Πέμπτη 22 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εσωτερικές αναταράξεις στο Ισραήλ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Ενώ η ειρηνευτική συμφωνία συνολικά στη Μέση Ανατολή δείχνει να καρκινοβατεί, η σύγκρουση "ιεράκων" και "περιστεριών" στο εσωτερικό πολιτικό του Ισραήλ συνεχίζεται. Ο πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανάχιου, κατηγόρησε χτες τον προκάτοχό του, Σιμόν Πέρες, ότι "θα θέσει προ τετελεσμένου" την κυβέρνησή του, με τις συναντήσεις τις οποίες προτίθεται να πραγματοποιήσει με Αραβες ηγέτες. Ο Νετανάχιου, σφοδρός επικριτής της πολιτικής του Πέρες, επανέφερε ως έντονη υπενθύμιση εκτός από τις συμφωνίες που ο Πέρες συνήψε με τους Παλαιστινίους, και τη μυστική συμφωνία στην οποία κατά πληροφορίες ο πρώην πρωθυπουργός είχε καταλήξει με τη Δαμασκό, για την απόδοση στη Συρία των υψιπέδων του Γκολάν - κάτι που ο Νετανάχιου αποκηρύττει μετά βδελυγμίας.

Ο εκπρόσωπος του νυν πρωθυπουργού του Ισραήλ δήλωσε χτες ότι "δεν υπάρχει πρόβλημα όσον αφορά τις συναντήσεις του Πέρες" με τον Γιάσερ Αραφάτ, π.χ., αλλά το πρόβλημα προκύπτει επειδή ο Πέρες διαφημίζει τις συναντήσεις αυτοανακηρυσσόμενος ως "σωτήρας της ειρηνευτικής διαδικασίας".

Οι συροϊσραηλινές σχέσεις...

Από το κακό, στο χειρότερο: με τις επιδείξεις οπλικών συστημάτων ένθεν κακείθεν (συριακοί "Σκουντ", ισραηλινοί "Αρροου", κ.ο.κ.), και τις μεγαλοστομίες από ακραιφνείς εθνικιστές Ισραήλ και Συρίας τορπιλίζουν τις - ήδη σαθρές - βάσεις της διαπραγμάτευσης για την επίτευξη ειρήνης στην περιοχή. Το θέμα των υψιπέδων του Γκολάν παραμένει στο επίκεντρο της έντασης, παρά την προσπάθεια Νετανάχιου να μεταφέρει το επίκεντρο στο Λίβανο.

Ο Νταβίντ Λεβί, υπουργός Εξωτερικών του Νετανάχιου (εξασφάλισε εκ νέου την παραμονή του στο πόστο, η οποία αμφισβητούνταν) ζήτησε χτες από τις ΗΠΑ, κυριότερο μεσολαβητή στην ειρηνευτική διαδικασία, να "ενημερώσει" το συντομότερο τη Δαμασκό ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αρχίσει διάλογο "χωρίς προϋποθέσεις", αλλά αυτή η πυροσβεστική κίνηση (αφού πολλοί προέβλεπαν ως και σύρραξη) δεν είναι διόλου βέβαιο ότι θα βρει ανταπόκριση από τον Χάφεζ Αλ Ασαντ...

Ποια αποχώρηση του στρατού;

Κατά πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου "Ρόιτερ", το Ισραήλ δεν προτίθεται να απομακρύνει τα στρατεύματά του από την πόλη της Χεβρώνας, έως ότου να κλείσουν όλα τα γραφεία τα οποία - λένε ισραηλινοί αξιωματούχοι - διατηρεί η Παλαιστινιακή Αρχή στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Αν κάτι τέτοιο δε συμβεί, η ισραηλινή κυβέρνηση, όπως φέρεται ειπών προχτές ο Μπέντζαμιν Νετανάχιου σε σύσκεψη ανωτάτων στελεχών, "καμιά πρόοδος δε θα επιτραπεί" στο θέμα της Παλαιστίνης.

Εκπρόσωποι των Παλαιστινίων αρνούνται την ύπαρξη γραφείων της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Με την επιδείνωση της κατάστασης, όσον αφορά την εξέλιξη της ειρηνευτικής διαδικασίας, να διαφαίνεται, ηχεί μάλλον παράταιρη η ίδρυση ενός "Κλαμπ του Οσλο", το οποίο σκοπό θα έχει την επίβλεψη της εφαρμογής των συμφωνηθέντων στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων. Αλλωστε, όπως έλεγε ένα στέλεχος της κυβέρνησης του Λικούντ, "δεν είναι δική μας συμφωνία" η συμφωνία του Οσλο...

11χρονη νεκρή από παλαιστινιακά πυρά

Στη Γάζα, ένα ανήλικο κορίτσι έπεσε θύμα των διασταυρούμενων πυρών της παλαιστινιακής Αστυνομίας και των δυνάμεων ασφαλείας του Γιάσερ Αραφάτ, σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών. Η 11χρονη, η οποία ζούσε σε στρατόπεδο προσφύγων, βρέθηκε μαζί με τον πατέρα της στο κέντρο μιας σύγκρουσης, οι λόγοι για της οποίας δε διευκρινίστηκαν. Ο άνθρωπος που σκότωσε τη Ρίμπα Αλ Χίντι συλλήφθηκε και ανακρίνεται.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εξέγερση και αιματοκύλισμα(1996-09-27 00:00:00.0)
Περιοδεία Νετανάχιου στην ΕΕ υπό τη σκιά της αυξανόμενης έντασης(1996-09-25 00:00:00.0)
Η Ιερουσαλήμ το "Μήλον της Εριδος"(1996-09-09 00:00:00.0)
"Κατηγορίες" Πέρες για την ειρηνευτική διαδικασία(1996-08-14 00:00:00.0)
Οξύνει την κατάσταση ο Νετανάχιου(1996-07-04 00:00:00.0)
Σε αντιπαράθεση με τους Παλαιστίνιους(1996-06-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ