Πέμπτη 6 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εν αναμονή της πρότασης μομφής

ΑΓΚΥΡΑ.-

Με τη χτεσινή επισημοποίηση της απόφασής του να υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας, το Κόμμα Ορθού Δρόμου (Τανσού Τσιλέρ) ξεκαθάρισε τις προθέσεις του όσον αφορά την τύχη του κυβερνητικού συνασπισμού που σχημάτισε τον περασμένο Μάρτη με το Κόμμα Μητέρας Πατρίδας (Μεσούτ Γιλμάζ).

Αν, κατά τις προβλέψεις, το Σάββατο η κυβέρνηση καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος, θα προκύψει και πάλι ανάγκη σχηματισμού κάποιας συμμαχίας. Απαντες, λοιπόν, διερευνούν προθέσεις απάντων για συνεργασία. Ενδεικτικά: η Τανσού Τσιλέρ, η οποία αντιμετωπίζει τρεις Εξεταστικές Επιτροπές της Βουλής για σκάνδαλα που κατήγγειλε το Κόμμα Ευημερίας (Νετσμεντίν Ερμπακάν), συζητά με τους ιθύνοντες ακριβώς αυτού του κόμματος. Οι συνεργάτες του Μεσούτ Γιλμάζ, παράλληλα με τη λυσσώδη προσπάθειά τους να αποτρέψουν την επαπειλούμενη πτώση της Μητέρας Πατρίδας από την κυβέρνηση, διερευνούν τις πιθανότητες γεφυρώματος των διαφορών και επαναπροσδιορισμού της συνεργασίας με τον Ορθό Δρόμο αλλά και εναλλακτικές λύσεις, όπως η προσέγγιση του Ερμπακάν.

Η οικονομία

Κι ενώ η πολιτική σκηνή βυθίζεται ξανά στην αβεβαιότητα, η οικονομία αντιμετωπίζει όλο και σοβαρότερα προβλήματα. Με κυριότερο από αυτά, το νομισματικό. Είναι ενδεικτικό ότι, όπως αναφέρει δημοσίευμα της "Χουριέτ", το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρότεινε την κατάργηση της τουρκικής λίρας και την αντικατάστασή της με νέο νόμισμα, "λατινοαμερικάνικου" μοντέλου. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε νομισματική αναθεώρηση, καταργώντας τρία μηδενικά από την τουρκική λίρα και καθιερώνοντας νέο νόμισμα, με το όνομα "Αταλίρα".

Μια ελπίδα εισροής κεφαλαίων εν μέσω οικονομικής "ξηρασίας" σε αυτό τον τομέα είναι το ιρακινό πετρέλαιο, καθώς ο αγωγός διαμετακομιδής του μαύρου χρυσού μέσω τουρκικού εδάφους είναι πια έτοιμος προς χρήση, όπως ανακοίνωσε χτες η "Μποτάς", η τουρκική κρατική εταιρία πετρελαίων.

  • Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ των Κούρδων κρατουμένων σε 40 τουρκικές φυλακές, εξάλλου, συνεχίζεται. Οι πολιτικοί κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων οι πρώην βουλευτές του απαγορευθέντος κόμματος DEP, Λεϊλά Ζανά, Σελίμ Σαρντάκ, Ορχάν Ντογάν, και ο αρχηγός του Χατίπ Ντίτζλε, παραμένουν χωρίς τροφή εδώ και 37 μέρες, ενώ αντιμετωπίζουν και επιθέσεις από τους δεσμοφύλακες...
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολλαπλά τα στοιχήματα για τη νέα κυβέρνηση(1997-07-20 00:00:00.0)
Επιθέσεις από την αντιπολίτευση(1997-07-02 00:00:00.0)
Προσπάθειες Γιλμάζ για σχηματισμό κυβέρνησης(1997-06-25 00:00:00.0)
Στη δίνη των σκανδάλων(1996-11-26 00:00:00.0)
Απέλπιδες προσπάθειες της Τσιλέρ(1996-06-21 00:00:00.0)
Παραπέμπεται για σκάνδαλα η Τσιλέρ(1996-04-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ