Παρασκευή 4 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Το "Βασίλειο του Τρόμου"

ΚΑΜΠΟΥΛ.-

Φόβους για την κατάσταση όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Αφγανιστάν, μετά την επικράτηση της ένοπλης οργάνωσης των ισλαμιστών φουνταμενταλιστών "Ταλιμπάν", εξέφρασε χτες με ανακοίνωσή της η οργάνωση "Διεθνής Αμνηστία".

Στην ανακοίνωση της οργάνωσης δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση των γυναικών, μετά την επιβολή του ισλαμικού νόμου, της "σαρία", ως κρατικού νομοθετήματος. Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στις γυναίκες να βγαίνουν από τα σπίτια τους ασυνόδευτες χωρίς σημαντικό λόγο, να εργάζονται ή και ακόμη να μορφώνονται.

Πολλές γυναικείες και μη κυβερνητικές οργανώσεις στις περιοχές Κανταχάρ και Χεράτ, στα νοτιοδυτικά της χώρας, αντιτάσσονται στα μέτρα των Ταλιμπάν, και διοργανώνουν πλήθος διαδηλώσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας.

Αλλά δεν έχουν μόνο οι γυναίκες προβλήματα από το νέο καθεστώς της Καμπούλ: Εκατοντάδες νέοι και μη έχουν συλληφθεί ως "συμπαθούντες" του έκπτωτου Προέδρου Μπουρχανουντίν Ραμπανί και, όπως καταγγέλλει η Αμνηστία, υφίστανται τρομακτικά βασανιστήρια στις φυλακές.

Παρά τις παραινέσεις των ηγετών των Ταλιμπάν για "μετριοπάθεια", οι πολιτοφύλακες Ταλιμπάν εγκαθιστούν ένα "Βασίλειο του Τρόμου" στη χώρα: Συλλαμβάνουν όποιον κρίνουν ότι δε συνάδει προς τον ισλαμισμό και καταστρέφουν οτιδήποτε κρίνουν ότι δεν είναι ισλαμικό - από βιβλία μέχρι κασέτες κι από παιχνίδια ως περιοδικά.

Επί της - πολιτικής - ουσίας, πάντως, η Δύση ελάχιστα συγκινείται από τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αναμένει το ξεκαθάρισμα στη διανομή της εξουσίας. ΗΠΑ και Ευρώπη υιοθετούν μια "εκπληκτικά" (για ορισμένους) ήπια στάση και μόνο η Ρωσία από κοινού με την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ) μιλούν για "κινδύνους που εκπορεύονται από την επικράτηση των Ταλιμπάν". Το Σαββατοκύριακο, στη Μόσχα, θα συζητηθεί ακριβώς η πιθανότητα επέκτασης των συγκρούσεων και σε χώρες της ΚΑΚ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ