Πέμπτη 23 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Ολοκληρώθηκε ο ανασχηματισμός

ΤΙΡΑΝΑ.- Εξι είναι οι νέοι υπουργοί της αλβανικής κυβέρνησης, αφού προχτές το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρετζέπ Μεϊντάνι υπέγραψε το σχετικό διάταγμα που αφορά τους τέσσερις εξ αυτών.

Ο Αλβανός Πρόεδρος αποδέχτηκε την τοποθέτηση του Μπασκίμ Φίνο ως αντιπροέδρου Β της κυβέρνησης και υπουργού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Ερμελίντα Μέξι ως υπουργού Οικονομίας, Συνεργασίας και Τουρισμού, του Λεονάρντ Σόλις ως υπουργού Υγείας και του Ιλίρ Μέτα στη θέση του γραμματέα Επικρατείας "για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση".

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη και δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου, ο Αλβανός Πρόεδρος ολοκλήρωσε χτες την υπογραφή των διαταγμάτων που απομένουν, ώστε η Βουλή σήμερα να προχωρήσει στην επικύρωσή τους.

Μέχρι στιγμής ανέλαβαν τα νέα τους καθήκοντα ο Καστριότ Ισλάμ, στη θέση του αντιπροέδρου Α κυβέρνησης και υπουργού Κυβερνητικού Συντονισμού και ο Περικλί Τέτα στη θέση του υπουργού Εσωτερικών - υπουργείο το οποίο μετονομάστηκε σε Δημόσιας Τάξης.

Λίγο πριν την επίσημη ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης και ενώ οι περισσότερες αλβανικές εφημερίδες κάνουν λόγο για παρέμβαση της αμερικανικής πρεσβείας στα Τίρανα, ώστε να αντιμετωπιστεί με το μικρότερο δυνατό κόστος η κρίση στις σχέσεις κυβέρνησης - Προεδρίας της Δημοκρατίας, η εφημερίδα "Αλμπάνια", η οποία πρόσκειται στο Δημοκρατικό Κόμμα, σε χτεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της τόνιζε ότι αφ' ενός είναι λανθασμένη η γενικότερη άποψη περί εμπλοκής των ΗΠΑ για την έξοδο από την κρίση στις σχέσεις Προέδρου - πρωθυπουργού και αφ' ετέρου ότι στην Αλβανία δεν υπήρξε θεσμική κρίση.

Είναι η πρώτη φορά, σχολίαζαν χτες πολιτικοί παρατηρητές, που μια αντιπολιτευόμενη εφημερίδα εμφανίζεται να θέλει να αποκαταστήσει την "αλήθεια", έστω και αν αυτό συμβάλλει στην ωραιοποίηση της εικόνας της κυβέρνησης...

Την ίδια στιγμή, ο Σαλί Μπερίσα δέχεται για πρώτη φορά από όταν πέρασε στην αντιπολίτευση τα πρώτα θετικά σχόλια από τον κυβερνητικό Τύπο.

Η "Κόχα Γιόνε" σε άρθρο της χτες υποστήριζε ότι αυτό που χαρακτηρίζει τελευταία τη στάση του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος είναι ο πολιτικός ρεαλισμός...

Περιορισμένες δημοτικές εκλογές

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Μεϊντάνι προκήρυξε χτες πρόωρες δημοτικές εκλογές σε ορισμένες περιοχές της Αλβανίας, για την 21η Ιουνίου.

Η ψηφοφορία θα γίνει για την εκλογή δημάρχων σε έξι πόλεις και προέδρων σε εννέα κοινότητες, επειδή οι προκάτοχοί τους εγκατέλειψαν τις θέσεις τους κατά τη διάρκεια των ταραχών του περασμένου χρόνου.

Τα μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα σε κοινή ανακοίνωσή τους προς τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη ζητούν να σταλούν παρατηρητές για την ψηφοφορία.

Οι τελευταίες δημοτικές εκλογές διεξήχθησαν στην Αλβανία τον Οκτώβρη του 1996. Στις εκλογές εκείνες, το Δημοκρατικό Κόμμα είχε κερδίσει περίπου το 90% των δήμων και κοινοτήτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ