Πέμπτη 6 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
"Συγνώμη" και αποζημιώσεις μετά από 50 χρόνια...

ΤΟΚΙΟ.-

Το ιαπωνικό ιδιωτικό "Ταμείο για τις Γυναίκες από την Ασία" θα καταβάλει αποζημίωση 2.000.000 γιεν σε 300 από τις εκατοντάδες Ασιάτισσες από τη Νότια Κορέα, τις Φιλιππίνες και την Ταϊβάν, που εξαναγκάστηκαν να γίνουν ιερόδουλες για τον ιαπωνικό στρατό στη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Μόλις προχτές και μετά από μισό αιώνα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Ριουτάρο Χασιμότο, ζήτησε συγνώμη από τα εκατοντάδες θύματα που εξωθήθηκαν σε δεκάδες στρατόπεδα πορνείας με... το πιστόλι στον κρόταφο. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Ιάπωνα πρωθυπουργού, οι 300 Ασιάτισσες, εκτός από τη χρηματική αποζημίωση που θα τους καταβληθεί έως τις 15 Αυγούστου, θα έχουν ιατρική περίθαλψη και θα απολαμβάνουν κοινωνικής πρόνοιας.

Το "Ταμείο για τις Γυναίκες από την Ασία" συγκροτήθηκε τον περασμένο Ιούλη με πρωτοβουλία του Τόκιο, για την καταβολή αποζημιώσεων στα θύματα του ιαπωνικού μιλιταρισμού. Το ταμείο είχε ως στόχο τη συγκέντρωση από δωρεές ενός δισ. γιεν μέχρι τα τέλη Μάρτη. Τελικά, κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις 340 εκατ. γιεν. Οι ιαπωνικές κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων έχουν επανειλημμένα αποκλείσει την καταβολή των αποζημιώσεων με χρήματα του δημοσίου, υποστηρίζοντας ότι είναι κατά της παροχής προσωπικής αποζημίωσης σε θύματα πολέμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ