Πέμπτη 23 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΓΕΡΙΑ
Αρνούνται "έρευνα" εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ

ΓΕΝΕΥΗ - ΑΛΓΕΡΙ.-

Εντονη κριτική ασκεί στην αλγερινή κυβέρνηση η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών μέσα στο τελικό ανακοινωθέν της ετήσιας συνδιάσκεψής της, που έληξε, χτες, στην ελβετική πρωτεύουσα. Παρά τις σκληρές δηλώσεις των Αμερικανών και Βρετανών εκπροσώπων, που από πολλούς θεωρήθηκαν προάγγελος πιο δυναμικών πρωτοβουλιών - χωρίς να αποκλείεται κανένα ενδεχόμενο - εκ μέρους ορισμένων μελών υπό τη σκέπη του ΟΗΕ, στην απόφασή της η 53μελής Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δε συμπεριλαμβάνει σαφές"αίτημα συμμόρφωσης" προς την αλγερινή κυβέρνηση.

Τη βαθιά της δυσαρέσκεια εξέφρασε στην τελική της απόφαση η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για την κατηγορηματικά αρνητική στάση που τηρεί η αλγερινή κυβέρνηση απέναντι στο αίτημα του ΟΗΕ να αρχίσει διεθνής έρευνα για τις συνθήκες και τους ενόχους των αλλεπάλληλων σφαγών που ταλανίζουν τη χώρα. Οπως έγινε γνωστό, χωρίς ικανοποιητικά αποτελέσματα για την Επιτροπή έληξε και αυτή η σύνοδος, καθώς ο πρεσβευτής της Αλγερίας, Μοχάμεντ Σαλάχ Ντεμπρί, απέρριψε κατηγορηματικά το αίτημα μετάβασης στη βορειοαφρικανική χώρα δύο εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, οι οποίοι θα διεξήγαγαν έρευνα για τις σφαγές.

Ο Ντεμπρί επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τον ΟΗΕ σε πολλά επίπεδα, αλλά δε δέχεται την έναρξη διεθνούς έρευνας, καθώς το ζήτημα των σφαγών αποτελεί εσωτερικό πρόβλημα της Αλγερίας, που "πρέπει μόνη της να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία". Από την πλευρά τους, σκληρό ύφος κατά της αλγερινής κυβέρνησης χρησιμοποίησαν οι πρέσβειρες της Βρετανίας και των ΗΠΑ. Η Αμερικανίδα Νάνσι Ρούμπιν δήλωσε "βαθιά απογοητευμένη" από την αλγερινή στάση και υπογράμμισε ότι όσο περνά ο χρόνος γίνεται σαφέστερο ότι η αποκάλυψη των ενόχων των σφαγών είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση "που, πιθανώς, δε βαρύνει μόνο τους τρομοκράτες της "Ενοπλης Ισλαμικής Ομάδας"".

Πιο αποκαλυπτικές είναι οι δηλώσεις της Βρετανίδας Οντρεϊ Γκλόβερ, η οποία υπογράμμισε ότι "η Επιτροπή δεν μπορεί να σιωπά όταν ένα μέλος δε συνεργάζεται σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις". Η Οντρεϊ Γκλόβερ, αν και παραδέχτηκε ότι στην παρούσα απόφαση η Επιτροπή δεν απαιτεί από την αλγερινή κυβέρνηση να συμμορφωθεί, τόνισε ότι "θα παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις και αναλόγως θα αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της".

Επιθέσεις με όλμο

Ενώ στη Γενεύη βρισκόταν σε εξέλιξη η σύνοδος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 5 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 40 τραυματίστηκαν από δύο διαδοχικές εκρήξεις όλμων σε τέμενος του χωριού Μπλίντα, νότια του Αλγερίου. Η διπλή επίθεση, που προκάλεσε πανικό στους κατοίκους του χωριού την Τρίτη το βράδυ, αποδίδεται από τις αλγερινές αρχές ασφαλείας στους μαχητές της εξτρεμιστικής οργάνωσης "Ενοπλη Ισλαμική Ομάδα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ