Πέμπτη 4 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οξύνει την κατάσταση ο Νετανάχιου

Την αρχή της ανταλλαγής γης για την ειρήνη αμφισβήτησε ξεκάθαρα με χτεσινές του δηλώσεις ο Μπέντζαμιν Νετανάχιου, οξύνοντας ακόμη περισσότερο την τεταμένη ατμόσφαιρα στις ισραηλινο-αραβικές σχέσεις. Τη δύσκολη κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί η Γαλλία ξεκινώντας νέο γύρο επαφών με τους Αραβες ηγέτες και διαλαλώντας την υποστήριξή της στη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας. Στο μεταξύ, αξιωματικοί του ισραηλινού στρατού πιέζουν την κυβέρνηση Νετανάχιου να προχωρήσει άμεσα στην αποχώρηση από τη Χεβρώνα, καθώς η δυσαρέσκεια των Παλαιστινίων μεγαλώνει και η οικονομική κατάσταση στη Δυτική Οχθη και στα αυτόνομα εδάφη επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, δημιουργώντας φόβους για ανάφλεξη της βίας στην περιοχή.

Πολλές ερμηνείες μίας απόφασης

Προκλητικός εμφανίστηκε, χτες, σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε στην Ιερουσαλήμ, ο νέος Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανάχιου σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία. Ο Νετανάχιου δήλωσε σαφώς ότι "αμφιβάλλει για το αν στη Διάσκεψη της Μαδρίτης το 1991, στην οποία τέθηκαν οι βάσεις της ειρηνευτικής διαδικασίας, είχε αναφερθεί η αρχή της ανταλλαγής εδαφών για την ειρήνη". Μάλιστα, ο νέος Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε ότι το Ισραήλ "έχει μια δική του ερμηνεία" για τις αποφάσεις 242 και 338 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που μιλούν για αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από κατεχόμενα αραβικά εδάφη, και στις οποίες βασίστηκε η υπάρχουσα ειρηνευτική διαδικασία. Κλείνοντας την παρουσίαση της θέσης του, ο Νετανάχιου υποστήριξε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται με τους Αραβες, χωρίς, όμως, να υπάρχει κάποια συγκεκριμένη δέσμευση.

Γαλλική διπλωματική παρέμβαση

Τη σκληρή στάση που επιμένει να τηρεί ο Νετανάχιου, καθώς και τη σιωπηλή ουδετερότητα και τα μισόλογα της Ουάσιγκτον εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο τρόπο η Γαλλία, η οποία βρήκε το κατάλληλο έδαφος για να εδραιώσει την παρέμβαση και την παρουσία της στην περιοχή. Ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, μετά την πρόσφατη συνάντηση του με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, πρόκειται να συναντηθεί, σήμερα, με τον Λιβανέζο πρωθυπουργό Ραφίκ Χαρίρι. Στο μεσοδιάστημα, η γαλλική Προεδρία ανακοίνωσε ότι ο Σιράκ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, τον οποίο διαβεβαίωσε για την υποστήριξη της Γαλλίας προς τους Παλαιστινίους. Ανάλογες δεσμεύσεις συμπαράστασης έγιναν και προς τον Χόσνι Μουμπάρακ, ενώ παρόμοια αναμένεται να είναι η στάση που θα τηρήσει ο Σιράκ και κατά τη συνάντησή του με τον Χαρίρι.

Αποχώρηση από τη Χεβρώνα ζητά ο στρατός

Την αυξανόμενη αραβική δυσαρέσκεια και ιδιαίτερα των Παλαιστινίων, όμως, δεν έχει αντιληφθεί, μόνο, η γαλλική διπλωματία. Ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού πιέζουν τον Μπέντζαμιν Νετανάχιου να προχωρήσει άμεσα στην αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Χεβρώνα, καθώς έχει, ήδη, συμπληρωθεί ένας μήνας από την τελευταία προθεσμία, που οριζόταν από τις ειρηνευτικές συμφωνίες. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι Ισραηλινοί στρατιωτικοί έχουν καταθέσει στην κυβέρνηση 4 συγκεκριμένες προτάσεις, που, κατά τη γνώμη τους, εξασφαλίζουν την ασφάλεια των Εβραίων εποίκων της Χεβρώνας μετά την απομάκρυνση του ισραηλινού στρατού. Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι οι προτάσεις αυτές δεν επιφέρουν καμία αλλαγή στην υπάρχουσα συμφωνία, αν και κάτι τέτοιο αμφισβητείται από την Παλαιστινιακή Αρχή. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι ο Μπέντζαμιν Νετανάχιου δέχεται πιέσεις να λάβει μια τελική απόφαση για τη Χεβρώνα πριν από την αναχώρησή του, στις αρχές της επόμενης βδομάδας, για την επίσκεψή του στο Λευκό Οίκο.

Απειλεί με παραίτηση ο Λεβί

Πριν το ταξίδι του στην Ουάσιγκτον, όμως, ο νέος Ισραηλινός πρωθυπουργός θα πρέπει να ξεκαθαρίσει την κατάσταση στην ίδια την κυβέρνησή του. Ο Νταβίντ Λεβί, νέος υπουργός Εξωτερικών, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του Νετανάχιου, χτες στην Ιερουσαλήμ, ότι θα παραιτηθεί, αν μέσα στην επόμενη βδομάδα δε δοθεί κάποιο υπουργείο στον πρώην υπουργό Αμυνας, υπερσυντηρητικό Αριέλ Σαρόν. Η δήλωση του Λεβί εξέπληξε τον Νετανάχιου, ο οποίος κατάφερε να κρατήσει την ψυχραιμία του και να τον καλέσει να συζητήσουν το θέμα ιδιαιτέρως και όχι μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ