Πέμπτη 23 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Κρούσματα βίας ενόψει δημοψηφίσματος

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Εκρυθμη κατάσταση φαίνεται να επικρατεί στο Δυτικό Κοσσυφοπέδιο, όπου εκεί όπως και στην υπόλοιπη Σερβία έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί σήμερα δημοψήφισμα με ερώτημα την παρουσία διεθνούς μεσολάβησης, ή όχι, στις μελλοντικές συζητήσεις μεταξύ Σέρβων και Αλβανόφωνων εκπροσώπων για το καθεστώς της συγκεκριμένης σερβικής επαρχίας.

Τα περιστατικά βίας έγιναν γνωστά κυρίως από σερβικές πηγές δύο 24ωρα πριν το σημερινό δημοψήφισμα. Σύμφωνα με δημοσιογράφο του "Γαλλικού Πρακτορείου", σποραδικοί πυροβολισμοί και ριπές αυτομάτων όπλων ακούστηκαν χτες το μεσημέρι στα περίχωρα του χωριού Μπαμπαλότς,στο Δυτικό Κοσσυφοπέδιο, όπου αναφέρθηκαν συγκρούσεις μεταξύ Αλβανών και δυνάμεων της σερβικής αστυνομίας.Το πρακτορείο επικαλέστηκε Σέρβους, που έχουν εγκατασταθεί σε στρατόπεδο προσφύγων σε απόσταση 300 μέτρων από το Μπαμπαλότς και δήλωσαν πως Αλβανοί επιτέθηκαν σε φυλάκιο ελέγχου των σερβικών δυνάμεων στην είσοδο του χωριού αυτού.

Την ίδια ώρα, αλβανικές πηγές ανακοίνωσαν πως σημαντικές σερβικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στο Δυτικό Κοσσυφοπέδιο, εκφράζοντας ανησυχία για την εκδήλωση σερβικής επίθεσης κατά των αλβανικών χωριών στην περιοχή.Μάλιστα, πηγές του Δημοκρατικού Συνδέσμου Κοσσυφοπεδίου του Ρουγκόβα ανακοίνωσαν πως η σερβική αστυνομία εγκατέστησε χτες το πρωί φυλάκια ελέγχου στο χωριό Μπαμπαλότς (περίπου 1.600 Αλβανών κατοίκων), κοντά στο οποίο βρίσκεται το σερβικό προσφυγικό στρατόπεδο. Οι ίδιες πηγές είπαν πως στρατιωτική αυτοκινητοπομπή, προερχόμενη από το Πετς (βορειοδυτικά), διέσχισε το πρωί την πόλη Ντετσάνι και συνέχισε κατευθυνόμενη προς το Μπαμπαλότς.Το ίδιο κόμμα είχε ανακοινώσει ότι από προχτές επικρατεί "δραματική" κατάσταση στο Δυτικό Κοσσυφοπέδιο, ενώ εξέφρασε ανησυχία για ενδεχόμενη "επίθεση μεγάλης κλίμακας" των σερβικών δυνάμεων.

Εξάλλου, το περασμένο 48ωρο, εκπρόσωποι της αλβανικής κοινότητας του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσαν ότι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλά σπίτια καταστράφηκαν στην περιοχή της Ντρένιτσα στο Κοσσυφοπέδιο κατά τους βομβαρδισμούς πολλών χωριών της επαρχίας από τις ειδικές δυνάμεις της σερβικής αστυνομίας. Η συγκεκριμένη πληροφορία δεν κατέστη δυνατόν να διασταυρωθεί από άλλη πηγή...

Δηλώσεις Στρόουμπ Τάλμποτ για Κόσσοβο

Τη "στρατηγική του καρότου και του μαστιγίου" υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Στρόουμπ Τάλμποτ έναντι του Βελιγραδίου για την υπόθεση του Κοσσυφοπεδίου, κατά τη χτεσινή σύνοδο του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ.

Ο Τάλμποτ μίλησε με έμφαση για τους σοβαρούς κινδύνους που ενεδρεύουν στην περιοχή και υπογράμμισε την αναγκαιότητα να εξευρεθεί "μια καλή ισορροπία μεταξύ του καρότου και του μαστιγίου", ώστε να εξαναγκαστούν το Βελιγράδι και η Πρίστινα να προχωρήσουν σε διάλογο. Ο ίδιος Αμερικανός αξιωματούχος επισήμανε ακόμη τη σημασία "μιας κοινής στρατηγικής" της Ομάδας Επαφής, η οποία θα συνέλθει την επόμενη Τετάρτη (29 του μήνα) στη Ρώμη για να αποφασίσει την περαιτέρω στάση της έναντι του ζητήματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δηλώνει έτοιμη για διαπραγμάτευση με το Κόσοβο μέσω ΗΠΑ (2019-08-08 00:00:00.0)
«Ακονίζονται» τα μαχαίρια (2007-12-16 00:00:00.0)
Νέα «περίεργη» επίθεση στη μεθόριο Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου (2000-01-19 00:00:00.0)
Εσωτερικές διενέξεις και προσπάθειες για "εκεχειρία" (1998-09-23 00:00:00.0)
Εντείνονται ξανά οι συγκρούσεις (1998-08-26 00:00:00.0)
Αλβανικές... ανησυχίες και διαιώνιση της έντασης (1998-05-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ