Πέμπτη 23 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Τα πάντα στο "σφυρί";

ΡΩΜΗ.-

Η ιταλική "κεντροαριστερή" κυβέρνηση έχει βαλθεί να ιδιωτικοποιήσει σχεδόν τα πάντα στη γείτονα, συμπεριλαμβανομένων και των εθνικών μνημείων (!), τουλάχιστον σύμφωνα με τις προτάσεις των οικονομολόγων που επιβάλλουν τη δημοσιονομική και οικονομική πολιτική.

Χθεσινή πρόταση κορυφαίου οικονομολόγου και προέδρου της ειδικής επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών που συστήθηκε για να μελετήσει την πώληση της κρατικής ακίνητης περιουσίας, Τζιάκομο Βατσιάγκο,έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Η Ιταλία για να καλύψει τις δημοσιονομικές της ανάγκες θα πρέπει να βγάλει στο σφυρί τα καλύτερα μνημεία της. Ετσι, αν η πρόταση του Βατσιάγκο για το Κολοσσαίο, τη Ρωμαϊκή Αγορά, την περίφημη Γκαλερία ντέλι Ουφίτσι της Φλωρεντίας, δεν είναι προς το παρόν παρά μόνο μια πρόκληση, για το επιβλητικό αρχιτεκτονικό οικοδόμημα που στεγάζει το κεντρικό αθλητικό συγκρότημα της Ρώμης "Foro ialico", ενδέχεται σύντομα να γίνει πραγματικότητα.

Την ιδέα της ιδιωτικοποίησης των μνημείων ακολουθεί ένας μακρύς κατάλογος από αξιόλογα, αλλά και πολύτιμα από πλευράς πολιτιστικής κληρονομιάς, δημόσια οικοδομήματα - από παλιούς στρατώνες μέχρι πρώην φυλακές, μουσεία και γκαλερί. Η πώληση τέτοιων μνημείων θα έδινε κάτι παραπάνω από "οξυγόνο" στα κρατικά ταμεία δηλώνει ο Βατσιάγκο. Τη διαχείριση των εγκαταστάσεων θα μπορούσε να αναλάβει, κατά τον ίδιο, μια αμερικανική πολυεθνική εταιρία και να συνδέσει τα κεφάλαια της απόδοσής τους με τη χρηματιστηριακή αγορά.

Πάντως, κατηγορηματικά αντίθετος στην πώληση του Κολοσσαίου, εμφανίστηκε ο υπουργός Πολιτισμού, Βάλτερ Βελτρόνι."Ούτε καν να το συζητάμε - τόνισε - θα ήταν σαν να πουλιόνταν οι πυραμίδες σε μια εταιρία πετρελαίου. Εξάλλου, από το περασμένο φθινόπωρο που ισχύει εισιτήριο εισόδου, το Κολοσσαίο αποδίδει στο κράτος 1 δισ. 700 εκατ. λιρέτες το μήνα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ