Πέμπτη 23 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Διαβουλεύσεις πριν την τρίτη ψηφοφορία

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Η προσοχή των πολιτικών δυνάμεων της Ρωσίας σε σχέση με την πολιτική κρίση που προκάλεσε στη χώρα ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν στρέφεται τώρα στο μεγαλύτερο κόμμα της Ρωσίας - το ΚΚΡΟ. Από το πώς θα ψηφίσουν την Παρασκευή, 24 Απρίλη, κατά την τρίτη κρίσιμη ψηφοφορία στην Κρατική Δούμα οι κομμουνιστές βουλευτές για την επικύρωση του Σεργκέι Κιριένκο ως πρωθυπουργού της χώρας, θα εξαρτηθούν πολλά στις πολιτικές εξελίξεις. Την Πέμπτη η ΚΕ του κόμματος θα συνέλθει σε έκτακτη Ολομέλεια για να καθορίσει τη στάση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του στη Δούμα κατά την τρίτη ψηφοφορία.

Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, δήλωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου ότι η θέση του ΚΚΡΟ παραμένει ίδια: οι κομμουνιστές πρέπει να καταψηφίσουν την υποψηφιότητα του Κιριένκο και τόνισε ότι πρέπει να γίνει ανοιχτή ψηφοφορία. Επέκρινε τον Γιέλτσιν για την απροθυμία του να κάνει διάλογο, ότι "εκβιάζει την Κρατική Δούμα" και ότι παραβιάζει το Σύνταγμα, επιβάλλοντας την υποψηφιότητα του Κιριένκο. Πρόσθεσε ότι το ΚΚΡΟ θα ωφεληθεί σε περίπτωση διενέργειας νέων εκλογών και εξέφρασε την ελπίδα ότι στην προκειμένη περίπτωση η αντιπολίτευση θα εξασφαλίσει αρκετές έδρες, ώστε να προχωρήσει στις απαιτούμενες συνταγματικές τροποποιήσεις για την περιστολή των υπερεξουσιών του Γιέλτσιν.

Σε περίπτωση τρίτης διαδοχικής καταψήφισης, ο Γιέλτσιν είναι υποχρεωμένος από το Σύνταγμα να διαλύσει τη Δούμα και να προκηρύξει νέες εκλογές. Επίσης, ο Ζιουγκάνοφ ανακοίνωσε ότι στις 21 Απρίλη πρότεινε τη διεξαγωγή συνάντησης ανάμεσα στον Γιέλτσιν και μιας κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας για να "εξασφαλιστεί η ειρηνική επίλυση της παρατεινόμενης κρίσης στη χώρα". Ο Ζιουγκάνοφ σημείωσε ότι δε θεωρεί τον κοινοβουλευτικό δρόμο "ως τον μοναδικό για την επίλυση των προβλημάτων" και ότι αναμένεται ένταση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους.

Συνάντηση για σήμερα, Πέμπτη, του Γιέλτσιν με τους προέδρους της Κρατικής Δούμας Γκενάντι Σελεζνιόφ και του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Γεγκόρ Στρόγεφ, ενόψει της τρίτης και τελευταίας ψηφοφορίας, ανήγγειλε στη Δούμα ο Σελεζνιόφ. Ο Γιέλτσιν, όμως, απέκλεισε εκ των προτέρων την πιθανότητα να αλλάξει στάση στο θέμα της υποψηφιότητας του Κιριένκο για την πρωθυπουργία, παρά τη συνάντηση που έχει προγραμματίσει με τους προέδρους των δύο σωμάτων του Κοινοβουλίου για το θέμα αυτό.

Στο μεταξύ, στις 21 Απρίλη πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα η 5η Συμβουλευτική Συνέλευση των κομμάτων, κινημάτων και οργανώσεων της αριστερής αντιπολίτευσης στη Δούμα (απαρτίζουν τη Λαϊκοπατριωτική Ενωση Ρωσίας) και ζήτησαν από το ΚΚΡΟ να τερματίσει την πολιτική αντίθεση που εκφράζει στη Δούμα για την πρωθυπουργοποίηση του Κιριένκο και να μη δοθεί η αφορμή στον Γιέλτσιν να διαλύσει την Κάτω Βουλή. Ο πρόεδρος της Δούμας Σελεζνιόφ και ο πρόεδρος της "Ναροντοβλάστιε", Νικολάι Ριζκόφ, δήλωσαν ότι οι αριστερές πολιτικές ομάδες "συνέπεσαν" στην ανάγκη να παραταθεί ο "βίος" της Δούμας.

Ο Σελεζνιόφ εξέφρασε τη δυσαρέσκεια για την άποψη του Ζιουγκάνοφ και δήλωσε ότι θα ήταν προτιμότερο να αποδεχτεί τον Κιριένκο και να συνεχιστεί η θητεία της παρούσας Δούμας. Απαντώντας, ο Ζιουγκάνοφ υπογράμμισε: "Το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει την αποστολή του - την προάσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξει η πολιτική. Στο ΚΚΡΟ υπάρχει και πειθαρχία και υπευθυνότητα. Δεν πρέπει να κρίνεται το κόμμα από τις εξαιρέσεις".

Τέλος, ο Κιριένκο, από τη μεριά του, δήλωσε στην τηλεόραση την Κυριακή, 19 Απρίλη, ότι είναι σχεδόν πεπεισμένος πως η Δούμα θα τον ψηφίσει για το αξίωμα του πρωθυπουργού στην τρίτη ψηφοφορία. Τη βεβαιότητά του ότι θα επικυρωθεί ο Κιριένκο ως πρωθυπουργός εξέφρασε και ο στενός συνεργάτης του Γιέλτσιν, Σεργκέι Σαχράι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ