Τετάρτη 26 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέα "σεναριολογία" αναβολής εκλογών

ΑΓΚΥΡΑ.- Οι εκλογές που το τουρκικό Κοινοβούλιο συμφώνησε να πραγματοποιηθούν την 18η Απρίλη του 1999, μετά τις διαπραγματεύσεις του Ιούλη μεταξύ του πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ και του κεντροδεξιού του κόμματος της Μητέρας Πατρίδας (ANAP) και του Ντενίζ Μπαϊκάλ, ηγέτη του εξωκυβερνητικού συμμάχου της κυβέρνησης Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), μοιάζει "απίθανο" να πραγματοποιηθούν κανονικά.

Σύμφωνα με σχετική ανάλυση του Economist Intelligence Unit που δημοσιεύτηκε αυτές τις ημέρες, οι δύο μικρότεροι κυβερνητικοί σύμμαχοι, το κεντροδεξιό Κόμμα της Δημοκρατικής Τουρκίας (DTP) υπό τον Χουσαμετίν Τσιντορούκ, και το Κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς (DSP) υπό τον Μπουλέντ Ετσεβίτ, εκφράζουν την αντίθεσή τους στο αποφασισθέν χρονοδιάγραμμα, θεωρώντας πως ο Μπαϊκάλ "κατάφερε να παρασύρει" τον Γιλμάζ σε μια κατεύθυνση που ευνοεί τον ίδιο, αλλά όχι τα υπόλοιπα κόμματα της συμπολίτευσης.

Τον Απρίλη, μια συμφωνία Γιλμάζ - Μπαϊκάλ περί της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών είχε καταρρεύσει για τους ίδιους λόγους. Επιπροσθέτως, ο στρατός, του οποίου η επιρροή στα πολιτικά πράγματα παραμένει πάντοτε υπολογίσιμος παράγοντας, φοβάται ότι αν πραγματοποιηθούν οι πρόωρες εκλογές, το Κόμμα της Αρετής (η ισλαμική αξιωματική αντιπολίτευση) θα κερδίσει και θα επιστρέψει στην κυβέρνηση, πιθανώς πετυχαίνοντας συμφωνία συνασπισμού με μικρότερα δεξιά - εθνικιστικά κόμματα.

Η επιτυχία ή αποτυχία της συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) που πέτυχε ο Γιλμάζ πιθανότατα θα επηρεάσει εξίσου την πραγματοποίηση ή μη των εκλογών. Ο Γιλμάζ επιμένει ότι δε θα προχωρήσει σε εκλογές αν το Κοινοβούλιο δεν εγκρίνει πρώτα νομοθεσία για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, καθώς και το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας - νομοθεσία που κατέχει θέση - κλειδί στο σχέδιο "μεταρρύθμισης" της κυβέρνησής του. Το φορολογικό νομοσχέδιο συζητήθηκε και πέρασε τον Ιούληο, αλλά το νομοσχέδιο περί του συστήματος πρόνοιας είναι απίθανο να περάσει πριν το τέλος του έτους. Από την άλλη, αν η οικονομία επιστρέψει στο χάος, ο Γιλμάζ δεν αποκλείεται να ξεχάσει όλες τις υποσχέσεις του και να επιχειρήσει να παραμείνει στην εξουσία έως την ημερομηνία που προβλέπεται να γίνουν κανονικές εκλογές, δηλαδή το έτος 2000.

Στο μεταξύ, υπάρχει μια προσπάθεια "σπίλωσης" των ισλαμιστών εν εξελίξει. Σύμφωνα με το "Ρόιτερ", ο γενικός εισαγγελέας της Τουρκίας ζήτησε την προσαγωγή σε δίκη 12 στελεχών του ισλαμικού Κόμματος της Ευημερίας, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρωθυπουργός Νετσμετίν Ερμπακάν και ο διάδοχός του στην ηγεσία του νέου ισλαμικού Κόμματος της Αρετής, Ρετσάι Κιουτάν, με την κατηγορία της υπεξαίρεσης χρημάτων: κατηγορούνται ότι εκταμίευσαν παράνομα ένα τρισεκατομμύριο τουρκικές λίρες από τα ταμεία του Κόμματος της Ευημερίας λίγο πριν τεθεί εκτός νόμου το κόμμα, με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου το Γενάρη. Αν καταδικαστούν οι 12, θα αντιμετωπίσουν ποινές φυλάκισης έως και 3 χρόνων. Ο ένας από τους κατηγορούμενους, βουλευτής Αμπντουλκαντίρ Ακσού, χαρακτήρισε "γελοίους ισχυρισμούς" τις κατηγορίες, αλλά...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
"Βροχή" από προτάσεις μομφής (1998-11-13 00:00:00.0)
Ο Γιλμάζ προσπαθεί να "κερδίσει χρόνο" (1998-04-02 00:00:00.0)
Αρνείται "μακροπρόθεσμη στήριξη" ο Μπαϊκάλ (1998-01-13 00:00:00.0)
"Σίγουρος" για πρωθυπουργός ο Γιλμάζ (1997-06-27 00:00:00.0)
Αρχή του τέλους για την κυβέρνηση (1996-05-28 00:00:00.0)
Προσπάθεια εξεύρεσης συμμαχιών (1996-01-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ