Πέμπτη 23 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
"Νέα" εποχή - παλιά ήθη

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Οσοι "αθώοι" πίστεψαν ότι με την επιτευχθείσα συμφωνία μεταξύ των εμπλεκομένων μερών στην υπόθεση του Ολστερ όλα τα προβλήματα θα λυθούν ως διά μαγείας και το θέμα που για δεκαετίας γέμιζε σελίδες με αίμα και νεκρούς θα μπει στο χρονοντούλαπο μάλλον διαψεύδονται.

Ο φόνος ενός καθολικού στο Πορτντάουν της Βορείου Ιρλανδίας, που σημειώθηκε προχτές, είναι ο πρώτος που συνδέεται με την αντιπαλότητα μεταξύ καθολικών και προτεσταντών στην περιοχή, μετά την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας για τη Βόρεια Ιρλανδία στις 10 του Απρίλη, ανακοίνωσε χτες η αστυνομία του Πορτντάουν. Ο Αντριαν Λαμπ,29 ετών, πατέρας δύο παιδιών και δημοτικός υπάλληλος, πυροβολήθηκε αρκετές φορές στο κεφάλι από έναν άγνωστο ποδηλάτη και είναι το πρώτο θύμα - από προτεσταντική συνοικία του Πορτντάουν - στην "ειρηνική περίοδο". Μολονότι καμιά οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη, η αστυνομία συνδέει το έγκλημα με τη διένεξη προτεσταντών και καθολικών στη Βόρεια Ιρλανδία. Οι αρχές πάντως θεωρούν ύποπτη την προτεσταντική οργάνωση "Ενωτική Δύναμη Εθελοντών" (LVF) που δρα στην περιοχή.

Μπροστά στις εξελίξεις αυτές και κυρίως στον κίνδυνο μιας πιθανής ανάφλεξης των ταραχών και των τρομοκρατικών ενεργειών από όλες τις παραστρατιωτικές οργανώσεις που δρουν στο Ολστερ, ο αρχηγός της αστυνομίας της Βόρειας Ιρλανδίας Ρόνι Φλάναγκαν έκανε έκκληση χτες μέσω της βρετανικής εφημερίδας "Daily Telegraph" για τη διατήρηση του Αστυνομικού Σώματος του Ολστερ RUC.Ο Φλάναγκαν υποστήριξε ότι η αστυνομία του Ολστερ αποτελεί "προμαχώνα κατά της αναρχίας και της αναταραχής" και εκτίμησε ότι η ειδική επιτροπή που συστάθηκε για να προετοιμάσει την αναδιάρθρωσή του RUC, θα αποφανθεί τελικά πως το Αστυνομικό Σώμα του Ολστερ είναι το καλύτερο του κόσμου. Επίσης δεν ξέχασε να προειδοποιήσει ότι ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (IRA) εξακολουθεί να συνιστά σημαντικό κίνδυνο, μια και για τον Φλάναγκαν "ο IRA παραμένει αλώβητος και να μπορεί να πραγματοποιήσει τρομοκρατικές ενέργειες. Συνιστά λοιπόν σημαντική απειλή". Στο ίδιο φύλλο της βρετανικής εφημερίδας, υπάρχουν πληροφορίες από πηγές ασφαλείας που αναφέρουν ότι οι αρχηγοί του IRA αποφάσισαν πρόσφατα να παρατείνουν την εκεχειρία για "πολύ μικρό χρονικό διάστημα" και δεν αποκλείουν την επιστροφή στη βία.

Δεν είναι όμως μόνο ο ΙΡΑ που "χαλάει" το κλίμα. Ο Ιαν Πέισλι,ηγέτης ενός από τα βασικά προτεσταντικά κόμματα, σε συγκέντρωση που πραγματοποίησε την Τρίτη το απόγευμα στο Μπέλφαστ στον πύρινο λόγο που εκφώνησε, παρέμεινε ακλόνητος στη βρετανική ταυτότητα του Ολστερ, καταδικάζοντας ταυτόχρονα όλες αυτές τις προσπάθειες για τη "μετάλλαξή" του σε ιρλανδική επαρχία. Η στάση του Πέισλι, αλλά και των οπαδών του κόμματός του αποτελεί κλειδί για την τύχη της ειρηνευτικής συμφωνίας και του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος της 22ας του Μάη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δολοφονία παραστρατιωτικού (2005-10-06 00:00:00.0)
Φλύαρη κινητικότητα (2005-07-30 00:00:00.0)
ΙΡΑ: Τέλος στη διαδικασία αφοπλισμού (2005-02-04 00:00:00.0)
Τζέρι Ανταμς (2001-10-28 00:00:00.0)
Αδιέξοδο... (1998-07-15 00:00:00.0)
"Φυσά βοριάς, φυσά νοτιάς" (1998-06-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ