Πέμπτη 22 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΛΓΙΟ
Εγκληματική ολιγωρία της Δικαιοσύνης;

Καινούργια έκθεση αποκαλύπτει πως ήταν ενημερωμένοι για τη δράση του κυκλώματος παιδεραστίας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Νέο κύμα οργής εναντίον της βελγικής Δικαιοσύνης προκάλεσε έγγραφο της βελγικής Αστυνομίας, όπου αποκαλύπτει ότι οι αρχές της χώρας είχαν ενημερωθεί στο τέλος του 1993 για την εγκληματική δραστηριότητα του Μαρκ Ντιτρού, που θεωρείται "εγκέφαλος" του κυκλώματος παιδεραστίας. Το περιεχόμενο του εγγράφου έδωσε στη δημοσιότητα το τηλεοπτικό δίκτυο "RTL - TVI".

Η έκθεση είχε συνταχθεί στα τέλη του 1993 από ερευνητές που τους είχε ανατεθεί η παρακολούθηση του Ντιτρού μετά την αποφυλάκισή του.

"Μας είχε γνωστοποιηθεί ότι ο ενδιαφερόμενος έκανε εργασίες στις αποθήκες ενός από τα σπίτια του στη Μαρσιέν ο Πον, κοντά στο Σαρλρουά... με σκοπό να εγκαταστήσει παιδιά μέχρι να σταλούν στο εξωτερικό", έγραφαν οι ερευνητές.

"Κανένα ίχνος παρουσίας παιδιού δεν εντοπίστηκε. Ο ενδιαφερόμενος έκανε προφορική κατάθεση για τους σκοπούς των εργασιών. Δήλωσε ότι έκανε εργασίες στις αποθήκες χωρίς άλλες διευκρινίσεις. Οι εργασίες ήταν στην αρχή τους", πρόσθεταν.

Νέα έκθεση της Αστυνομίας εστάλη στην Εισαγγελία της Λιέγης τον Αύγουστο του 1995. Περιείχε την πληροφορία ότι ο Ντιτρού είχε έρθει σε επαφή οκτώ μήνες πριν με τρίτο πρόσωπο για να του προτείνει να συμμετάσχει στο κύκλωμα της αρπαγής παιδιών. Ο Ντιτρού είχε δώσει και οδηγίες για τον τρόπο απαγωγής των παιδιών, σύμφωνα με την έκθεση.

Τρίτη έκθεση που εστάλη στο τέλος Αυγούστου 1995, έδωσε το όνομα του τρίτου πιθανού μέλους της σπείρας, του Μιχάλη Διακοστράβανου, ελληνικής καταγωγής. Ο ύποπτος συνελήφθη στις 13 Αυγούστου 1996 και αφέθηκε ελεύθερος εξαιτίας έλλειψης στοιχείων.

Στο μεταξύ, η Αστυνομία της χώρας συνεχίζει τις έρευνές της για τα δύο κορίτσια των οποίων αγνοείται η τύχη εδώ και ένα χρόνο περίπου. Οι αρχές ελπίζουν ότι θα βρουν τα δύο κορίτσια ζωντανά, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κανένα στοιχείο που θα μπορούσε να οδηγήσει στον εντοπισμό τους, προκύπτει από τις δηλώσεις του γενικού εισαγγελέα, Μισέλ Μπουρλέ.

Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας της Ιντερπόλ, Ρέιμοντ Κένταλ, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από τη βελγική τηλεόραση "RTL - TVI", τόνισε ότι οι δύο νεαρές Βελγίδες, που είχαν απαχθεί από τον Ντιτρού πριν ένα χρόνο, είναι ζωντανές.

Παράλληλα, η νοτιοαφρικανική αστυνομία ανακοίνωσε χτες ότι θα πραγματοποιήσει από κοινού με το FBI έρευνα για τυχόν ύπαρξη κυκλώματος εμπορίου ανθρωπίνων οργάνων, που συνδέεται με την υπόθεση παιδεραστίας στο Βέλγιο και με ανάλογη υπόθεση στη Νότια Αφρική. Ο διοικητής της Αστυνομίας, Ρέγκι Μαριμούτου, ανέφερε ότι Νοτιοαφρικανοί, Βέλγοι και Αμερικανοί ανακριτές είχαν συνομιλίες με αντικείμενο τις "παράξενες ομοιότητες" που διαπιστώθηκαν μεταξύ των δύο υποθέσεων.

Το ενδεχόμενο της σχέσης των περίπου 100 εφήβων που έχουν εξαφανιστεί στην Ολλανδία, με την υπόθεση "Ντιτρού", εξετάζει η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών της Ολλανδίας με τη βελγική Δικαιοσύνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ