Πέμπτη 4 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Δυτικοί ηγέτες πηγαίνουν και έρχονται

Ζυμώσεις για τον εγκλωβισμό της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση

ΒΑΡΣΟΒΙΑ (ανταπόκριση Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ). -

Εντονη είναι η πολωνική παρουσία στη διεθνή πολιτική σκηνή με τις συνεχείς επισκέψεις ηγετών και προσωπικοτήτων ξένων κρατών και ανάλογες πολωνικές σε ξένα κράτη.

Σ' αυτή την αυξημένη δραστηριότητα περιλαμβάνεται ηεπίσκεψη της Χίλαρι Κλίντον, ως πρέσβειρας "καλής θέλησης" των ΗΠΑ, η επίσκεψη της πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ, καθώς επίσης και η επίσκεψη του καγκελάριου της Αυστρίας Βρανίτσκι. Επίσης, αναμένεται η προσεχής επίσκεψη του Πολωνού Προέδρου Αλεξάντρ Κβασνιέφσκι στις ΗΠΑ, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον και άλλες ηγετικές προσωπικότητες.

Αμεσος σκοπός όλων των συναντήσεων είναι οι συνεχείς προσπάθειες της Πολωνίας για την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ. Η πορεία αυτή της Πολωνίας δεν είναι άσχετη με τις σοβαρές επενδύσεις ξένων κεφαλαίων, ιδιαίτερα αμερικανικών, γερμανικών, γαλλικών και βρετανικών. Εχει, επίσης, άμεση σχέση με την αλλαγή στις πολιτικές σχέσεις της Πολωνίας με τη Ρωσία. Γενικά οι Πολωνοί πολιτικοί ηγέτες εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την προσεχή είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ και υποστηρίζουν ότι η Ενωμένη Ευρώπη σημαίνει δημοκρατική Ευρώπη, αποφυγή διενέξεων, ειρήνη και οικονομική ανάπτυξη.

Ωστόσο, στην κοινή γνώμη δε δείχνει να συγκινείται με αυτούς τους στόχους. Η σκληρή πραγματικότητα της διαρκούς αύξησης του τιμαρίθμου, η ανεργία, οι δυσκολίες στην κάλυψη του οικογενειακού προϋπολογισμού είναι τα κύρια προβλήματα που απασχολούν το λαό.

Οι διαμαρτυρίες των εργαζομένων στα ναυπηγεία του Γκντανσκ με τη χρεοκοπία τους και τις προσεχείς απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων, οι γενικές απεργίες των γιατρών, με αιτήματα την αύξηση των αποδοχών τους και την ενίσχυση οικονομικά των νοσοκομείων, όπου παρατηρείται έλλειψη φαρμακευτικού υλικού ακόμα και φαγητού για τους άρρωστους, οι διαμαρτυρίες και πορείες των δασκάλων, δείχνουν το αληθινό πρόσωπο της κατάστασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ