Τουρκίας, και επίσης εμφανίστηκε αδιάφορος όσον αφορά τη σκληρή κριτική που δέχεται από τους Αμερικανούς.

Στο μεταξύ στην Ουάσιγκτον αμερικανικές εφημερίδες, έχουσες συνήθως άριστη πληροφόρηση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναπτύσσουν σενάρια περί "αποχώρησης" του "αντιαμερικανού" Ερμπακάν, ο οποίος δε δικαιούται "εκφράζοντας το 21% του λαού, να τυγχάνει της αμέριστης αμερικανικής πολιτικής και οικονομικής ενίσχυσης".

Στις τουρκικές φυλακές

Επ' αόριστον απεργία πείνας έχουν αρχίσει τουλάχιστον 75 κρατούμενοι σε τουρκικά σωφρονιστικά καταστήματα, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κράτησής τους. Οι κρατούμενοι, σύμφωνα με το πρακτορείο "Ανατολή", ζητούν από την κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποσχέσεις που τους είχε παράσχει τον περασμένο Ιούλιο, όταν ανάλογες κινητοποιήσεις κατέληξαν σε "απεργία θανάτου".

Η απεργία πείνας στην επαρχία Ερζερούμ συνοδεύεται και από κινητοποιήσεις και σε άλλες φυλακές, στην Τσανάκαλε και στο Μπατμάν, όπου ένας κρατούμενος αυτοπυρπολήθηκε και βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Αθωώσεις Ισλαμιστών

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας αθώωσε τις καταδικαστικές αποφάσεις που είχαν επιβληθεί πρωτοδίκως σε 100 ισλαμιστές, οι οποίοι κατηγορούνταν για την πυρπόληση κτιρίου στη Σεβάστεια το 1993, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 37 διανοούμενοι, αξιώνοντας αυστηρότερες ποινές.

Η προσαγωγή των ισλαμιστών σε νέες δίκες είναι ενδεχόμενο να συναντήσει αντιδράσεις από τα στελέχη της κυβέρνησης Ερμπακάν, καθώς ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης, Σεβκέτ Καζάν, ήταν συνήγορος των ισλαμιστών στη δίκη τους για τις δολοφονίες των Αλεβιτών διανοουμένων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα "σεναριολογία" αναβολής εκλογών(1998-08-26 00:00:00.0)
Σε κίνδυνο ο κυβερνητικός συνασπισμός(1996-10-11 00:00:00.0)
Προσπάθεια προσέγγισης από το Ισραήλ(1996-07-11 00:00:00.0)
"Εξετάσεις" συνδιαχειριστή δίνει ο Ερμπακάν(1996-06-18 00:00:00.0)
Νετσμεντίν Ερμπακάν(1996-05-19 00:00:00.0)
Προσπάθεια εξεύρεσης συμμαχιών(1996-01-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ