Πέμπτη 4 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
Ολοκληρώθηκε ο δεύτερος γύρος
  • Μεγάλο το ποσοστό αποχής, παρά τα "έκτακτα μέτρα"
  • Σοβαρά ερωτηματικά για την κατάσταση της υγείας του Μπ. Γιέλτσιν

ΜΟΣΧΑ.-

Διεξήχθη χτες ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών. Τα 105.000.000 ψηφοφόροι κλήθηκαν να επιλέξουν τον Πρόεδρο της Ρωσίας για τα επόμενα 4 χρόνια μεταξύ του νυν Προέδρου, Μπορίς Γιέλτσιν και του υποψήφιου του συνασπισμού των λαϊκοπατριωτικών δυνάμεων, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ. Στον πρώτο γύρο ο Γιέλτσιν προηγήθηκε του Ζιουγκάνοφ με διαφορά μόλις τριών ποσοστιαίων μονάδες. Η ψηφοφορία άρχισε από την Απω Ανατολή μια μέρα νωρίτερα, την Τρίτη βράδυ λόγω της διαφοράς της ώρας. Οι πληροφορίες από τις Εφορευτικές Επιτροπές ανέφεραν ότι η συμμετοχή των ψηφοφόρων ήταν χαμηλότερη σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε προς το βράδυ η ΚΕΕ, είχαν ψηφίσει το 55,63% των ψηφοφόρων. Παρατηρητές σημειώνουν ότι συμμετοχή κάτω του 60% σημαίνει βέβαιη νίκη του Ζιουγκάνοφ, ενώ συμμετοχή άνω του 65% σημαίνει μεγάλες πιθανότητες για την επανεκλογή του Γιέλτσιν. Γι' αυτό και Ρώσοι ιθύνοντες, όπως ο πρωθυπουργός, Βίκτορ Τσερνομίρντιν και ο δήμαρχος της Μόσχας, Γιούρι Λουζκόφ, έκαναν συνεχείς εκκλήσεις από την τηλεόραση στους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες. (Στη Μόσχα και την Πετρούπολη, προπύργια του Γιέλτσιν, η συμμετοχή ήταν 50,34% και 50,67% αντίστοιχα).

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, προκειμένου να ενισχύσει τη συμμετοχή, αποφάσισε να δημιουργήσει εκλογικά τμήματα σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, λιμάνια και αεροδρόμια. Το γεγονός αυτό καταγγέλθηκε από Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας και το λαϊκοπατριωτικό συνασπισμό.

Στο μεταξύ, οι φήμες για την άσχημη κατάσταση της υγείας του Μπορίς Γιέλτσιν επιβεβαιώνονται από το γεγονός ότι χτες ψήφισε στα "κρυφά" στο σανατόριο Μπάρβιχα, με παρόντες τον προσωπικό του φωτογράφο κι έναν οπερατέρ της κρατικής τηλεόρασης. Το CNN μετέδωσε ότι ο Γιέλτσιν υπέστη από την περασμένη βδομάδα μια κρίση στηθάγχης. Το φιλμάκι διάρκειας ενός λεπτού που προβλήθηκε από την τηλεόραση ως πειστήριο της ψηφοφορίας του, τον έδειχνε χαμογελαστό, αλλά αμήχανο και άκαμπτο, να καλεί τους ψηφοφόρους "να κάνουν το χρέους τους", ψηφίζοντάς τον. Νωρίτερα το Κρεμλίνο είχε μεταφέρει με τέσσερα λεωφορεία τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους στο εκλογικό κέντρο στο Οσένιι Μπουλβάρ, στη δυτική Μόσχα, όπου ο Γιέλτσιν ασκεί τα εκλογικά του δικαιώματα. Μάταια, όμως, περίμεναν δύο ώρες, οπότε εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Βίκτορ Τσερνομίρντιν και τους ενημέρωσε ότι ο Γιέλτσιν είχε ήδη ψηφίσει.

Από τη μεριά του, ο Ζιουγκάνοφ, κατά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο κέντρο της Μόσχας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ψήφισε για μια "ισχυρή, σοβαρή και αξιόπιστη Ρωσία". Εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα είναι ο νικητής, τόνισε ότι η Δύση "δεν πρέπει να με φοβάται και δε με φοβάται τώρα".

Παρά το γεγονός ότι η εκλογική νομοθεσία το απαγορεύει, τα ΜΜΕ συνέχισαν και την ημέρα των εκλογών την προπαγάνδα υπέρ του Γιέλτσιν και τις αντικομμουνιστικές επιθέσεις. Στα δελτία ειδήσεων εμφανίστηκαν στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του Γιέλτσιν, επικρίνοντας τον Ζιουγκάνοφ, ενώ όταν έδειχναν τον τελευταίο δεν αναμετέδιδαν τις δηλώσεις του, αλλά τις σχολίαζαν αρνητικά. Η εφημερίδα "Κομσομόλσκαγια Πράβντα", κινδυνολογώντας, παρουσίαζε ένα σενάριο "εμφυλίου πολέμου" που θα ξεσπάσει σε περίπτωση νίκης του Ζιουγκάνοφ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαβουλεύσεις πριν την τρίτη ψηφοφορία (1998-04-23 00:00:00.0)
Μια ανοδική πορεία για τους κομμουνιστές (1996-07-05 00:00:00.0)
Σήμερα ψηφίζεται ο Πρόεδρος (1996-07-03 00:00:00.0)
Ισα αποτελέσματα σε άνισες συνθήκες (1996-06-30 00:00:00.0)
Σε κλίμα έντασης οι εκλογές για την προεδρία (1996-06-15 00:00:00.0)
Δεύτερη φάση των προεδρικών εκλογών (1996-03-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ