Παρασκευή 4 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Υπογραφή δήλωσης αρχών, αλλά μένουν τα προβλήματα

ΜΟΣΧΑ.-

Ανώτεροι Ρώσοι και Τσετσένοι αξιωματούχοι υπέγραψαν χτες στη Μόσχα μια κοινή δήλωση αρχών, που σκοπό έχει τον τερματισμό της υφιστάμενης σύγκρουσης στην Τσετσενία, ενέργεια που ο Ρώσος πρωθυπουργός χαρακτήρισε "μεγάλο βήμα εμπρός".

Η υπογραφή ήρθε μετά το πέρας των συνομιλιών του Ρώσου πρωθυπουργού Βίκτορ Τσερνομίρντιν και του Τσετσένου αυτονομιστή ηγέτη Ζελιμχάν Γιανταρμπίγιεφ, ο οποίος έφτασε χτες στη Μόσχα.

Πάντως, το πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ μετέδωσε ότι μια μεικτή επιτροπή θα επιφορτιστεί με την αντιμετώπιση ενός ευρέος φάσματος προβλημάτων, με πρωταρχικά την ανασυγκρότηση της τσετσενικής οικονομίας και τη σύσταση νέων κυβερνητικών δομών στην Τσετσενία. Τόσο αυτό το πρακτορείο, όσο και το "Ιντερφάξ" μετέδωσαν ότι ο Ρώσος στρατηγός, γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Αλεξάντρ Λέμπεντ συνυπέγραψε τη συμφωνία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Λέμπεντ είχε υπογράψει στις 31 Αυγούστου μια προσωρινή συμφωνία με τον επικεφαλής του τσετσενικού επιτελείου, Ασλάν Μασχάντοφ.

Ομως, κατά τη διάρκεια της έναρξης της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου στην Κρατική Δούμα, η αντιπολίτευση χαρακτήρισε "αντισυνταγματική" την υπογραφείσα από τον Λέμπεντ συμφωνία ειρήνευσης.

Πριν αναχωρήσει η τσετσενική αντιπροσωπεία για τη Μόσχα, ο Γιανταρμπίγιεφ υποστήριξε ότι "η χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης είναι ένα από τα βασικά σημεία της ειρηνευτικής διαδικασίας. Είναι χρέος της Ρωσίας απέναντι στη διεθνή κοινότητα". Πρόσθεσε επίσης ότι "είμαστε έτοιμοι να περιφρουρήσουμε τα συμφέροντα της Ρωσίας. Αυτό θα δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης".

Στο μεταξύ, για πρώτη φορά χτες, ο Γιέλτσιν απηύθυνε ραδιοφωνικό μήνυμα όπου άφησε να εννοηθεί ότι δεν έχει σκοπό να παραιτηθεί, παρά την ασθένειά του.

"Μη σπεύδετε να ξεκρεμάσετε τα πορτρέτα (του Προέδρου), σ' αυτή τη χώρα υπάρχει Πρόεδρος, όπως υπάρχει και αντικαταστάτης του", τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος, απαντώντας έμμεσα στις εκκλήσεις που του έχει απευθύνει η αντιπολίτευση να παραιτηθεί.

Στο ίδιο μήνυμα, ο Γιέλτσιν εξήρε το ρόλο του στρατηγού Αλεξάντρ Λέμπεντ, τονίζοντας ότι έφερε εις πέρας τη διαταγή του να θέσει τέρμα στον πόλεμο της Τσετσενίας.

"Ο βοηθός μου Αλεξάντρ Λέμπεντ εφάρμοσε τις οδηγίες μου και έθεσε τέρμα στη στρατιωτική σύγκρουση", πρόσθεσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ