Πέμπτη 6 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Διεκδικούν επανάληψη των εκλογών

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας Β. ΓΚΙΝΙΑ).-

Αλβανική αντιπροσωπεία τεσσάρων κομμάτων της αντιπολίτευσης, στην οποία δεν περιλαμβάνονται ελληνες μειονοτικοί, πραγματοποιεί από χτες διήμερη επίσημη επίσκεψη στις Βρυξέλλες, θέτοντας θέμα συνολικής επανάληψης των πρόσφατων εκλογών. Ταυτόχρονα, χτες η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρός της, Ζακ Σαντέρ, συνοδευόμενος από τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου, Λαμπέρτο Ντίνι, θα πραγματοποιήσει στις 7-8 του Ιούνη "επίσκεψη στη ΝΑ Ευρώπη" (Σεράγεβο, Ζάγκρεμπ, Βελιγράδι και Σκόπια) αλλά όχι στην Αλβανία,"εξαιτίας της εκλογικής διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη".

Η αλβανική αντιπροσωπεία συναντήθηκε χτες στην έδρα της Κομισιόν με τον Ελληνα Επίτροπο Χρ. Παπουτσή, τον οποίο ενημέρωσε για την κατάσταση στη χώρα και να βολιδοσκοπήσει τις διαθέσεις της Κομισιόν. Η αλβανική αντιπροσωπεία έθεσε θέμα επανάληψης των εκλογών στο σύνολο της χώρας και όχι μόνο σε ορισμένες περιφέρειες, παραθέτοντας πλήθος στοιχείων για τη βία και τη νοθεία των πρόσφατων εκλογών, και για τη μη ύπαρξη Συντάγματος που να εγγυάται την πορεία προς τον εκδημοκρατισμό. Σοβαρές καταγγελίες έγιναν και για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων που ανέρχονται στο ποσό των 400 εκατ. ECU για την περίοδο 1991 --95, ενώ άλλα 212 ECU προβλέπεται να διατεθούν κατά την τριετία 1996 - 99. Η αλβανική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι αυτά τα χρήματα δε διατέθηκαν για τους σκοπούς για τους οποίους εκταμιεύτηκαν, αλλά για τις "ανάγκες" του καθεστώτος Μπερίσα.

Η Κομισιόν προτείνει "διάλογο" κυβέρνησης - αντιπολίτευσης, ενώ "επιφυλάσσεται αναφορικά με τη δυνατότητα έναρξης" των διαπραγματεύσεων για τη νέα συμφωνία συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ενωσης - Αλβανίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ