Πέμπτη 6 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Σε αντιπαράθεση με τους Παλαιστίνιους

Σε περιπέτειες φαίνεται να εισέρχεται η σχέση των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων μετά τη χτεσινή πρώτη ανοιχτή αντιπαράθεση του νέου Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανάχιου και του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ. Ο Νετανάχιου, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, είχε, επανειλημμένως, δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να συνομιλήσει ποτέ με τον Γιάσερ Αραφάτ και ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε περισσότερες υποχωρήσεις απέναντι στους Παλαιστινίους. Τα λόγια αυτά, βέβαια, παραμένουν λόγια, αφού, αμέσως μετά την εκλογή του και υπό την πίεση της Ουάσιγκτον, ο

Νετανάχιου δήλωσε ότι θα συνεχίσει την ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή. Αλλωστε παραμένει ανοιχτό το ζήτημα της αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Χεβρώνα μέχρι τις 12 Ιουνίου, καθήκον που ο απερχόμενος πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες άφησε να εκπληρώσει η νέα ισραηλινή κυβέρνηση.

Εκκληση για ειρήνη και αποκάλυψη Αραφάτ

Χτες, όμως, οι τόνοι ανέβηκαν ανάμεσα σε Παλαιστινίους και Ισραηλινούς. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δήλωσε ότι πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί επίσημα η ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ, που θα μετονομαστεί σε Αλ Κοντς αλ Σαρίφ. Οι δηλώσεις αυτές του Αραφάτ έγιναν μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ και τον Ιορδανό βασιλιά Χουσεϊν στην Ακαμπα της Ιορδανίας για να συζητήσουν την κοινή στάση που θα τηρήσουν απέναντι στο Ισραήλ μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Οι τρεις Αραβες ηγέτες, που έχουν υπογράψει συμφωνίες ειρήνης με το Ισραήλ, απηύθυναν έκκληση προς τον Μπέντζαμιν Νετανάχιου να "κατεβάσει τους τόνους" που τήρησε προεκλογικά και να συνεχίσει την πολιτική των προκατόχων του όσον αφορά τις σχέσεις του Ισραήλ με τις γειτονικές αραβικές χώρες.

Η έκκληση αυτή, όμως, πέρασε σε δεύτερο πλάνο, αφού η μεγάλη είδηση της μέρας ήταν η ανακοίνωση του Γιάσερ Αραφάτ. Και βέβαια, στη δήλωση του Παλαιστίνιου ηγέτη εστιάστηκε και η αντίδραση του Μπέντζαμιν Νετανάχιου, ο οποίος, σε έντονο τόνο, κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχτεί την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Στο επίκεντρο η Ιερουσαλήμ και η "Εθνική ενότητα"

Μετά τη χτεσινή δήλωση Αραφάτ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά η αίτηση του ακροδεξιού δημάρχου της Ιερουσαλήμ, Εχούντ Ολμέρτ, προς τη νέα ισραηλινή κυβέρνηση να εγκρίνει την απαλλοτρίωση 2.000 αραβικών κατοικιών, από το ανατολικό παλαιστινιακό τμήμα της Ιερουσαλήμ, και την ανέγερση σε εκείνο το σημείο εβραϊκών οικοδομικών τετραγώνων.

Εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον φέρεται να αποκτά, πια, και το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Αν και δεν υπάρχει καμία νεότερη πληροφορία, εκτός από την εγκαρδιότητα που κυριάρχησε στη συνάντηση Πέρες - Νετανάχιου την Τρίτη, πολλά στελέχη του Λικούντ, ανάμεσα στα οποία και ο Νταβίντ Λεβί, βασικός υποψήφιος για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, πιέζουν τον Μπέντζαμιν Νετανάχιου να ζητήσει τη στήριξη και τη συνεργασία του Σιμόν Πέρες και του Εργατικού Κόμματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για το "χατίρι" των Αμερικανών(1996-10-04 00:00:00.0)
Υπό τη σκέπη των ΗΠΑ(1996-10-01 00:00:00.0)
Συγκρούσεις και αίμα(1996-09-28 00:00:00.0)
Εξέγερση και αιματοκύλισμα(1996-09-27 00:00:00.0)
Εσωτερικές αναταράξεις στο Ισραήλ(1996-08-22 00:00:00.0)
"Κατηγορίες" Πέρες για την ειρηνευτική διαδικασία(1996-08-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ