Παρασκευή 4 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Για το "χατίρι" των Αμερικανών

Παράσταση του Προέδρου Κλίντον το κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής, που δεν ικανοποιεί κανένα από τα αιτήματα του αγώνα του παλαιστινιακού λαού

Με εντελώς αντιφατικά συναισθήματα και εκτιμήσεις αποχώρησαν από την Ουάσιγκτον ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανάχιου και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ. Με βάση το τελικό ανακοινωθέν της πολύκροτης Συνόδου Κορυφής, που συγκλήθηκε εκτάκτως από τον Αμερικανό Πρόεδρο, τίποτε συγκεκριμένο δε συμφωνήθηκε και η "ειρηνευτική διαδικασία" μοιάζει έτοιμη να καταρρεύσει.

Η "άμεση και εντατική επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών" ήταν η μόνη συγκεκριμένη απόφαση, στην οποία φαίνεται ότι κατέληξε η Σύνοδος Κορυφής της Ουάσιγκτον, στην οποία πήραν μέρος ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανάχιου, ο Ιορδανός βασιλιάς Χουσεϊν και, βέβαια, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον. Στην τελική συνέντευξη Τύπου οι δύο πρωταγωνιστές, Αραφάτ και Νετανάχιου, αρνήθηκαν να κάνουν την οποιαδήποτε δήλωση και αρκέστηκαν σε μια σύντομη χειραψία μετά από τις επίμονες παραινέσεις του Αμερικανού Προέδρου. Ο Μπιλ Κλίντον, εμφανώς αμήχανος, ήταν ο μόνος που έκανε δηλώσεις και αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι η "ειρηνευτική διαδικασία" στη Μέση Ανατολή βρίσκεται σε μεγάλη κρίση. Παρ' όλα αυτά, συνέχισε ο Αμερικανός Πρόεδρος, το γεγονός ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να επαναλάβουν τις συνομιλίες και μάλιστα την Κυριακή αφήνει κάποια αισιοδοξία για το μέλλον της περιοχής. Σε ανάλογες "γενικώς αισιόδοξες" δηλώσεις αρκέστηκε και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ουόρεν Κρίστοφερ, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επανάληψη των συνομιλιών, την Κυριακή, θα κατευνάσει τα πνεύματα.

Την ικανοποίησή του για τα μη αποτελέσματα της συνόδου δεν έκρυψε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανάχιου, καθώς και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που τον συνόδευσαν στην Ουάσιγκτον. Η ισραηλινή ηγεσία εμφανίζεται ιδιαίτερα ευχαριστημένη, επειδή - όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε -"το Ισραήλ δεν αναγκάστηκε να προβεί σε καμία συγκεκριμένη δέσμευση".

Αμίλητος και κατηφής εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ. Ομιλητικοί και απαισιόδοξοι, όμως, εμφανίστηκαν οι στενοί του συνεργάτες και διαπραγματευτές Γιασέρ Αμπέντ Ράμπο και Χασάν Ασφούρ, οι οποίοι μίλησαν για "πλήρη αποτυχία", εξαιτίας της αδιαλλαξίας του Μπέντζαμιν Νετανάχιου και προειδοποίησαν για νέο κύκλο βίας στη Μέση Ανατολή. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης αναμένεται, τις αμέσως επόμενες μέρες, στην πόλη της Γάζας, καθώς, χθες, μετέβη στο Μαρόκο για να ενημερώσει τον βασιλιά Χασάν για το περιεχόμενο των συνομιλιών της Ουάσιγκτον και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Τύνιδα και στο Παρίσι.

Αντιδράσεις απογοήτευσης διεθνώς

Μεγάλη δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει η στάση του Νετανάχιου και στο εσωτερικό του Ισραήλ, όπου οι μόνοι ευχαριστημένοι από την τακτική του φαίνεται ότι είναι οι Εβραίοι έποικοι και ακροδεξιοί Ισραηλινοί. Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος και πρώην πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του, ενώ ιδιαίτερα καυστικός εμφανίστηκε ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Γιοσί Σαρίντ, ο οποίος δήλωσε ειρωνικά ότι "ο Νετανάχιου, δυστυχώς για όλους μας, δεν κατάλαβε ότι ο Λευκός Οίκος δεν είναι καζίνο στο Λας Βέγκας". Παράλληλα, συνεχίζονται οι μεγάλες φιλειρηνικές διαδηλώσεις σε όλα τα σημεία του Ισραήλ και πολλοί είναι οι πολίτες που υπογράφουν δηλώσεις άρνησης στράτευσης, σε περίπτωση ένοπλης σύρραξης με τους Παλαιστινίους.

Στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας επικρατεί "επιφανειακή και τεταμένη ηρεμία", όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν οι υπεύθυνοι των ισραηλινών αρχών ασφαλείας, οι οποίοι έχουν θέσει σε κατάσταση επιφυλακής τον ισραηλινό στρατό, που έχει παραταχθεί στην περίμετρο όλων των αυτόνομων παλαιστινιακών περιοχών. Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιτζάκ Μοντερχάι, σχολιάζοντας τις σποραδικές συγκρούσεις που ξέσπασαν μετά το τέλος της συνόδου της Ουάσιγκτον, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας νέας βίαιης ανάφλεξης.

Από την άλλη πλευρά, η Παλαιστινιακή Αρχή δεν έκρυψε την απογοήτευσή της. Παρ' όλα αυτά, ανώτερες παλαιστινιακές πηγές επιβεβαίωσαν ότι στην επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών στο μεθοριακό φυλάκιο του Ερέζ την Κυριακή θα πάρει μέρος ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερακάτ, ο απόστρατος Ισραηλινός στρατηγός Νταν Σομρόν και ο Ντένις Ρος, ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου στην περιοχή. Την ίδια στιγμή, η οργάνωση "Χαμάς" απηύθυνε έκκληση σε όλα τα μέλη και τους οπαδούς της να "συγκρουστούν άμεσα" με τους Ισραηλινούς κατακτητές, μετά το τέλος της καθιερωμένης προσευχής της Παρασκευής.

Αρνητικά "είδαν" τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής η αιγυπτιακή και η συριακή ηγεσία. Μέσω των κυβερνητικών εφημερίδων, τόσο η Δαμασκός όσο και το Κάιρο, χαρακτηρίζουν "ανούσια" τη σύνοδο και υπογραμμίζουν τον κίνδυνο να βυθιστεί στη βία όλη η περιοχή, αν δεν υπάρξουν άμεσες και απτές υποχωρήσεις εκ μέρους του Τελ Αβίβ. Την επιφυλακτικότητά της δεν έκρυψε ούτε η Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο, όπως δήλωσε ο Ντικ Σπρινγκ, υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας που έχει την προεδρία το τρέχον εξάμηνο, να παρέμβει αποστέλλοντας τρόικα αντιπροσώπων. Εξίσου επιφυλακτική και ανήσυχη ήταν και η ανακοίνωση που εξέδωσε το ρώσικο υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία καλείται, για άλλη μια φορά, η ισραηλινή κυβέρνηση να εγκαταλείψει την "παράλογη αδιαλλαξία της".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα χειρότερα επεισόδια των τελευταίων μηνών(1998-12-10 00:00:00.0)
Επί της ουσίας... μόνιμο αδιέξοδο(1998-10-25 00:00:00.0)
Υπό τη σκέπη των ΗΠΑ(1996-10-01 00:00:00.0)
Συγκρούσεις και αίμα(1996-09-28 00:00:00.0)
Εξέγερση και αιματοκύλισμα(1996-09-27 00:00:00.0)
Σε αντιπαράθεση με τους Παλαιστίνιους(1996-06-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ