Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συγκρούσεις και αίμα

Το αίμα συνεχίζει να ρέει στη Μέση Ανατολή, καθώς Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί συγκρούονται με αμείωτη ένταση, τόσο στη Δυτική Οχθη όσο και στην Ιερουσαλήμ, όπου, χτες, η ισραηλινή αστυνομία επιτέθηκε με απερίγραπτη σκληρότητα σε Παλαιστίνιους προσκυνητές. Ξεπερνώντας τον εαυτό του σε προκλητικότητα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανάχιου, επέρριψε την ευθύνη της αιματοχυσίας στην παλαιστινιακή ηγεσία. Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός στρατός παρατάσσει τεθωρακισμένα άρματα μάχης γύρω από τα πεδία των συγκρούσεων, ενώ ισραηλινά ελικόπτερα "χτενίζουν" όλη τη Δυτική Οχθη. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, στη μοναδική του επίσημη εμφάνιση, αρκέστηκε να χαρακτηρίσει τα επεισόδια "σφαγή" του παλαιστινιακού λαού, ενώ πληθαίνουν οι φωνές εκείνων που υποστηρίζουν ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης δεν είναι σε θέση να ελέγξει την κατάσταση.

Σε μακελειό κατέληξε η επέμβαση της ισραηλινής αστυνομίας στην περιοχή του τεμένους Αλ Ακσά στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Οι Ισραηλινοί αστυνομικοί, χρησιμοποιώντας γκλομπ, δακρυγόνα αλλά και σφαίρες, προσπάθησαν να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους Παλαιστινίους προσκυνητές, που, κατά τη διάρκεια της προσευχής, φώναζαν συνθήματα κατά της ισραηλινής κυβέρνησης και της πρόσφατης απόφασής της να διανοίξει υπόγεια σήραγγα στον αραβικό τομέα της πόλης. Στις συγκρούσεις που ακολούθησαν, τουλάχιστον, 3 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, ενώ τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι, καθώς και Ισραηλινοί αστυνομικοί. Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν και στις πόλεις της Τουλκαρέμ, της Ιεριχούς, της Ραμάλλα, της Ράφα, της Χεβρώνας, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους, συνολικά, 2 Παλαιστίνιοι και 2 Ισραηλινοί στρατιώτες, ενώ τραυματίστηκαν δεκάδες άτομα και από τις δύο πλευρές.

Καθώς ο θλιβερός κατάλογος αυξάνεται ώρα με την ώρα (ήδη από την Τετάρτη έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 60 Παλαιστίνιοι και 13 Ισραηλινοί, ενώ οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 1.000), η κατάσταση στη Δυτική Οχθη και στα αυτόνομα Παλαιστινιακά εδάφη μοιάζει πραγματικά να είναι εκτός ελέγχου. Χαρακτηριστικό δείγμα του χάους που επικρατεί, είναι η τακτική της παλαιστινιακής αστυνομίας, η οποία στη μία περίπτωση, όπως στις συγκρούσεις της Τουλκαρέμ, προσπαθεί να κατευνάσει τους εξαγριωμένους Παλαιστινίους, και στην άλλη, όπως στις συγκρούσεις της Ιεριχούς, ανταλλάσσει πυρά με τους Ισραηλινούς στρατιώτες.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, στη μοναδική επίσημη εμφάνισή του, επισκεπτόμενος τραυματίες στο νοσοκομείο της πόλης της Γάζας, μίλησε για "σφαγή του παλαιστινιακού λαού", αλλά αρνήθηκε να διατυπώσει την οποιαδήποτε εκτίμηση. Αρκετοί στενοί του συνεργάτες και μέλη της παλαιστινιακής κυβέρνησης, όμως, έχουν, ανωνύμως, εκφράσει αμφιβολίες για το κατά πόσο ο Αραφάτ είναι σε θέση να ελέγξει τους εξαγριωμένους Παλαιστινίους που πλημμυρίζουν τους δρόμους της Δυτικής Οχθης, ιδιαίτερα τη στιγμή που η ισραηλινή κυβέρνηση παραμένει αδιάλλακτη.

Εξαρση προκλητικότητας από τον Νετανάχιου

Από την άλλη πλευρά, προκλητικότατος εμφανίστηκε, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου από τότε που ξέσπασαν τα αιματηρά επεισόδια, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανάχιου. Περιστοιχισμένος από αξιωματούχους του ισραηλινού στρατού, ο Νετανάχιου κατηγόρησε την Παλαιστινιακή Αρχή ότι υποκίνησε τις συμπλοκές για να ασκήσει πίεση στο Τελ Αβίβ και υπεραμύνθηκε της απόφασής του να διανοίξει την υπόγεια σήραγγα κάτω από τους μουσουλμανικούς ιερούς τόπους της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Μάλιστα, κατέστησε σαφές ότι η σήραγγα θα παραμείνει κλειστή, μόνο, για τις δύο επόμενες ημέρες και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υποχωρήσει στα παλαιστινιακά αιτήματα. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δε δίστασε να επιλέξει ακόμα και το ρόλο του θύματος στις πρόσφατες εξελίξεις υποστηρίζοντας ότι "στην πρώτη δυσκολία η παλαιστινιακή αστυνομία έστρεψε τα πυρά της εναντίον Ισραηλινών, παραβιάζοντας τις υπάρχουσες συμφωνίες".

Αποφεύγοντας επισταμένα να σχολιάσει τόσο τις πληροφορίες ότι ο ισραηλινός στρατός παραβίασε ουκ ολίγες φορές τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, όσο και τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν την πλειοψηφία των Ισραηλινών να τάσσεται κατά της διάνοιξης της σήραγγας και των επιλογών του Νετανάχιου, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γιτζάκ Μοντερχάι, αφέθηκε να εννοηθεί σαφέστατα ότι ο ισραηλινός στρατός είναι έτοιμος για μια τελική ένοπλη αναμέτρηση με τους Παλαιστινίους, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Συμβουλεύει το Ισραήλ η διεθνής κοινότητα

Η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή έχει προκαλέσει τις εντονότατες αντιδράσεις τόσο του αραβικού κόσμου και των υπολοίπων ισλαμικών χωρών όσο και του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών, Ντικ Σπρινγκ, μιλώντας εκ μέρους της ΕΕ, επέρριψε την ευθύνη της ανάφλεξης της βίας στους χειρισμούς της ισραηλινής κυβέρνησης, την οποία και κάλεσε να υποχωρήσει άμεσα. Ανάλογου περιεχομένου ήταν και η δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι, ο οποίος ζήτησε από το Ισραήλ να σεβαστεί τις υπάρχουσες ειρηνευτικές συμφωνίες, αλλά και του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Γκενάντι Πριμακόφ. Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες, ανάμεσα στους οποίους ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ, έχουν αποδυθεί σε ένα μαραθώνιο τηλεφωνικών επαφών τόσο με τον Γιάσερ Αραφάτ, όσο και με τον Μπέντζαμιν Νετανάχιου σε μια προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση και ζητούν από το Τελ Αβίβ, κατ' αρχάς, να σφραγίσει τη σήραγγα που πυροδότησε το αιματοκύλισμα των τελευταίων ημερών. Εκκληση για άμεσο σεβασμό των ειρηνευτικών συμφωνιών απηύθυνε στο Ισραήλ και ο Οργανισμός Ισλαμικών Κρατών, ο οποίος, με ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζει"εξαιρετικά επικίνδυνη" την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Δυτική Οχθη. Παράλληλα, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Γιάσερ Αραφάτ και τον Μπέντζαμιν Νετανάχιου, προσπαθώντας να κανονίσει μια συνάντηση κορυφής, που θα δώσει ένα τέλος στο αιματοκύλισμα, στο Κάιρο.

Επιμένει "ουδέτερα" η Ουάσιγκτον

Τη θέση της επιμένει να διαφοροποιεί η Ουάσιγκτον, που συνεχίζει να επιρρίπτει ευθύνες και στις δύο πλευρές. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Μάικ Μακ Κέρι, κάλεσε "Παλαιστινίους και Ισραηλινούς να απομακρυνθούν από τις συγκρούσεις", ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ουόρεν Κρίστοφερ, συναντήθηκε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών με Ισραηλινούς, Σύρους, Αιγυπτίους και Παλαιστινίους αξιωματούχους. Το περιεχόμενο των συνομιλιών δεν έγινε γνωστό, όμως, ο Κρίστοφερ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να μεταβεί στην περιοχή πριν από την Κυριακή. Καθώς το θερμόμετρο ανεβαίνει, γίνεται ολοένα σαφέστερη η προσπάθεια της αμερικανικής ηγεσίας να υποβαθμίσει τη σοβαρότητα των εξελίξεων και να παρουσιάσει τις συγκρούσεις ως μία ακόμη δυσκολία στην πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας.

ΗΕΕΔΥΕ

Στον κύκλο της βίας, που ξανάνοιξε στη Μέση Ανατολή, αναφέρεται και η ανακοίνωση που εξέδωσε, χτες, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, η οποία έχει ως εξής: "Για μια φορά ακόμη η Νέα Τάξη Πραγμάτων δολοφονεί Παλαιστινίους διαδηλωτές, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής αποτελεί στόχο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Η δολοφονική επιδρομή του ισραηλινού στρατού, η ένταση στην περιοχή διαψεύδουν όλους εκείνους που πιστεύουν και χαιρετίζουν την ονομαζόμενη "ειρηνευτική συμφωνία" που επιβλήθηκε στην περιοχή με την παρέμβαση των ΗΠΑ. Δείχνουν με δραματικό τρόπο πως η ισραηλινή κυβέρνηση αποτελεί την αιχμή του δόρατος των ιμπεριαλιστικών σχεδίων για την περιοχή.

Η ΕΕΔΥΕ καταγγέλλει τις δολοφονικές επιθέσεις, προειδοποιεί το λαό ότι εγκυμονούνται κίνδυνοι γενικότερης ανάφλεξης στην περιοχή. Καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης και το λαό να διαμαρτυρηθεί με κάθε τρόπο για τα σχέδια που εξυφαίνονται για την εδραίωση της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης στην περιοχή. Η δίκαιη και βιώσιμη λύση για τους Παλαιστινίους μπορεί να εδραιωθεί μόνο με την πάλη τους και τη συμπαράσταση των λαών".

Ανάλογες ανακοινώσεις εξέδωσαν η Επιτροπή Ειρήνης Κερατσινίου και η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτεύουσας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για το "χατίρι" των Αμερικανών(1996-10-04 00:00:00.0)
Υπό τη σκέπη των ΗΠΑ(1996-10-01 00:00:00.0)
Εξέγερση και αιματοκύλισμα(1996-09-27 00:00:00.0)
Οι οικισμοί πάλι στο επίκεντρο των διαφορών(1996-09-15 00:00:00.0)
Εσωτερικές αναταράξεις στο Ισραήλ(1996-08-22 00:00:00.0)
Σε αντιπαράθεση με τους Παλαιστίνιους(1996-06-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ